Hösten 2013 katastrofala framhoppningar

 Framhoppning... För många är det de värsta som finns på en tävling. Och förmodligen där det kan hända absolut mest saker och olyckor. Varför? Jaa, vad ska man säga. För att många tycker att de störst och bäst och har företräda till ALLT! Självklart ska man ta plats och kunna hoppa fram enligt sitt eget schema men att ta över hela framhoppningen... Nej tack!
 
Några punkter på framhoppning jag blir galen på
  • Folk som står och har en hel lektion för ryttare
  • Folk som höjer hindrena över tävlingshöjden(ponny) där man INTE enligt TR får det
  • De som breddar oxrarna till max och inte återställer efter sig utan bara lämnar det så
  • De som tar över hindrena och inte låter andra få komma även om man ska vara nästa att hålla sig beredd
  • Ryttare som inte har koll på höger regeln
  • Ryttare som rider bakom hindrena även när man ropar högt och tydligt att man ska komma
  • Ryttare som har röd rosett i svansen och utgår ifrån att alla ska ta hänsyn, men själv inte visar någon
  • Medhjälpare som börjar höja och sänka ett hinder trots att man ropar högt inte bara en, eller två gånger utan tre till fem gånger att man kommer så man till slut får styra undan. 
  • Ryttare som rider i bredd och blockerar spåret
  • Ryttare som skrittar på ytterspåret
  • De som svänger direkt i landningen t.ex. efter lilla och rider mitt i landningen på ett annat hinder
  • Ryttare som svänger undan från hindret flera gånger så man själv inte får en chans att hoppa det
Skulle kunna skriva en hel roman om vad som är förjäkligt på framhoppningar.
 
Men som rubriken lyder: 2013s katastrofala framhoppningar.
Jaa vad menar jag med det? Jo, jag har inte bara varit på en eller två katastrofala framhoppningar utan många fler.
Och eftersom jag har ett hiskeligt temperament så kan jag tända på fyra stubiner för minsta lilla om jag inte har en allt för bra dag av någon anledning.
Men det är inte bara jag som har varit på dåliga framhoppningar utan har även hört andra som sagt att denna höstens framhoppningar har tagit priset.
 
Några exempel som jag har fått genomlida på framhoppningar hösten 2013:
  • Min syster skulle hoppa det lilla och har klart och tydligt ropat lilla. När hon landar så är det en ryttare som rider precis bakom och hennes häst har en röd rosett i svansen. Min syster har ju som sagt en yngre häst och kunde ju inte vända undan så fort så det blev en kollektion och min syster och hennes häst blev sparkade cirka tre gånger, varav två ordentligt. Det RÖK ur öronen på mig. Hade god lust att be henne lämna framhoppningen, men tyvärr var jag ju inte överdomare...
  • Samma tävling när jag själv hoppade fram var det ryttare kors och tvärs överallt på framhoppningen och man kunde knappt hoppa fram utan att någon var ivägen på något sätt.
  • När jag hoppade fram till en MSV B5cm(115cm) på Firre på Änglahoppet i Borås är det någon som höjt oxern till 120cm+ och breddat en del. 
  • Under det språnget jag tog över 120cm oxern ser jag i ögonvrån när vi är mitt i språnget att en ryttare är påväg att rida BAKOM oxern!!! Hennes häst hann som tur var stanna och ta undan huvudet så vi hade några ynka centimeter till godo att inte krocka. Efter det var både jag och Firre så skakis att vi lyckades hoppa fem språng inne på banan med en rivning och ett stopp innan jag utgick.
  • Under en tävling hade funktionärerna så dålig koll att de skickade iväg en till banan man gott kunde väntat nästan två ekipage med att skicka bort en. En del ryttare fick knappt ett språng på oxern innan de var tvugna att gå bort.
  • Jag har varit nära att krocka med folk som inte kan höger regeln X antal gånger
  • Jag kan inte heller räkna hur många gånger jag har ropat väldigt högt vilket hinder jag ska hoppa och en människa stället sig mitt i hindret för att mäta/kratta/höja/sänka
Detta är ju bara några av alla katastrofala händelser...
 
Vad är det då som har gjort just den hösten så dåligt då? Är det brist på kunskap, brist på uppmärksamhet, brist på rutin eller bara ren brist på HJÄRNA???
 
Är man på de tävlingarna jag va på under hösten med Firre vilket i större delen var nationella stora meeting, så ska man veta hur man beter sig och rider på en framhoppning och vilka regler som gäller. Annars, börja om från början och rid på klubb-  och lokala tävlingar tills du vet hur man rider på en framhoppning. Hårda ord, men precis det jag tycker!

In case of dålig uppdatering:

Jag är ju rätt duktig på att ha dålig uppdatering här när jag praktiserar och gör allt annat som ska göras. Men vet ni vad? Jag är faktiskt aktiv på Instagram och vill ni ändå ha koll på vad jag gör eller vad som händer när det inte poppar upp inlägg här kan ni följa mig där!
Mitt namn på Instagram är: SofieEjserholm
Förebered er på mycket häst, men även lite annat!
 

Underbart!

Allt är bara så underbart när allt faller på plats! När båda hästarna har gått som två riktiga klockor, jag hann mocka och fixa stallet samt rida Pamora innan praktiken klockan nio, och hann även tvätta håret och sminka mig innan jag åkte. Och när man kommer hem, att bara kunna gå ut i stallet till ett par helt underbar individer och trots kyla, snö och blåst känna att man inte vill gå in igen. Det är UNDERBART!
 
Firre gick idag som världens klocka! Började med att trava på fyrkantspåret för att han skulle komma igång innan jag började jobba med volter osv. Snön gör ju det jobbigare för hästarna och jag ville att han skulle komma igång innan vi började jobba. Men med en gång la han sig fint på bettet och sökte sig neråt. Vilken känsla! I början av galoppen var han lite uppåt och framåt men lät honom bara vara. Galopperade ett par varv innan vi började jobba där med. Firre har vart JÄTTE fin precis hela ridpasset och de är just de här passen man känner att man aldrig vill lägga av! Hade kunnat gå ut i stallet nu bara för att få ett sånt pass igen! Och att snön yrde ner störde inte honom det minsta.
 
Hoppas verkligen att det fortsätter gå såhär bra med båda pållarna. Men önskar väll mest att Firre ska bli såld till en riktigt bra familj faktiskt. Är ju väldigt många som ringt, men en del vet nog inte vad dem ringer på ärligt talat.
 
Nu ska jag titta på någon episode av Hart of dixie innan det blir sova. Imorgon blir det praktik nio till fem så får hoppas jag kommer upp och kan göra som idag, rida en häst och mocka stallet innan.
 
Ha en underbar kväll/dag beroende på när du läser detta.
Jag ute i snön idag!

Tävlingar inplanerade!

Har ju inte hunnit att starta någon tävling detta året ännu vilket faktiskt är ganska olikt mig. Har de senaste åren dragit igång tävlings säsongen redan i Januari/första helgen i februari. Men inte detta året. Eller inget riktig tävling får jag väll snarare säga. Kommer dock ha svårare att tävla detta året pga att mamma och pappa inte längre vill köra för mycket och jag och syrran får samplanera.
 
Men på Söndag åker jag och syrran med stor hästarna till Billdal och hoppar en pay and jump. Missade anmälan till Alingsås som är på lördagen och ville inte betala de dyra avgifterna pluss 100kr extra per klass. Hade ju slutat på 500 lappen någonting.
 
Det är något jag reagerat STARKT på de proppar jag läst för året.Avgifterna är skyhöga. T.ex. 170kr för en lokal 110cm UTAN varesig premier, hederspris eller staravgift tillbaka om man blir placerad. Endast en ynklig rosett och plakett får man. Iallafall vad det står. Och på trettonspelen i början av januari kostade tydligen en regional MSV B för ponny 300kr?? För EN klass! Vart tusan kommer dessa avgifter ifrån???
 
Men jaja, hade tänkt skicka ett mail till arrangörerna och ridsportförbundet och fråga varför avgifterna är så höga...
 
Har iallafall några tävlingar inplanerade. Hade tänkt Jönköping den 8e men missade såklart anmälningen där med och som det ser ut nu vill varken jag eller syrran åka dit i detta vädret. Och strök även Kungsbacka med Firre den 12e då jag inte anser att vi tränat tillräckligt för att hoppa LA och MSV B. I och för sig tror jag det hade gått jätte bra och vi känner varandra såpass bra på den höjden att de nog hade gått bra iallafall men vill samtidigt ge Firre de bästa förutsättningarna.
 
Sedan är det ju typ värdelöst att hitta tävlingar i närheten med bra höjder osv. Hittar ju typ inget så nästan en halv till en hel månad mellan varje tävling vilket inte känns som man hittar något bra system i det heller. Kommer nog inte åka på alla dessa tävlingarna pga kostnader, skjuts osv. 
 
Så såhär ser min planering ut just nu:
  • V.5 2/1 Billdals RK P&J Pamora 100cm&110cm - Kanske byter till två 100cm beroende på hur de känns och går
  • V.7 12/2 Alingsås RS Utbildningshoppning/P&J Pamora 110cm x2 - Hoppar nog två stycken 110cm där beroende på hur det gick i Billdal. Går det kanon kanske jag vågar hoppa 120cm, men det beror helt på
  • V.10 8/3 Marks RK lokal Pamora 100cm&110cm - Trots de höga avgifterna på tävlingen så åker jag nog dit. Hade tänkt Varberg den 9e men med diselpengar och allt går det nog jämnt ut. 
  • V.11 16/3 Göteborg FRK P&J 110cm&120cm Pamora - Vet ej om jag åker på denna, men kanske blir så, får kolla av med syrran om hon vill åka dit. Isåfall hoppar jag nog 120cm. Beror dock på om jag åker till Värnamo.
  • V. 12 23/3 Värnamobygens RF Reg 100cm&110cm eller 110cm&120cm Pamora - Vet ej med denna tävlingen då jag måste kolla med skjuts osv. Men väldigt sugen på att åka faktiskt. Aldrig tävlar i Värnamo.
  • V.14 5/4 Göteborgs FRK reg Klasser: ?? Pamora - Beror helt på hur de gått tidigare tävlingar och hur planeringen ser ut
  • V.15 12/4 Ljungby RK Reg/Nat klasser: ?? .Pamora och Firre? Väldigt osäkert om jag åker dit pga avståndet, men praktiskt taget älskar Ljungby och skulle gärna vilja hoppa där. Men får se.
  • V.15 12/4 Trollhättans FRK reg/Nat Klasser: ?? Pamora - Blir det inte Ljungby kanske jag åker till Trollhättan då de ligger lite närmare
  • V.15 13/4 Nordhalland Regional Klasser 100-120cm Ej bestämt något Pamora - Eller så åker jag till Nordhalland och hoppar... Många val vecka 15 och får se om jag åker på någon vill ju inte hoppa för mycket med henne.
Längre än så ej planerat. Men kommer inte åka på alla dessa tävlingar utan får snacka ihop mig med min syster om det. Allt beror ju på planering från bådas håll och hon vill ju själv tävla lite. Dock har hon en unghäst så hoppar inte så högt ännu och därför blir det tyvärr att vi får åka på olika tävlingar.
 
Men dessa är de jag har "favoritmarkerat" på TDB och vill åka på. Men kommer inte bli alla vilket jag vet.
 
 

Tidigt morgon pass!

Började dagen med att gå upp vid sex. Åt frukost och ut och red Pamora i paddocken. Har ju äntligen kommit en del snö så nu kan man ju rida ordentligt.
 
Red med det nya bauscher bettet på henne. Verkar som hon trivs med det då hon skummade en del i munnen och var väldigt fin. Lite hård och stel i början men efter att ha kommit igång var hon jätte fin i både traven och galoppen. Ser verkligen fram emot att fortsätta träna med detta bettet. Är väldigt nöjd över att jag köpte det faktiskt.
 
Började praktiken klockan nio och gick till fem då jag blev hämtad. Har handlat och nu när klockan är sex är jag äntligen hemma, kissat hund och landat i sängen. Ska dock upp och byta om och gå ut och rida Firre i paddocken. Längtar verkligen efter att rida nu för tiden vilket känns väldigt skönt. 
 
Kom ju hem vid nio igår och då ville jag ut och rida. Men var tvungen att ta in hö och natta hästarna så kändes tyvärr lite sent att rida när man skulle upp såpass tidigt. Skulle egentligen gå upp vid kvart över fem idag, men som vanligt drog jag lite på tiden. Dock inte flera timmar som jag brukar.
 
Så nu ska jag ut och rida min fina stjärna. Hoppas att han är pigg och glad, men det brukar han ju vara.
Pamoras bett i morse efter ridturen. Tror hon gillar det med tanke på allt skum!
 

Praktik på ingång

Igår hände inte så mycket eftersom jag var va sjuk och helt gaggig i huvudet. Hittade dock en ny TV serie att nörda så kollade på den hela kvällen. Den heter Hart of Dixie och blev ju typ helt såld på den!Jätte bra serie faktiskt! Tog även ett bad med ljus och bara slappnade av. Va riktigt mysig faktiskt.
 
Idag ska jag till praktiken och praktisera. Tycker chefen att jag är för sjuk får han skicka hem mig helt enkelt. Mår iallafall bättre nu och har knappt ont i halsen. Dock snuvar jag och får torr hosta då och då. Men det är väll ett tecken på att förkylningen snart är över. Börjar iallafall klockan ett och går till klockan nio. 
 
Kommer tvärr inte bli något med att vara i stallet idag då jag inte hinner. Men får iallafall natta dem ikväll. Iallafall om jag kommer gå hela dagen. Så blir att dricka några koppar te med honung, dra i några spray med nässprayen och snyta ut det som är kvar av allt där inne. Låter det bra?
 
 

Blir ju typ inte bättre...

Blir snarare sämre. Vaknade idag jätte hes och näsan helt igen täppt. Ont i halsen och öronen hade jag med. Så stannade hemma idag och har suttit vid köksbordet från typ nio till nu. Har pusslat och druckit ca åtta koppar med te och honung...
 
Ska nog snart gå ut och mocka i sakta mak så att det blir gjort, får hoppas att jag kan få lite hjälp att ta in mer hö också. Får se hur det blir imorgon också. Inte säker på någonting faktiskt. Men det återstår att se.
 
Ska helst skritta hästarna idag, men får se hur det blir med det. Red Pamora igår med det nya bettet vilket gick bra, men var ju uttröttad bara efter att ha travat fram. Så är nog bäst att jag bara tar det lugnt och håller mig inne så mycket som det går. Är helt borta i huvudet så ursäktar om detta blir ett jätte virrigt inlägg. Hjärnan följer inte med alls känns det som.
 

Hemma + lite shopping

Nu är jag äntligen hemma igen. Var som sagt och gjorde risk ettan i Skene vilket gick bra och jag blev godkänd. Nu hur man inte kan bli det, men man kan tydligen inte bli godkända... Risk tvåan (halkan) ska göras nästa Onsdag och sedan så smäller de! Då blir det övningsköra och ta det förbannade körkortet!
 
När jag var klar där åkte jag och mamma hem och bytte bil då syrran skulle ha den till jobbet. Därefter åkte vi in till min skola där jag hämtade de uppgifter jag missat för dagen. Och när det var klart var det handla mat på Willys. 
Åkte även förbi Hööks på vägen hem och köpte 20st broddar och ett bett till Pamora. Ett baucher bett. Får hoppas att hon går bra på det men det återstår att se.
 
Så nu ska jag ut och mocka, rida och fixa. Därefter blir det att ta tag i min gris stia... Mitt rum för den som undrar. Ser ut som bomben har slått ner bokstavlig. Och det var inte länge sedan jag städade... Hmmm, hur ska det se ut när jag flyttar hemifrån? Ska även städa toaletten och röja ut lite där då det ska göras om. Ska bli snyggt och fräscht. Längtar tills det blir klart!
Från inomhus SM 2012 ♥
 
 
 

Hoppningens olika bedömningar och slang

 Det är nog många av er som redan vet hur hoppningens olika bedömningar går till osv. Men kanske inte alla? Och vad menas egentligen med omhoppning? Och när heter det fas. 1 och fas. 2 istället för grundomgång och omhoppning.
 
 
Tänkte snabbt lista upp de olika bedömmningarna och skriva en kort introduktion till hur de fungerar. Är det något ni inte förstår som jag beskriver? Lugn, allt finns i TR(tävlingsreglementet) III(3) för hoppning. Det är bara att klicka HÄR så kommer ni vidare till SvRFs hemsida med de olika TRen.
 
Som ni kanske märkt skriver jag ibland Fas. 1 eller fas. 2 och ibland omhoppning och grundomgång. Det beror helt på vilken bedömmning det är. En bed. hoppning två faser A:0/A:0 heter det fas. 1 för den så kallade grunden och fas.2 för den så kallade omhoppningen. Det heter alltså inte grund och omhoppning i denna bedömmningen. Däremot i en bed. A:1/a så heter det grundomgång och omhoppning.
 
Detta är de vanligaste bedömmningarna och jag har själv hoppat dem alla utom en, nämligen Bed.A/A
Den "nyaste" bedömmningen är Bed. hoppning två faser A/A:0 med totalfel som har strulat till det på många tävlingar i början utav året när bedömmningen fortfarande var relativ ny.
  •  Bed. A Denna beömmningen rids som en clearround. Det betyder att du hoppar en bana med en fas, och alla på samma totala fel blir lika placerade. T.ex. det är två med noll fel, då vinner de. Om de sedan är tre med fyra fel blir de tre tredjeplacerade(Eftersom de var två stycken som vann). Så är det en enkel bed. A så är det bara att rida så felfritt som möjligt och inom maxtiden
  • Bed. Hoppning två faser A/A Den här bedömmningen förekommer mycket i Lätt D för ponny för att man ska få fler språng i kroppen än bara en fas.1. Du rider detta som en A:0/A:0 men det är fortfarande de på minst antal lika fel som vinner. Får du fel i fas.1 får du inte hoppa fas.2.
  • Bed. Hoppning två faser A:0/A;0 Detta är nog den absolut vanligaste bedömmningen. Du rider först en fas. 1 där man på lika antal fel skiljs på tiden. Är man dock felfri i fas.1 fortsätter man direkt på fas. 2 där det avgörs om vem som är mest felfri och snabbast. Dessa banor brukar vara 7-9 hinder i fas.1 och 4-6 hinder i fas.2. I fas.2 brukar man rida som i en omhoppning, försöka vara så snabb och felfri som möjligt.
  • Bed. Hoppning två faser A/A:0 med totalfel En bedömmning som förvirrat många domare och framförallt ryttare. Denna bedömmningen är lite speciell, då du får rida fas.2 även om du har fel i fas 1, dock ej om du är utesluten. Man slår alltså ihop felen i båda faserna till ett totalfel och tiden i fas.2 avgör vilken plats du får. Här skilljs man åt med fel och tid. T.ex. får jag 0fel i fas.1 och 4fel i fas.2 så slutar jag på 4fel. Men får jag ett stopp i fas.1 och två tidsfel så får jag 6fel i fas 1 och om jag då rider felfritt i fas 2 slutar jag på 6fel. Får jag en vägran i fas 1 och en till vägran i fas 2 är(på regional, nationell och elit tävlingar) jag utesluten.
  • Bed. A:0 Även kallad för tidshoppning. Man brukar säga att man rider mot klockan på en gång. Det ekipaget med minst fel och snabbast tid vinner. Är det två stycken som rider på samma fel och samma tid blir de lika placerade. Detta är personligen min favoritbedömmning.
  • Bed. A:1/a Den klassiska bedömmningen på störra tävling och i lagtävlingar. Man rider först en grundomgång. De med minst antal lika fel går vidare till en omhoppning som rids när alla i klassen har ridit. Ibland blir det inte ens en omhoppning om någon t.ex. är ensam felfri då den automatiskt vinner. När alla i klassen har ridit är det omhoppning är det omhoppning. Där avgörs det med tid och fel. Den med minst antal fel och snabbast tid vinner. Är det tre stycken placerade och det är två felfria, rider de två om första och andra platsen. Tredje platsen går till den med näst minst lägsta fel och "snabbast" tid i grundomgången.
  • Bed. A:1/B Denna bedömmningen fungerar ungefär detsamma som en bed. A;1/a men det är istället två stycken omhoppningar istället för en. Denna bedömmningen brukar Väster götland använda på DM (distrisksmästerskapen). Man hoppar en grundomgång, de med minst antal lika fel går vidare till en till runda. De med minst antal lika fel går därifrån vidare till en tredje runda.
  • Bed. C Denna bedömmningen kan nog misstas med en bed. A;0 då denna klassen kallas för speedklass. Detta betyder att snabbast vinner. Får du en rivning så läggs det till 4 sekunder.Varje nedslag eller nedtramp bestraffas med ett visst antal sekunders tillägg. MEN i Duellhoppning och i andra fasen av en hoppning i två faser är tidstillägget alltid 3 sekunder. Första olydnaden belastar ekipaget endast genom den tid det tar, andra olydnaden medför uteslutning. Detta efterson bedömmningen först får förekomma på lägst Lätt A och då är det regionalt och uppåt . Slår häst eller ryttare vid olydnad ned ett hinder ges signal för avbrott. Tidstillägg görs på vanligt sätt, på 6 sekunders tillägg på tiden.
 
 
Några frågor? Något ni undrar över? Fråga på!
 
Jag och Firre i en bed. C Lätt A+5cm
 
 

Sjuk, Risk1an osv...

Hoppas ni sovit bra, för det har inte jag gjort... Har legat och vridit mig hela natten och vart någonstans mellan vaken och sovandes. Vaknat flera gånger och vaknade innan väckarklockan ringde 04.45... Det är min pojkvän som ska upp då, inte jag om ni tror det. Har haft världens halsbränna och förkylning hela dagen igår och kommer förmodligen ha det idag med.
 
Har som sagt dragit på mig en ordentlig förkylning som jag hoppas bli av med så fort som möjligt. Blir att knarka strepsil, alvedon och te med honung i mängder... Avskyr att vara såhär förkyld. Jag hostar och snorar inte men kallsvettas, har jätte ont i halsen, framförallt när jag sväljer och kan inte sova. USCH säger jag bara!!!
 
 
 
Idag är ju egentligen den dagen jag ska åka in till skolan för näringslära och lektion med min mentor men inte idag. För idag ska jag göra den första riskutbildningen till B-körkort, nämligen risk1 i Skene. Det är en teoretisk kurs där man ska sitta och prata om droger, alkohol och dess påverkan på körningen osv. Denna kursen är obligatorisk. Risk2 är halkörning och den ska jag göra på Onsdag nästa vecka inne i Göteborg. Ser fram emot den vill jag lova, hört att den ska vara riktigt rolig. 
 
Därefter blir det åka från Skene trafikskola in till min skola i Borås och hämta lite uppgifter och gå igenom lite med min mentor. Sedan är jag klar med det för dagen. Förhoppningsvis har även mitt pass kommit så kanske blir en sväng förbi polisen och hämta det.
Bild från senaste Tobbeträning jag var med på med Firre.
 
Pållarna ska få ridas när jag kommer hem. Får kolla lite hur väder och vind ser ut och avgör hur de ska ridas då. Eftersom jag är sjuk och har en veckas praktik framför mig så kan det vara smart att bli frisk så fort som möjligt.
 
 
 

Saknar!

Finns många hästar som jag saknar väldigt mycket! Framförallt Celeste, Nadja och Delilah. Tre helt underbara ston varav två av dem var ett par riktiga bitchar. Men det finns även fler hästar jag saknar, varav jag inte ens har ägt alla utan bara ridit. Tänkte dela med mig av några bilder på dem!♥
Dinski ♥
Delilah ♥ Fux sto med allt vad det innebär ♥
Nadja♥
En av de bättre dagarna för oss. Vinst i 100cm och i debuten i 110cm♥
Daisy, också ett sto med otroligt temperament men gud vilken härlig ponny när man kom på rätt sida av henne ♥
Hampus, även denna lilla ponnyn saknar man imellanåt. ♥
Celeste ♥ Ska försöka lägga undan pengar och åka och hälsa på henne i Finland snart ♥

Underbart!

Vilken härlig dag! Solen har lyst till och från och det har inte varit så fasligt kallt.
 
Idag är en dag som inte är riktigt som alla andra. Det är lördag och jag ska iväg och praktisera vid fyra till tio/tolv ikväll. Vet inte riktigt hur länge jag går men vi får se. Ska bli kul att se hur det är en lördagskväll faktiskt. Mår även mycket bättre idag så bara att köra på.
 
Vaknade vid tio idag, vilket är bra för min del. Sover annars till typ ett på dagen och det hade känts värdelöst att sova bort en så här fin dag. Stallet är mockat för min del och Pamora riden på ängen. Även hon fick galoppera av sig lite. Firre har fått skritta. 
 
Har även börjat med lite träning. Knäböj, rygglyft och lite annat för att strärka min rygg, mage, ben osv. Gick även ut och gick en sväng på ca 30-40minuter med Freja.
 
Nu har jag tagit mig en lång varm dusch och ska skriva lite inlägg, klä på mig och fixa mig och sedan dra till praktiken. Känns som jag hunnit med en hel del den här dagen faktiskt. Härligt. Hoppas ni får en kanon dag!
Bus med lilla killen ♥
 

Fina pållar

Båda hästarna var fina idag. Pamora fick klättra och Firre fick springa av sig på en äng. 
 
Mår mycket bättre nu och ska gå imorgon till praktiken. Inget snack om saken. Ska anstränga mig så mycket jag bara kan för att klara av en här praktiken med minimalt med frånvaro. 
 
Nu ska jag ta in hästarna och natta dem. Därefter får jag se vad som händer. Film kanske?
 

Sjuk...

Saknades ju bara detta... har mått skit inatt. Knappt kunnat sova, kallsvettats och bara mått illa... så är hemma från praktiken idag vilket inte alld känns bra. Får hoppas jag mår bättre imon så jag kan gå då. Ska praktisera från 16-22/24 är de tänkt.  Bytte igår tid från 16-24 till 16-22 men eftersom jag är borta idag känner kag att jag vill kompensera de lite. Vi får se vad chefen säger. Men känns verkligen dumt att vara sjuk idag. Känns som jag sätter dem i skiten vilket inte alls är vad jag vill. Vill inte heller tolkas som en sån där ungdom som typ skiter i praktiken och gör vad jag känner för.
 
Så därför blr det att ta det lugnt idag och bli bättre. Pojkvännen vilke till krogen idag men tror jag avståt ör att bli bättre. 
 
De positiva med att vara sjuk är väll att jag kan ta hanf om hästarna när de ee ljust. Blev ingen ridning igår, vilket inte gör så mycket då dem ska vila 1-2 gånger i veckan. Detta under vinter perioden. Pamora ska iallafall skrittas ut nu och Firre ska också bli riden. Stallet ska mockas också osv. Blir nog bra tror jag.  
 
Btw dampar vårat internet här hemma så får hålla mig till telefonen... blir därför sämre inlägg från min sida tyvärr. 
 
Nu ska jag ut medans solen lyser. Hej 100 lager kläder...
 

Oturen vänder!

Firre reds ut i morse precis osm planerat. Han var pigg och fräch och lyckade trava och galoppera lite där det fanns en del snö. 
 
Men det bästa av allt denna dagen: Pamora är ren igen! Vilken lättnad måste jag säga! Förmodligen har hon bara vrickat sig lätt i hagen. Så nu blir de att fortsätta träna. Blir en skritt tur i klätterbackarn imorgon som start.
 
Praktiken idag gick bra och börjar nio imorgon. Slutar vid fem om jag inte minns fel så blir att rida på morgonen. Nu blir det att titta Pirates två med pojkvännen.
 

God morgon

God morgon på er sömntutot! Någon mer än jag som va uppe innan sex och åt frukost denna dag? Jaa, de var det säkert, men för min del tillhör de ovanligheterna. Börjar inte praktiken förens klockan ett så ska passa på att göra lite saker innan, t.ex. mocka, rida, gå ut med hundarna, duscha och eventuellt städa lite. Får se vad jag hinner med eftersom jag känner mig förkyld.
 
Idag ska Firre ridas ut i och klättra i backarna, därför blir det bara mestadels skritt. Ska sparka upp syrran vid åtta så vi kan rida då, men vill nog rida innan dess egentligen. Pamora är det oklart vad hon ska göra idag, beror ju på om hon är ren eller inte. Är hon ren så skrittar jag nog ut en sväng och är hon inte det så får hon vila. 
 
Nu ska jag ut och ge hästarna betfor och sedan släppa ut dem. Får väll se om det blir någon vidare bloggning idag, vad tror ni?
Oförglömligt minne

Oren häst...

Och där började oturen 2014...
 
 
Sov ut lite idag och gick upp vid halv nio och åkte till praktiken. Var en hel del gäster idag faktiskt. Slutade vid tre och blev då hämtad. Värsta på hela dagen är att jag fått ett jäkla munsår som svider och man ser ju lagom fin ut med en röd mungipa...
 
Efter att ha ätit och bytt om gick jag ut för att rida Pamora. Men kom inte så långt då hon markerade lite i vänster varvet. Bad mamma kolla och vi båda konstaterade att hon markerade lite fram. Så var bara att skritta av igen och in i stallet för att kolla igenom henne. Märkte inget innan jag red och inget efter heller. Hon var fin i benen, kanske något varmare i vänster fram kota men bara lite. Ömmade inte i bogen eller ryggen heller. 
Tror hon vrickat sig i hagen då den ser ut som sju svåra år när leran har fryst...
 
Låter henne stå med back on track inatt och får hoppas att det går över snart. Firre vilade idag. Mockade stallet och tog in och nattade dem. Mamma hjälpte mig att ta in en massa hö så det är bara att börja mäta upp middag, kvällsmat och frukost imorgon.
 
Börjar klockan ett imorgon och går till åtta så ska passa på att rida i solljuset(om det blir något) och ska även sparka upp min syster vid åtta- halv nio. Hehehe, ska bli kul.
 
Nu blir det Pirates of the Caribbean med pojkvännen innan sovdags.
 

Oktober 2013

En månad jag inte var så aktiv på internet faktiskt. Varken bloggade eller uppdaterade min facebook så flitigt.
 
Började iallafall månaden med att jag hade hittat flera knappar på Pamora och jobbade en hel del markarbete och dressyr vilket gick väldigt bra faktiskt. Min bre gott hårde stenaline var lika mjuk som en lätta smör motorbåt...
 
Firre och Pamora rakades återigen och Pamora fick en diamant på rumpan som min snälla pojkvän rakade dit. 
 
Några dagar senare hoppade jag en Pay&Jump med Pamora på Bollebygds ridklubb. De hade ett samarbete med banbyggaren och tränaren Ulf Liljedorff som byggde olika banor för olika svårighetes grader. Hoppade en 100cm där det först blev ett stopp på ett hinder och en rivning. Hoppade även en 110cm som var en riktigt bra runda och felfri.
Framridningen
110cm
 
Annars var oktober en väldigt lugn månad. Försökte jobba på i skolan och blev lite trubbel imellanåt.
 
Funktionärade i domartornet på Östadkulles DIV 2 hoppning och slogs över hur mycket neråt utvecklings skalan har gått ner på ryttare idag om man jämför med när jag hoppade DIV 2...
 
Den 18e och 19e var det Tobbeträning på Östadkulle. Red både Pamora och Firre den 18e och bara Pamora den 19e. Firre var klockren som han brukar vara på Tobbe träningarna och hoppade luftigt och fint. 
Men Pamora vet jag inte vad som flög i. Hon började sparka bakut och var väldigt grinig på mig rent generellt och jag blev väldigt fundersam. Kollade igenom henne och hon visade inte att hon ömmade någonstans. Fick några stopp och utbrytningar och fick verkligen jobba med henne första dagen.
 
Andra dagen red jag fram Pamora som jag brukad göra hemma och hoppade över bomarbetet. Då var hon mycket trevligare och gladare, men några bocksprång kom ibland och något utbrytning denna dagen med. Men det sista släppte allt och hon hoppade super.
 
Söndagen den 20e var det en nationell tävling på Bollebygd med Firre som gällde. Hoppade MSV B där vi rev ett i fas. 2 och var snabbast. I MSV An nollade vi grunden och eftersom vi bara va två nollor till omhoppningen bestämde vi oss för att båda utgå för att spara på hästarna. Så vi delade på vinsten.
 
Någon vecka efter det åkte jag med syrran till GFRK för tävling på stor hästarna. På morgonen åkte vi dit med syrrans häst och syrran hoppade två 90cm. KAOS var det denna dagen. Parkeringen var kaos, framhoppningen ska vi inte ens prata om och en del ryttare.... Jaa, börja på klubb så ni vet hur en framhoppning fungerar!!!
D
et "bästa" den dagen som det fick mig att ryka ur öronen på, var när en tjej rider i landningen av hindrerna med en häst med röd rosett i svansen... Och när syrran kommer på det lilla, har ropat högt och tydligt att hon kommer är personen där. Syrran hann inte en svänga undan då de kolliderar när hon landar och syrran och henne häst blir sparkade två-tre gånger. Jä**ar vad arg jag var då vill jag lova! Visst att man ska visa hänsyn till de som har röd rosett i svansen, men de ska egentligen visa ännu störra hänsyn till de andra.
 
När syrran hade hoppat åkte vi hem, åt frukost och gick ut och gjorde iordning Pamora och åkte iväg med henne till Göteborg igen. Hoppade 105 och 115cm. I första klassen var det lite av och på och till och med travavbrott. Rev det allra första hindret och felfri resten. Hon sköt ut bogen och var lite vinglig. 
 
I 115cm var hon hur fin som helst! En helt annan häst verkligen. Rev tyvärr ett, men det var en ryttartabbe. Här kan ni se själva.
Nu dampar youtube så kan inte bädda in klippet, men klickar ni på länken kommer ni till filmen.
 
Höstlovet kom och jag fick vara inne i skolan i två dagar på det. Skulle egentligen vara inne tre dagar men var sjuk den tredje. Allt för att komma ikapp och få var ledig för SM.
 
 
Den sista oktober började Änglahoppet i Borås. Var sjukt taggad men om jag bara visste vad som väntade mig denna helgen...
Började Änglahoppet med en Lätt A warm up Bed. A som vi nollade utan några som helst problem.
 
 
Det var min oktober månad 2013

Till polisen senare...

Och jag har bara haft en lektion och väntar på att den andra ska börja. Har haft näringslära och ska nu ha lektion med min mentor om hygien som är en egen kurs i min kursplan. Förra måndagen slutade vi vid ett så hoppas väll att vi får göra det igen.
 
Efter skolan ska jag till polis stationen och fixa pass. Mitt ID går ju ut om någon dag och har inget giltigt pass så får fixa det. Onödigt att köpa båda när man ska försöka ta körkortet så fort som möjligt. För när jag väl har tagit det kan man ju använda det nästan överallt.
 
Så ska iallafall ta det senare och efter det blir det att ta bussen eller tåget hem. Kanske går förbi Espresso house och köper mig en chai latte. Deras chailatte är ju den godaste som finns!
 
Känns väldigt skönt att vara klar i stallet redan innan skolan så kan ju bara ta det lugnt resten av dagen typ. Ska dock åka och köpa nytt krafft foder till Pamora och lite hundmat till hundarna. Ska även passa på att gå ut en längre sträcka med hundarna medans solen fortfarande lyser och låta dem gå ut lite energi som de fått nu när snön har kommit. Synd att man inte kan ha Freja lös bara... Men men de är så det är.
 
Nu ska jag fixa lite uppgifter som jag inte har gjort som ska lämnas in idag, obs...
Min lilla varg! 

Har du koll på vad det är karens på i stallskåpet?

Har du verkligen koll på vad du har och använder i ditt stallskåp? Vet du hur lång karensen är på just det linimentet du använder? Om inte, här är en lista.
 
  • Sätt upp en lista i stallet! Jag själv har tänkt att skriva ut den här listan och sätta upp i stallet så att man snabbt och lätt kan kolla av vad det är för karens på de produkter du använder, om de ens är några. 
  • Om din häst behandlas av veterinär med något, fråga om karenstiden! Kolla alltid av med veterinären om det är någon karenstid med det som den behandlar med. T.ex. dropp, sprutor, salvor med mera.
  • Om du använder något med karens i, håll dig på ett ställe och håll det borta från andra hästar.Om du ska behandla din häst med något med en längre karens, och du vet att någon annan häst i stallet inte får bli dopad, håll dig på ett avskillt ställe när du använder detta. Och om det är ett fodertillskott t.ex. metacam, använd och blanda detta endast på ett ställe där de andra hästarna inte kan komma i kontakt med det! Det kan i värsta fall räcka med att hästarna nosar på varandra och att hästen som äter t.ex. metacam har kvar på mulen.
  • TVÄTTA HÄNDERNA NOGA varje gång du har använt något med karenstid! Eller när du hälsat klart på den hästen!

Man kan aldrig vara nog försiktig när det gäller karens. Hellre vara lite för mycket försiktig än för lite. Vem vet, rätt som de så står man där på dopingprovet och de visar att din häst är dopad, och du har ingen aning om varför.
 
Ska även tilläggas att det är en karenstid på biolight på 96timmar!
 
Ni kan gå till SvRFs(Svenska ridsportförbundets) senaste karenslista HÄR
 
En liten lista på vad som är vanlig att man använder och även några saker som finns i vårat stallskåp. De tjockmarkerade är de som vi har eller har haft i vårat stallskåp. Har även en hel hög med annat som jag inte kommer på rakt av vad det heter.
  • Arnika, 0 tim, Eclipse Biofarmab,
  • Arnika gel, 0 tim, Eclipse Biofarmab, 
  • Cold Gel, 0 tim, Emin Svenska AB
  • Cool Spray, 0 tim, Hälsa & Helhet AB,
  • Helosan, 0 tim, Pharmaxim AB
  • Jodopax gel, 0 tim, Pharmaxim AB
  • Liniment Blue, 0 tim, Eclipse Biofarmab
  • Radital kylgelé, 0 tim, Trikem AB
  • Radial liniment för hästar,  0 tim, Trikem AB, 
  • Radital sårspray för djur, 0 tim, Trikem AB
  • Radital värmesalva för hästar, 0 tim, Trikem AB, 
  • Renons Flug & Insektsavvisande spray för häst, 0 tim, Trikem AB
  • Speedway Leg Paint, 0 tim, SIUL Power
  • Värmande aloevera liniment, 96 tim, AC Hästprodukter
Observera att det som innehåller Aloe vera har en karenstid på minst 96timmar.
 
Jag kollade själv igenom listan och blev förvånad att det är en del saker som saknas på listan, och väldigt mycket som det står 0timmar karens på. 
Men jag tycker det är väldigt bra att man kan kolla på SvRFs hemsida och kolla upp så man inte använder något som man inte borde använda.
 
Vad tycker ni om det här med karens? Bra eller dåligt?
 
 

God morgon!

God morgon! ska nu ut och rida pållarna innan de ee dags för skola.
see ya!



Fina pållar

Vaknade vid tjugo i två idag. Kom väll hem runt halv tre på kvällen från min vän som vi firade.
Jäklar vad de snöade i Göteborg och Frölunda igår, helt sjukt. Och inga plogbilar var ute på de stora vägarna heller.
Men här i Bollebygd har det tyvärr inte snöat så mycket hade ju sett fram emot att de skulle snöa ca 4-5dm snö. Önsketänkande kanske...
 
Firre reds ut idag en sväng i skogen och klättrade. Pigg och glad var han.
Pamora reds i paddocken och jobbades igenom. Tog på mig ett par sporrar och bytte till pelhamet och då minsann gick hon ju riktigt fint. Blev några bocksprång i början av passet och hon var väldigt framåt helt plötsligt. Skumt vad ett par 15mm sporrar kan göra... Men red igenom henne lite extra idag då hon var så fin i alla gångarter. Skrittade av henne länge och klappade henne. Därefter var det några godisar som gällde.
 
Hörde en gång en sak som fick mig att tänka till. Man brukar använda ordspråket "avsluta när det går bra". Ja visst ska man göra det och har själv följt det väldigt mycket. Men de dagarna hästen inte känns riktigt sådär fin utan är stel, kanske lite sur och allmänt off, då SKA man rida igenom dem så att de lossnar även om de tar upp emot en och en halv timme... Eller ska man det?
 
Fick höra ett argument som jag verkligen köper rakt av och som fick mig att tänka till mer än en gång. Så tänkte dela med mig av det, så får ni tolka det som ni själva vill:
 
"Varför ska man bara rida en liten stund när hästen känns väldigt fin och fräsch just den dagen? Och trimma igenom dem ordentligt de sämre dagarna?
För mig låter det som att de dagarna jag mår riktigt bra och känner mig frisk som en nötkärna ska jag ligga inne på soffan och slöa. Men de dagarna jag har feber och är förkyld, ska jag ut och springa flera kilometer."
 

Hoppas ni tänker till lite och att många kan få lite hjälp på traven med detta ordspråket. Det hjälpte faktiskt mig att förstå att hästarna kan vara trötta och stela precis som vi vissa dagar, utan att det behöver ha någon orsak. Självklart visste jag ju det innan, men det är alltid bra att bli påminna sig lite om det.
En underbar dag då allt stämde för mig och Firre. Här över ett 120cm hinder i MSV A.

Dagens planer:

  • Mocka stallet
  • Rida pållarna
  • Städa toaletten
  • Duscha
  • Fixa i ordning mig
  • Åka och fira min fina väns 19års dag!
Det är dagens planer i korta drag, får väll se när jag kommer upp idag...

Guld stjärnan!

Vaknade vid tjugo i nio idag och började ju nio... Börjar ju nästan bli en klassiker att vakna tjugo minuter innan jag börjar varannan dag... Gick iallafall till lite över tre och åkte därefter hem efter stopp på Bolles.
 
Firre reds med sadel på idag i paddocken. Har ju snöat en del så passade på att jobba i alla gångarterna. Och vilken guld stjärna han får idag! Han var verkligen obeskrivligt fin! Red i tygskor utan sporrar och han brukar inte lyssna så bra då faktiskt. Men idag, wow! Lyssnade kanon för skänklarna, var mjuk och fin i munnen, var hela tiden lugn och bara jobbade på. Han blev inte ens lite för springig i galoppen! 
Jobbade först en del i skritt med sidvärsövningar och framdelsvändningar för att få honom lösjord. Även att flytta in och ut bakdelen på en volt. I traven jobbade jag med volter, lite sidvärs och "bogen innanför". En övning där hästen går på så kallat tre spår längs långsidan med huvudet in mot banan som i en öppna, men inte riktigt. Och i galoppen gjorde vi inget särskilt utan lät han sträcka ut halsen framåt och neråt och sedan lite volter. Hela tiden sökte han sig neråt och jobbade riktigt riktigt fint! Så stolt över honom!
 
Pamora var dessvärre inte en guldstjärna. Jobbade även henne i skritten en del, men kan ju inte göra några fram- eller bakdelsvändningar med henne. Men tränade lite på framdelsvändning och minsta lilla steg rätt hon gjorde var det bara att rida framåt och berömma. Hon har en tendens att gå runt med alla fyra eller lägga in backen annars. I traven var hon fint till en början men bet sig fast en del i bettet. I galoppen var hon mest bara stum och drog innåt i högervarvet.. Men i vänster gick det bra.
Efter ett tag lossade hon lite och gick hyffsat bra i galoppen i båda varven. Får ju komma ihåg att hon inte är riktigt musklad ännu för att kunna arbeta ordentligt. 
Travade lite efter galoppen och försökte få henne att jobba på mer bak och bjuda framåt. Red utan sporrar på henne med och de var som att banka på en cement vägg, med ingen reaktion... Men till slut började hon bjuda och jobbade bra i båda varven och då avslutade jag.
 
Långt inlägg om dagens pass... Får lära mig att korta av det lite..
 

Fantasifull rubrik

Hej på er! Saknat mig? De tror jag inte.
 
Har haft fullt upp de senaste två dagarna så bloggen har inte kommit på tanken förens nu faktiskt.
Lyckades sova till tjugo i ett igår, och började ett. Hann med nöd och näppe kan jag lova. Jag fick lite ångest då jag hade tänkt att hinna med så mycket i stallet innan.. Ångesten blev inte mindre när jag såg att det var jätte fint väder ute också... Gick iallafall till nio igår och det blev bom shom i säng när jag kom hem. 
 
Idag blev jag brutalväckt klockan fem. Gick upp vid klockan sex oxh gav hästarna mat och släppte ut dem samt såg till att alla hade vatten i hagarna. Därefter mockade jag hela stallet. Guldstjärna till mig! 
Passade även på att rida Firre i paddocken. Mestadels mjukgörande i skritt och lite trav. Började klockan nio och slutade vid fem. 
 
Mådde rätt illa när jag kom hem så gick och la mig en stund som blev någon timme. Gick upp och åt tacos med familjen och vips var klockan nio... Jag som tänkte rida Pamora såhär på kvällen...
 
Imorgon går jag upp tidigt igen och ska hinna med stallet samt rida någon av dem. Börjar nio även imorgon och slutar tre, så då är det bannemej en uteritt på G!
 
Nu blir det film innan det blir skalla kudden! Roligare inlägg än såhär får ni inte! God natt.
 

GHS - Vilken dag?

Är det någon som ska till GHS i år och vilken dag? Jag ska dit någon, men vet inte vilken faktiskt. Blir förmodligen lördagen men det återstår ju att se. Mässan kommer ju vara helt urplockad på Söndagen så vill gärna vara där under någon vardag, men det lär ju inte hända med tanke på praktiken... Jaja, så är det att växa upp.
 
Och undrar även om det är någon som kan SÄLJA mig en biljett till någon av dagarna?

Första...

...dagen på praktiken idag. Började klockan 9.00. Klockan var ställd på 06.30 men drog mig lite innan jag gick upp och duschade. Var där ca kvart i och bytte om osv. 
Hade en bra dag idag faktiskt. Riktigt roligt ställe med trevliga folk, åtminstone de jag har träffat. Trivs där redan väldigt bra och ska blir kul att fortsätt var  där.
 
Imorgon börjar jag klockan 13.00 och går ända till klockan 21.00. Med andra ord åtta timmar där. Får hoppas att huvudet håller sig på skaft så man inte tabbar sig när kvällen börjar dra in. Ska iallafall ta stallet på morgonen så att jag är helt klar när jag drar till praktiken. 
 
På Lördag åker jag till en kompis och firar hennes 19års dag. Fixat skjuts dit och hem så slipper iallafall åka buss vilket känns skönt. Jag är urusel på vart bussar går och vilken jag ska ta och vart jag ska hoppa av osv i Göteborg. Tur att jag inte ska åka någon buss åt det håller på ett bra tag.
Firre på Ale häst spa
 

Avåkning i hård paddock

Kom hem runt tre tiden idag. Tog och åt lite innan jag gick ut i stallet. Både Pamora och Firre fick sig varsitt pass i paddocken, i skritt och barbacka. Paddocken är ju frusen så hade inte så stort val faktiskt.
 
Pamora skritta jag runt lite på måfå och försökte få henne att lyssna på skänkeln utan att stressa upp sig. Hade inga sporrar på mig idag heller. Sidvärs gick faktiskt riktigt bra det sista. Försökte även mig på lite fram- och bakdelsvändningar. Gick väll ingen vidare. Men hon började fatta att hon skulle flytta baken för vänstra skänkeln. Och efter lite om och men och små studsar av frustration fattade hon att hon skulle flytta baken något steg för min högra med. Inte lätt att övertala en 16årig gammal dam om att göra något annat än vad hon vill. Så gullig är hon.
 
Firre däremot var piggare än en raket. Taktade och tittade på det mesta runt om i paddocken. Fick sig ett spel en gång av någon anledning som gjorde att jag åkte i backen. Hade ju ett väldigt halt täcke på honom som jag inte knäppte vid bogen så jag och täcket gled fint av Firre. Upp igen och fortsätta passet.
Jobbade en del med att flytta honom för skänkeln och några framdelsvändningar. Jobbade med att han skulle slappna av och söka sig neråt av sig själv så gjorde ingenting åt vart han hade huvudet. Och efter ett tag sög han riktigt fint på bettet och jobbade på bakifrån. Han var lugn som en filbunke i slutet. Vågade mig på lite trav också för att se om han fortfarande var mjuk och fin. Och det var han verkligen! Paddocken har ju inte frusit igenom helt, utan mest på toppen så lite trav gick ju. Sladdade den häromdagen så att man ska kunna rida utan att det är knögligt.
 
Imorgon är första dagen på praktiken, ska bli riktigt kul faktiskt. Får hoppas att jag kommer trivas och komma in i rutinerna snabbt.
Jag och Firre MSV B Essunga/Trollhättan 2013.

påväg hem

Sitter nu på tåget påväg hem. Blev väldigt stressigt imorse då jag försov mig till klockan 9 och började 9.15 idag. Säger sig själv att jag inte hann...
Men dagen gick bra och jag ska hem. Ska förbi och prata med min praktik och hämta ut ett paket på Ica. Spännande, vad kan de vara? 
 
Hästarna ska ridas så fort som möjligt så jag hinner mocka och putsa utrustning och snabbt städa upp på mitt rum innan klockan 7. Gärna innan. Planerat att övningsköra en sväng i Borås och ska samtidigt hämta pojkvännen. Vilken bra dag detta kan bli om jag får på mig varmare strumpor och skor!
 

God natt!

Nu liggr jag i sängen redo att sova. Ska kanske kolla på någon film så jag blir lite tröttare.
 
Dagen har varit ganska så seg idag faktiskt. När jag gick och la mig igår kände jag mig så taggad för den här söndagen. Hade motivation till 110% och ville hem från pojkvännen så fort som möjligt för att bara sätta igång. Vaknar till att de snöar och när jag väl kom hem var det ca 3-4 minusgrader ute. Motivationen gick ner rätt fort. Men bet i det sura äpplet och gick ut till mina fina pållar.
 
Fick bara gjort hälften av det jag skulle gjort idag, vilket menas med det nödvändigaste + ridning. Skrittade ut pållarna på en tur och lät dem sträcka lite på sig efter igår. Stallet mockade jag nu på kvällen, tog in hö, och allt vad som ingår i stallskötsel.
 
Imorgon är det andra bullar. Nu har jag vant mig vid kylan så imorgon smäller det. Börjar redan känna mig motiverad att gå upp tidigt och rätt ut i stallet! Börjar ju kvart över nio imorgon, SOVMORGON!!! Men ställer klockan på halv sju och går ut och släppet ut pållarna. Ska försöka mocka och fixa stallet innan jag ska duscha. Tåget går ca halv nio så har två timmar från och med att klockan ringer på mig. Det borde väll även jag hinna? 
 
Hästarna ska ridas imorgon, vet dock inte hur eftersom marken är ganska frusen och det ska bli ca -10grader och jag har ju inget ridhus att rida i heller. Klättra i aktiv skritt kanske blir kanon. Men får se när jag slutar. Firres och Pamoras utrustning ska även putsas ordentligt imorgon.
 
Vill bara att det antingen ska komma ca 50cm snö eller bli vår så fort som möjligt! Går ju knappt att träna när det bara är hårt i backen...
 
Nee, nu säger jag god natt!
 

September 2013

September månad, månaden jag och Firre kom tillbaka och som jag började rida som jag skulle igen. 
 
Började månaden med att skriva en del inlägg om hur jag kände och tänkte, lite djupare inlägg bland annat. T.ex. detta inlägget om Firre. Bestämde mig även för att börja om från början med Pamora och rida utan krav och lära känna henne på nytt. 
Slutade även blogga ett tag för att komma ikapp mig själv.
 
Första tävlingen för September var i Tidaholm med Firre. Hoppade Lätt A med DM(distriktsmästerkapen). Haha, jag bara satt och måttade och red i undertempo hela tiden. Fick en rivning för jag bara satt och höll. Dagen efter det åkte vi till Kungsbacka. Skulle bara hoppa MSV B och kanske MSV A om allt kändes bra. Gjorde en riktigt bra runda i MSV Bn och efteranmälde mig till MSV A. Var väldigt nervös och tyckte att det var jätte högt. Men vågade rida framåt ändå. Rev första efter att han hoppade av alldeles för tidigt. Därefter fick vi ett stopp då han hade hoppat upp sig väldigt mycket på en oxer och metrarna sa att det skulla vara 4 galoppsprång. Men på det fjärde var vi för långt ifrån så det blev ett stopp. Tog det lugnt och fortsatte. Fick ett par riktigt fina språng och rev ett till in i en trekombination då jag tog en för hård förhållning. Fick även fyra tidsfel.
 
Men jag var så nöjd! Vi kämpade oss igenom våran första MSV A sedan SM och felen berodde bara på mig. Jag var så nöjd att jag vågade rida! Efter detta släppte en spärr för oss.
 
Vi fortsatte träna och Pamora tog det lugnt. Satte igång henne från början kan man säga.
 
Sedan kom en riktigt rolig vecka framför oss. På Lördagen åkte jag, mamma och pappa till Ljungby och tävlade. Hoppade MSV B och MSV A på Lördagen och MSV B och MSV B+5cm Globenkval på söndagen. På Lördagen nollade vi MSV B och blev 4e placerade. I MSV An gjorde vi en sån jäkla bra grundomgång där vi nollade! En av de absolut bästa MSV Aerna vi gjort! Denna klassen gick sent på kvällen så omhoppningen gick ännu senare. Då var bränslet slut så fick rivningar och ett stopp och slutade på hela 20 fel. Men vi blev ändå 4e placerade.
I MSV Bn på Söndagen nollade vi och blev 6e placerade. I Globenkvalet tvekade jag och tog ett galoppsprång extra på en linje och rev det. Fick sedan ett stopp in i trekombinationen då jag inte red. Så 8 fel i fas.1. Men var ändå nöjd över helgen.
 
När vi kom hem hann jag bara duscha och packa om lite snabbt. För efter 1,5timme åkte jag, pojkvännen och en vän+hans flickvän upp till Sälen och spenderade ett par dagar där.
Dessa dagarna var så sjukt härliga och vi hade väldigt kul. Vi var allmänt slöa. Åt gott, spelade spel osv. Fiskade även en del där. Åkte till en sjö där vi fiskade. Var så kallat "put and take". Man betalade en peng och fick ett fiskekort för dagen och fick ta med oss ett visst antal fiskar vi fick upp. Och hör här, jag fick faktiskt upp två stycken regnbågar helt själv! Känner mig stolt faktiskt! Vi fick totalt upp 11 regnbågar den dagen. Och dagen innan fick en av de andra upp en regnbåge. 
Sista kvälen åt vi på restaurang, bowlade och firade Katjas födelsedag.
På Fredagen åkte vi hem. Åkte förbi Grums och shoppade loss på godispalatset. Herregud vad mycket godis som åkte med hem, och jag köpte minst. Köpte ca 2kg haha. En riktigt underbar vecka i Sälen!
Från Vänster: Abby, Katja och min pojkvän Johan. Och i mitten, allt godis!
 
När vi kom hem från Sälen hann vi bara vara hemma i ca en timme innan jag och pojkvännen åkte och jobbade. Jobbade till ca 4-5 på natten. Då var det hem, sova någon timme och gå upp och åka till Kalmar med syrran, pappa och Firre för Globenkvalen igen.
 
Väl där installerade vi oss i stallet vi stod i. Stod i ett stall nära tävlingsplatsen. Hoppade även första klassen, en MSV B på Lördagen. Jag och Firre fick inte till det. Han var väldigt motig och vi fick ett stopp i första kombinationen då han inte nådde. Därefter var det lite motigt men kom runt med två tidsfel till. Tror han inte gillade underlaget särskilt mycket och framhoppningen var väldigt tung så fick inte till det. Strök MSV An iallafall.
 
På kvällen lyckade jag först tappa min nya telefon och spräcka skärmen. Därefter lyckade jag och syrran hitta till Ica och köpa morötter till Firre och lite snacks. Sedan åkte vi vilse påväg till tävlingsplatsen när vi skulle natta honom. När vi kom till hotellet igen lyckade jag även tappa min andra telefon och spräcka skärmen lite till. Så inom loppet av en timme lyckade jag tappa två telefoner på samma parkering och spräcka två skärmar...
 
På Söndagen hoppade jag en Lätt A för att få en bra runda. Fick ett pet då Firre var lite loj. Hoppade även MSV B+5cm Globenkvalet vilket gick jätte bra. Red mer framåt och mesade inte. Hoppade igenom tre kombinationen som igenting. Tyvärr rev vi ett i fas.2 men vad tusan gör det? Så nöjd med sista rundan faktiskt! Tror det var jag som mesred och tänkte för mycket när jag red som fördes över till Firre och gjorde honom tveksam.
Konstaterade även att min ponny har väldigt fina bakben!
 
Detta var min september månad. Veckan efter denna med Ljungby-Sälen-Kalmar drog jag på mig en dunderförkylning och fick stanna hemma en vecka från skolan som jag fick en del skit för. Men vet ni? Det var SÅ värt det!

Framtida slav?

Det är precis vad jag känner just nu... Känns som jag kommer få lägga tävlandet och hästar på hyllan ett tag, eller rättare sagt resten av denna terminen... Varför? Inte för att min häst på något sätt är sämre, eller att jag inte kommer kunna träna hemma. Nej nej... Jag kommer knappt kunna tävla på lördagar och hur många tävlingar går på söndagar med rätt klasser? Inte många. Och varför kan jag inte göra det? För jag ska praktisera 16-24 på lördagar!!!
 
Fått mitt schema för praktiken ett par veckor framåt, till vecka 7 faktiskt. Och känns som jag kommer få joba häcken av mig! Men det är nog egentligen bara bra, för då får jag komma in i hur det är att jobba i detta yrket och jag får lära mig en hel del under denna terminen jag ska praktisera.
 
Från och med imorgon så kommer jag att vara i skolan på måndagar och praktisera tisdag-fredag/lördag. Beror lite på hur veckorna ser ut. Känner mig lite som en framtida slav faktiskt. Hoppas verkligen det lönar sig i längden. Mitt schema ser ut såhär för tillfället de närmsta veckorna:
V3: 29 timmar
Tis 9-16
Ons 13-21
Tors 9-17
Fre 9-15
 
V4: 37 timmar
Tis 9-16
Ons 13-20
Tors 9-17
Fre 9-16
Lör 16-24
 
V5: 31 timmar
Tis 9-16
Ons 13-21
Tors Ledig
Fre 9-17
Lör 16-24
 
V6: 31 timmar
Tis 9-16
Ons Ledig
Tors 9-17
Fre 9-17 
Lör 16-24
 
Och på detta skola då. 
Blir ju en hel del lördagar som faller bort pga att klasserna jag hoppar brukar gå på eftermiddagen och ligger någon timme hemifrån...
 
Så går kolla över min tävlingsplanering ordentligt tills nästa schema sätts så jag kan påverka lite inför mina tävlingar. Lördagarna på en restaurang är ju väldigt viktiga så därför är det viktigt att jag försöker vara med på dem. 
 
Så jaa, vi får se hur mitt 2014 blir tävlingsmässigt. Rida Pamora hemma kan jag ju göra före och efter praktiken men tävlandet ligger på hal is.
 

Augusti 2013

Augusti 2013, ja vad ska man säga om den månaden? Kunde kanske inte börja så mycket sämre? Jo de ee klart att det kunde!
 
De fyra första dagarna i Augusti var det SM som gällde. Jag och Firre var inte på våran starkaste sida och litade inte på varandra som vi brukade.
I Warm upen, Lätt A, fick vi ett ner. Även i Kval 1 fick vi ett ner på Fredagen. Och på Lördagen flög jag av. Firre var jätte fin de första dagarna men jag vågade aldrig riktigt lita på honom. 
På Lördagen hände något, och jag vet inte vad. Firre stod emot på banan och tittade jätte mycket på allt. Hoppade de tre första hindren bra, men klev mer eller mindre igenom den övre bommen på A-hindret i en kombination. När vi kom om stannade han och jag åkte av.
 
Jag var helt knäckt där uppe. Att hoppa consulation var inte ens att prata om. Vi var så osamspelta och eftersom han stod emot så mycket kändes de bara att jag ville hem. Hampus kom upp på Fredagen och tävlades på Lördagen. I förklassen Lätt B var vi nolla men utanför placering och i Sveland cup klassen på Lätt B+5cm rev vi tyvärr ett i grundomgången.
 
Vi packade tidigt på Söndag morgon och åkte hem. Jag var mer knäckt än någonsin. Kände mig så jäkla dålig, värdelös och att jag borde börja om från lokal nivå igen och lära mig rida. Att det inte fungerade med Firre var det värsta av allt. Var så jäkla rädd att jag hade förstört honom.
Men hem och träna upp vårat förtroende igen. Vi bytte även sadel då han blev öm av den vi hade då den var för liten för mig. 
Slutade även att rida Hampus efter SM. Fanns inget mer med honom att göra. Trots att han var till salu och tävlades blev han inte såld. Och jag ville fokusera mer på mina egna hästar. 
 
Kattungarna hade växt till sig och mamman till dem började bara må sämre, så i slutet av augusti fick de flytta hemifrån. Vi behöll dock en av dem, en fluffig tjockis!
 
Jag gick nästan in i en deperition och klankade bara ner på mig själv. Pamora och jag funkade bara några ridpass i veckan och var just då bara så trött på allt vad hästar hette. Var även så trött på mig själv just då. Flög av Pamora flera gånger i veckan och ingenting fungerade. Men började sakta bygga mig uppåt. 
 
Började skolan och min nya linje i mitten av augusti, nämligen restaurang. Gjorde även min första smörgåstårta som var tänkt att vara mitt projektarbete. 
För att rensa tankarna imellan allt med hästar och skola fiskade jag och pojkvännen en del. Och hör och häpna, jag har fått upp fisk! Och vågat ta i de där fruktansvärt farliga maskarna. Finns ju typ bara anabola missbrukade maskar hos oss. De är JÄTTE stora! Och därmed ännu farligare att ta i om ni frågar mig, höhö!
 
Rensade även tankarna med att shoppa en del. Både i Borås och åkte ner till Ullared. Få min hjärna på andra saker helt enkelt. 
 
Började fungera mellan mig och Firre allt mer igen efter att vi bytt sadel och åkte på den första tävligen sedan SM. Var i Trollhättan och säsongens första inomhus tävling. Hoppade en Lätt A+5cm bed. C som vi nollade och kom 2a, och en MSV B med vanlig bedömmning där vi rev ett i fas.1. Äntligen började vi hitta tillbaka!
 
Och avslutade månaden med att bli nockad av Pamora så jag fick hjärnskakning, wohooo... Under denna månade lyckades jag flyga av ett tiotal gånger, flyga igenom ett hinder, få en nerv i kläm längs ryggen och nacken, hjärnskakning och lite annat smått och gott... Jaa otursmånad? Lite åt det hållet om ni frågar mig.

Dagens ridövning + utvärdering:

Idag provade jag och syrran på en ridövning som var med på Tobbe träningen. Dock har vi ju mindre paddock så hindren kommer snabbare och det blir lite snävare svängar än vad det blev i Östadkulles ridhus. Men bra träning för att få lydiga hästar.
 
Provade både Pamora och Firre på denna övningen, skriver om hur det gick längre ner, efter jag skrivit om övningen. Provade även mina nya stigbyglar på Pamora och är ju kär! Fick ett jätte bra grepp i dem och kändes väldigt stabilt för sitsen. Åkte inte fram på halsen mer än någongång på Pamora vilket jag brukar. Fotade aldrig dem hemma så bjuder på produktbilden från Hööks hemsida. Dock är de lite mer ljusa än på bilden.
Ett par Jin kopior är det. 
 
Gröna streck = bommar på marken svarta punkter = konor Den blåa rutan = vattenmatta under ett räcke
 
La upp en oxer och ett räcke med vattenmatta som en åtta och två lägre hinder på kortsidorna på ca 60cm. 
 
Uppvärmning: Mjukgörande i trav, använd gärna bommarna. avståndet mellan de två bommarna på rad 3 meter för stor häst. Trava igång och gör mjukgörande övningar, t.ex. volter, sidvärsövningar,  tempoväxlingar och övergångar. 
Galoppen börjar du med att släppa ut halsen på fyrkantspåret och låta hästen galoppera friskt, dock kontrollerat så du fortfarande har ett stöd i handen. Gör detta i båda varven. Ta ett par varv i båda och låt hästen bara galoppera.
Därefter kan du börja jobba hästen. Kolla så den lyssnar. Jag jobbade med volter på bommarna och varierade mellan att rida på en hel volt över alla bommar och att rida rakt ut till kortsidorna. Gjorde detta i båda varven. Håll en aktiv men lugn galopp.
 
Börja därefter hoppa fram lugnt på hindrena på kortsidorna. Antingen på volt eller rulla runt som att det är ett fyrkantspår. Försök att göra detta utan avbrott. När du känner att hästen är varm och lyssnar kan du börja med övningen.
 
Övning: Börja i vänster varv över det låga hindret på vänster sidan. Runda konan och rid rakt på räcket i normal galopp. Försök att bara sitta lugnt och låta hästen jobba. Var noga efter hindret att du rider RAKT fram och inte att hästen börjar snedda i svängen. Därför använde jag mig utav konor att runda så jag var tvungen att rida rakt. Sätt tillbaka hästen lite med lite kortare men aktiva språng och ställ den i svängen och rulla lugnt över hindret på kortsidan. Var noga med att behålla rytmen och inte korta upp hästen för mycket. Ta sedan ut svängen och sväng inte direkt på en femöring mot oxer. Mot oxern ska du ha en normal framåt galopp. Var även här noga före och efter att rida rakt på och rakt efter. Därefter kan du fortsätta på nästa hinder på kortsidan och fortsätta runt.
Om hästen drar iväg efter hindrena kan du lugnt sätta dig ner och styra in på en volt och skola den. Sätt dig inte ner och dra i hästen utan ta in den på en volt tills den går i det tempot du vill för att fortsätta.
 
Syfte med övningen: Att rida rakt på och efter hindrena. Att kunna behärska galoppen och ställa den i svängarna och att behålla galoppen och rytmen hela tiden. Att inte behöva inverka för mycket på hästen utan få den känslig för hjälperna. Detta kan du göra på de hästar som nygligen har börjat att träna och även de som kanske redan har vart ute och tävlat och hopptränat sedan innan. Detta är en bra övning för alla att göra.
 
Utvärdering av övningen 
Pamora:
Pamora är ju en stor häst som tar stora och framförallt långa språng över hindrena. Därför kan jag tycka att våran paddock är för liten för denna övningen med henne. Men samtidigt kan man då hålla lite lägre höjd på hindrena och träna henne på det andra. Pamora har en tendens att hoppa mycket åt höger vilket hon gjorde även idag.
 
Övningen gick relativt bra till en början förutom att hon hoppade för mycket åt höger på räcket första gångerna och drog på för mycket framåt efter oxern. Men efter att jag passade henne lite mer med den högra skänkeln och lagt några volter efter oxern gjorde hon det väldigt bra. Blev lite snabbt svängt mot de små hindrena vissa gånger men efter att jag var tydligare med vad jag ville gjorde hon detta faktiskt väldigt bra.
Slutade med räcket och oxern på 100cm och det gjorde hon bra. 
Favorit bild i repris.
 
Firre: Han var väldigt pigg idag. Blev några bocksprång i galoppen och var på hugget. Spänd i traven till en början. Men efter att jag låtit honom galoppera av sig lite på fyrkanten började han slappna av. Jobbade lite mer med traven efter att jag galopperat fram för att få honom mjuk. När jag mjuknade mer med handen sökte han sig neråt och jobbade fint. I galoppen sprang han på lite för mycket så jobbade även honom på volten med bommarna. Var noga med att behålla samma tempo före, över och efter bommarna.Till slut lugnade han sig lite och gjorde detta väldigt fint i båda varven. Även när jag red ut till kortsidorna och över bommarna rakt gjorde han det lugnt.
Hoppade fram med volter över de små hindrena för att han skulle hålla sig lugn vilket han gjorde fint.
 
Denna övningen fungerade bättre på Firre då han inte är så stor och det därför blir mer plats för honom i våran paddock. Dock var det mörkt ute när jag tränade honom och trots belysning blir det ju lite annorlunda att hoppa då. Han tog i väldigt mycket på räcket och oxern i början så rullade en del på det innan jag höjde. Höjden låg då på ca 85cm. Han skötte sig väldigt bra och nio av tio gånger gick han rakt före och efter hindrena. Någon gång när det blev ett väldigt stort språng blev det att han skar av svängen lite. 
 
Höjde sedan räcket till 100cm och oxern till 110cm och breddade den en del och jesus vad han hoppade! Han luftade sig riktigt fint. Kändes som att hoppa 120cm på oxern. Och det bästa var att han lyssnade väldigt fint efter och det gick att sätta tillbaka honom innan de små hindrena. Så väldigt nöjd med Firre.

Shopping lista GHS 2014

Har några få saker jag ska köpa på Göteborg horse show. Har ett presentkort på Skara hästsport på 1300kr som ska spenderas och har även lite annat som ska med hem.
En lista på det som ska inhandlas:
  • Anna Scarpati schabrak+luva från Skara hästsport, beställer förmodligen ett eget. Ska vara brunt med guliga passpoaler. Kanske strass på luvan
  • Nytt pannband till Pamora, vill ha något personligt och fint till just henne
  • Nya ridstövlar. Mina tretorn falsterbo är fortfarande hela men måste snart byta skosnöre. Mina tretorn advance använder jag inte längre, och mina mountain horse supreme high rider har gjort sitt kan man säga. Lädret har lossnat på insidan och har även gått sönder Börjar även gå sönder vid foten. Så ett par nya, förmodligen från Alex Boots
  • Nya ridbyxor - Blir förmodligen ett par oskodda från Charlies då de är underbara!
  • Kanske ett nytt träns till Pamora
  • Ny snygg tävlings skjorta
Det är en del, men ska försöka att köpa så billigt, men samtidigt snygg som möjligt. Vill verkligen hålla i mina pengar och inte bara spendera för jag tycker det är snyggt. Nej ska faktiskt tänka med huvudet för en gång skull, höhö.
 
Något speciellt ni ska handla på GHS? Dela gärna med er!

Juli 2013

Halva året hade gått. Jag fortsatte att träna Hampus och Firre inför Årsta Runsten och nästa stora meeting var planerat. Nämligen Räkanhoppet i Strömstad!
 
Den 4e Juli var min vän Bella här och jag fick prova hennes soft up då jag funderade på att köpa ett par sånna då de kan vara smart med säkerhets stigbyglar på Pamora. Dock kände jag inte så stor skillnad som jag velat för dem pengarna. Hoppde lite och provade lite större språng med Pamora. Hoppade bland annat 130cm för första gången på henne.
Men det dröjde inte länge innan oturen var framme...
Hade precis anmält mig till Strömstad med 3 hästar, Firre, Hampus och Pamora. Firre skulle gå LA, MSV B, MSV A och antingen MSV B/A på Söndagen. Hampus skulle gå LättC, Lätt B, Lätt B och Lätt B+5cm och Pamora skulle gått 110cm,110cm, ev. 115cm och ev 120cm eller något sånt.
 
Men fick tyvärr stryka Pamora. Den 6e Juli fick hon nämligen en foderstrupsförstoppning. Blev ju Stockholms blodbad när veterinären efter 4timmars väntan kom. Var många hästar som fick det den dagen tydligen. Under tiden hade jag gått med henne och masserat hennes strupe mycket. Till slut började hon hosta upp stora slemhögar med smält krafftfoder. Var riktigt otäckt att se henne med dem krämporna hon fick, värsta jag sett nästan. Men när veterinären kom var det värsta över, då hon hostat upp massa. Men fick stå med dropp i några timmar och veterinären hade även fått ner en slang i magen för att skölja rent i strupen. Först vid halv 12 på kvällen kunde jag ta ut droppet och spola rent stallgången från allt blod.
Pga karens osv fick jag strycka Strömstad med Pamora, men det viktigaste var att hon var okej.
 
Och som att inte detta var nog för den veckan? Bara några dagar blev min syster avslängd och bröt nyckelbenet och slog till skallen riktigt ordentligt.
 
Helt plötsligt stod jag med 4 hästar som skulle ridas. Firre, Pamora, Hampus och syrrans häst Pommsan.
Dock funkade det ingen vidare mellan mig och Pommsan då jag ansåg att hon löjlade sig och skulle smita från jobbet. Detta slutade med att jag slutade rida henne. Bättre att hon fick vila och ta in det hon lärt sig med Anna istället för att jag skulle förstöra något.
 
Började blogga igen på den här bloggen. Var ganska duktig ett tag men det avtog igen. Jag och Firre började tappa förtroendet för varandra då jag la för mycket tid på Hampus och Pamora. Med handen på hjärtat och facit i hand, skulle jag inte ens börjat med Hampus. Det tog för mycket energi och tid som jag skulle lagt på Firre.
 
Strömstad stod runt hörnet och det var mycket planering och packning innan vi kom iväg. Vi körde transsporten med Firre och Hampus och Hampus ägare körde husvagnen upp till Strömstad. Räkanhoppet är ju ett 5dagars meeting och Hampus skulle hoppa Ons-Fre och Firre Tor-Sön så vi åkte upp på Onsdagen. Eftersom det var såpass fullt med packning fick jag inte ta med mitt sadelskåp och inviga det, buhuhu. Och som på posten var det ju sommarens varmaste dagar där uppe! Och Strömstad som ligger vid havet och jag som blir röd som en räka vi för mycket sol. Jaja, det heter ju Räkanhoppet, höhö.
 
Började med att installera hästarna på platsen, checka in vart allt va och hur det såg ut. Därefter var det bara att byta om och hoppa upp på Hampus. För en gångs skull var det tillåtet att tävla i kortärmat även som ponnyryttare. Annars är det långärmad skjorta som gällde.
 
Startade Hampus i Lätt C och Lätt B vilket gick kanon. dubbelnolla i båda och 2a i LC och en vinst i LB faktiskt. Minns att Hampus var riktigt fin. På Torsdagen var det Räkanhoppet final i Lilla runda med Hampus som gick i Lätt B. Han var väldigt grinig denna dagen och bjöd inte på sig alls. Detta slutade med att trilla av på 3e hindret... Första avsittning för detta meetinget, men vänta det kommer mer...
På Fredagen hoppade vi en Lätt B+5cm och även här var han riktigt tjurig och jag var lika tjurig på han som han på mig. Men runt kom vi med ett ynka sketet nedslag i fas.1. Annars en väldigt bra runda.
Firre började tävla på Torsdagen och inledde meetinget med en Lätt A. Han tyckte det var lattjo lajban och det var en tidshoppning. Vad tror ni han gjorde? Han stack med mig. Han sprang som tusan, men lyckades få upp benen. Red lite snävare svängar i hopp om att han skulle sakta ner lite, men nej då. Detta ledde till en vinst faktiskt. Och på prisutdelningen fick man blommor med cellofan runt. Dem var jätte läskiga tyckte Firre.
Haha, redan andra dagen var jag röd!
På Fredagen hade de bytt överdomare och då var det kavaj som gällde. VARMT var det, värmeslag var inte långt ifrån vill jag lova. Hoppade en MSV B på Firre på Fredagen. Han var jätte fin men rev tyvärr A-hindret i en kombination som var näst sista. Kom alldeles för snett in.
 
På Lördagen var det MSV A som gällde och här började min hjärna spöka. Framhoppningen gick ingen vidare, och inne på banan var Firre mer skjuten ur en pistol. Rev 2an redan då jag la in ett extra galoppsprång. Därefter vågade jag rida framåt tills det kom en sväng där han trängde innåt och började studsa mot en gigantiskt oxer. Jag styrde undan och tog därefter det lugnt och klappade om honom. Red därefter om och avslutade banan med ännu ett nedsal. 16 fel slutade vi på varav 4 var tidsfel. Va helt knäckt efter denna rundan.
 
Bestämde mig för att hoppa MSV A även på Söndagen. Flög av på framhoppningen efter att vi hoppade igenom räcket och jag hamnade på sidan av honom. Några meter hängde jag med men därefte damp jag i backen. Men på banan var det bortglömt. Han var jätte fin och jag red som jag skulle. Fick ett riktigt skitpet på ett plank bara. Blev även 3e placerad.
 
Efter denna helgen i Strömstad var jag rätt knäckt faktiskt, framförallt efter Lördagens MSVA.
Firre MSV A Lördag
Firre MSVA Söndag
 
I slutet av Juli fick Firre prova på att åka till Ale hästspa och gå i poolen på bandet. Han var ganska misstänksam att gå ner i vattnet och slutade med att han fick backas ner. När han kom ner tittade han på oss precis som "Men varför sa ni inte att jag bottnade, jag trodde ni skulle dränka mig". Sedan gick han jätte fint på bandet i vattnet. Därefter var det lite solarium som gällde. Detta gjordes två gånger innan SM som var första helgen i Augusti. 
 
Sista Juli åkte vi upp till Årsta Runsten med Firre. Hampus kom någon dag efter det.

Missförstånd!

Hahahaha, det var inte bara en gång någon hade missförstått en sak idag. Några trodde nämligen att vi var i fjällen! Förmodligen för jag hade tråkigt igår och kommenterade någon gammal bild från det och då trodde några att vi var  i fjällen, men så är inte fallet! Vi är hemma och njuter av det vackra regnandet! Eller jaa, vackra kan vi ju inte kalla det.
 
Gick hem från skolan idag innan jag ens hade börjat för hade verkligen jätte ont i magen. Har även haft en hejdundrande huvudvärk det senaste. Så åkte hem och gick och la mig några timmar. Kändes faktiskt mycket bättre efteråt. Red ut med syrran en längre tur med mycket skritt uppför i låg form och lät hästarna jobba. 
 
Senare fick jag och syrran en sån där dum idé som vi brukar. Vi fixade stallet snabbt, åkte och köpte foder och sedan hem och bytte om. Blev en sväng förbi Hööks och jag köpte äntligen en skumrem till Pamoras pelham och passade på att köpa nya stigbyglar som de var 50% på. Har länge tänkt köpa ett par av denna sortens stigbyglar. Visar er imorgon.
 
Därefter åkte vi vidare till Alingsås, velade runt och hittade till slut Sub way. Köpte varsin och åkte sedan vidare till Östadkulle och tittade på träningarna. Tobbe var nämligen där och tränade så vi ville titta och få lite tips på olika övningar! Alltid lika roligt att träffa Tobbe faktsikt. Och alltid lika kul att se han träna då han är så angagerad i tränandet. Så det var roligt att se på. Nu ska jag kolla lite film och sedan sova.
 

bloggar snart...

Vart hemma från skolan idag pga ont i magen Släppte vid två tiden och red ut med Pamora och Anna på sin häst. Mysigt. Nu mocka, åka till foderhandlaren mm. Bloggar sen!

Juni 2013

Puh, är ju rätt jobbigt att skriva om mitt 2013. Det är ju jätte mycket som har hänt! En del tävlingar även denna månad som hanns med.
 
Jag hade precis fått sommarlov och satt i extansions i håret så man var sommarfin och hade långt och fint hår. Om jag bara visste vad det innebar att ha extansion.... Puh...
Började Juni månad med att åka ner till Åstorporten med Firre för att deltaga i ridsport ponny cup.
Hoppade först Lätt A+5cm som vi nollade, dock utanför placering. Firre var väldigt fin och lyfta fint på "tassarna".
I Ridsport ponny cup MSV B var han fin med, men när vi hoppade in i en trekombination så frös han till mitt i språnget på A-hindret och rev det. Därefter felfri och hoppade även en vattengrav för första gången på tävling, dock med ett hinder över. Tror att han frös till för det var en ponny som stod och bocka och konstra vid en stor öppen vattengrav precis bredvid kombin. Men men, sånt händer.
 
Dagen efter det åkte jag och syrran upp till Bollebygd med Pamora. Skulle prova hur hon var på tävling så hoppade en 100cm klass bara för att prova. Hon var väldigt fin faktiskt. Lite hetsig och va i några bommar när jag släppte på henne framåt. Rev tyvärr ett räcke i fas.2 då vi kom för nära, men  är väldigt nöjd!
 
Firade min systers student på mina morföräldrars sommarstuga. En av få dagar jag faktiskt bar klänning! Det är inte ofta ska ni veta! Bjuder på en bild på mig och pojkvännen. 
Lyckades även med min första avsittning på Pamora, och det var en upplevelse kan jag lova. 
 
Den 8e Juni var det dags till zonfinalen i Sveland cup med Hampus som gick i samband med Alingsås ponnyderby. Nu var det upp till bevis ifall träningen hade gett något, och det hade det. Vi nollade förklassen som var Lätt B. Dock var det rätt kämpigt då han var väldigt trög.
I Sveland klassen som gick i Lätt B+5cm nollade vi grunden och eftersomd det bara var 3 till omhoppning var det klart att alla vi gick till Riksfinalen. Därför satsade jag på omhoppningen och nollade den med. Men de andra var snabbare så vi slutade 3a.
Riksfinalen skulle gå i samband med SM i Årsta Runsten.
 
Sommarlovet fortsatte, vilket innebar att jag fortsatte att träna hästarna. Köpte en ny sadel till Pamora. En pessoa legacy. En väldigt bekväm sadel som passade hennes höga manke.
 
Den 15e Juni var det regional tävling på Bollebygd för ponny. Hoppade Firre där i Lätt A och MSV B. Nollade båda och kom 2a i Lätt A och vann MSV Bn, vilket blev mitt tredje Globengehäng för året. Han kändes pigg och fräsch. 
Firre MSV B
 
Dagen efter var det Pamoras tur att åka upp till Bollebygd. Hoppade 100cm och 110cm. Vid det här laget hade hon fått mer muskler och ork. I 100cm rev vi andra hindret i fas. 1 och hon var väldigt stark. Började redan då fundera på att byta bett. I 110cm stannade hon på 1an. Höll på att flyga men lyckades sitta kvar. Därefter backade jag in henne i nästan varje hinder så till slut drog hon full fart på linje som inte stämde och hon stannade och jag åkte av.
100cm
110cm
 
Den 19e och 20e Juni var Tobbe på Östadkulle och tränade, och självklart var jag med. Första dagen hoppade jag Hampus och Firre. Fick väldigt bra hjälp med Hampus om hur jag skulle rida honom. Fick mycket beröm och fick kommentaren att jag red honom precis rätt. Han hoppade riktigt riktigt fint det sista. Firre var väldigt pigg och glad och fick även mycket beröm för honom.
 
Andra dagen hade jag hela 3 hästar att träna! Började med Hampus som gick riktigt fint. Hoppade till slut bana på 100cm utan några som helst problem. Han hoppade riktigt fint med bakbenen och bjöd fint.
Firre var piggare än någonsin och hoppade kanon. Fick inte så mycket kommentarer mer än att han såg väldigt fin och fräsch ut.
 
När de var tränade fick jag en paus på 1,5timme då jag hann äta lite och sedan börja göra iordning Pamora. Detta var första gången jag skulle träna Pamora för Tobbe. Berättade om mina problem och hur jag upplevde det. Tobbe hittade lösningen väldigt fort. Jag koncentrerade mig för mycket på att hon drog och satt hela tiden och väntade på att "nu sticker hon". Fick rida mer framåt och då släppte det mesta. Fick några stopp och rivningar men till slut gick det riktigt riktigt bra faktiskt.
Var väldigt nöjd med alla hästarna på Tobbeträningen faktiskt.
 
Lite annar smått och gott hände under Juni. Tränade hästarna, tittade på Titanic för första gången och skrattade mer än vad jag grät. Grät ingenting faktiskt. Känslokall jag känner mig, höhö.
 
Sista tävlingen för månaden gjordes i Ale-jennylund på deras meeting 28-30Juni. Hoppade tre hästar på Fredagen. Först ut var Hampus! Hoppade en Lätt A på honom som inte gick någon vidare. Han hoppade upp sig riktigt bra men fick två stopp, ett på ett räcke och ett på en oxer. Kom för stort båda gångerna.
 
Näst på tur var Pamora. Hoppade en 110cm som gick jätte bra! Rev tyvärr ett räcke i fas.1 då jag sköt iväg henne, men gud vilken skillnad de va från Bollebygd! Riktigt fin var hon!
Och sist ut på Fredagen var Firre. Hoppade en MSV B som vi satsade järnet och nollade vilket slutade med seger. Min globengehäng låg i någons brevlåda så fick det dagen efter.
 
Helgen fortsatte och på Lördagen var det Ridsport ponny cup med Firre som gällde. Nollade grunden klockrent. Han var pigg och fräsch och riktigt fin. I omhoppningen var jag så taggade att det var vinna eller försvinna. Och jag försvann. Rev 2an, och hade annars vunnit mitt första och förmodligen enda ridsport ponny cup täcke. Kom 12e placerad istället. Nöjd med Firre men rätt sur på mig själv där.
 
På söndagen hoppade vi två klasser. Först en MSV B som vi tog det lite lugnare i och nollade med en 3e placering som bonus. Och sedan hoppade vi helgens största klass, en MSV A. Var en lång och maffig bana och vi kämpade verkligen ihop. Felfri till sista hindret där jag kortade för mycket och frambommen rullade av. Över hela tävlingsplatsen hördes många ÅÅÅÅÅHHHHHHHH och JAG SKA SPRAKA IHJÄL EN STEN!!! Många fick sig ett gott skratt åt mig vill jag lova. Som tur var det en winning round så fick hoppa en omhoppning ändå. Satsade och fick tyvärr ännu en bom ner. Slutade 5a.
Firre MSV A omhoppning. Oxern låg på ca 125cm
 
Det bästa med denna helgen var att vi blev meetingbästa C-ponny. Tyvärr var vi inte bästa ekipaget på hela tävlingen då vi skulle vunnit en sadel, men är nästan glad för det. För vet ni vad jag fick istället? Ett sadelskåp!
Verkligen välbehövligt!!!
 
 
Ännu en ganska hektisk månad men riktigt härligt faktiskt!

Maj 2013

Det var en hel del som hände för mig i maj 2013. Byte av hästar, tävlingar och en del mer. Och det var väldigt hektiskt de första 8 dagarna den veckan. Kaka på kaka på kaka. Och en del tävlingar!
 
Den första Maj åkte jag till Herrljunga ridklubb för att hoppa en lokal tävling med Celeste och Hampus.
Hampus gick det väll inte kanon med, men det var ett steg i rätt riktining. I Lätt Cn rev vi en oxer i fas.1 då jag inte tror han såg bakbommen. I Lätt Bn fick vi ett stopp in i kombinationen i fas. 1 men felfri för övrigt. Så ett steg framåt var det ju.
Hampus i Lätt B
 
Detta var även min och Celestes sista tävling tillsammans. I Lätt Cn rev vi sista hindret i fas.2 och gav därmed bort segern, då vi var snabbare än vinnaren med ca 6 sekunder. I Lätt Bn gjorde jag allt för att vi inte skulle få något nedslag och vi kämpade hela vägen och det höll. Vi var felfria och vann klassen, våran allra sista start tillsammans. När hon landade efter sista hindret så brast allt. Jag bara kramande om henne längs halva banan och tårarna bara rann. Det fanns verkligen inget stopp. Jag grät som en fontän. När jag kom ut från banan var det bara några få kvar i klassen, två tror jag det var.
Stannade vid utsläppet och bara kramade om hennes hals och grät. Denna gången struntade jag i om folk såg mig gråta, det gjorde ingenting. Folk kom fram och frågade om något hade hänt. När de fick höra att detta var sista starten kramade de om mig och gratulerade. Påprisutdelningen grät jag också njöt väldigt mycket av vårat sista ärovarv. Grät även när vi kom ut från banan när jag skrittade av henne och hoppade av. Grät nog konstant i ca en timme. Kunde verkligen inte fatta att ca 5år tillsammans var slut.
 
Det finns nog ingen häst i världen som kommer ge mig så mycket som Celeste gjort, inte ens Firre. 
Prisutdelningen i Herrljunga.
 
Senare på helgen, den fjärde maj var det dags för nästa tävling, denna gången med Firre. Vi hade fortfarande inte hört något från de som tänkt köpa honom och bestämde oss för att ta med Firre till sista omgången av eliten då han behövdes och jag inte ville slita på Celeste i MSV B när hon skulle åka. 
 
Började förklassen med att vara nolla till sista hindret i fas. 2 då vi rev. En klassisk Sofie sak. Och självklart hade vi bästa tiden med... Lite surt om man säger så. 
I Lagklassen som gick i MSV B gick jag in med inställningen att det går som det går, då vi inte hade någon press över huvudtaget. Laget låg redan dåligt till och vi var endast tre ryttare. Banan var svår och de flesta ryttarna före mig fick kämpa runt. Var mycket tippningar, smackningar, rytningar och hyschande på hästarna. 
Jag och Firre gjorde en så klockren runda! Fanns inte någonstans det var tvekan eller i någon bom. Allt bara flöt på och vi nollade utan problem, en av mina bästa MSV B med Firre faktiskt. Några kom fram och berömde mig efter rundan och sa att det såg så enkelt ut för oss. Det glädje mig.
Fick även reda på denna tävlingen att de som var intresserade av Firre hade köpt en annan ponny.
Firre och jag i MSV Bn
 
Dagen efter Lilla Edet fyllde min pappa och bror år och det firade med att äta på Jensen. När vi nästan var klara fick jag först ett meddelande av de som ägde Pamora och undrade om jag fortfarande var intresserad av henne. De ringde sedan upp mig och vi pratade om det. Av personliga själv undrade de om jag ville köpa Pamora utav dem. Jag trodde mitt hjärta stoppade. Skulle jag verkligen få köpa hästen som såldes en timme innan jag skulle köpa henne? Hästen som fångat mig? Jaa det fick jag! Efter ett snabbt prat med mamma och Pappa så kom vi överens om att jag skulle göra det. Så jag köpte henne, för helt egna pengar.
 
Dagen efter, den sjätte maj var det dags att säga hej då till Celeste. Jag och mamma åkte tidigt på morgonen upp till Eskilstuna för att lämna henne där hos personen som skulle köra över henne med färjan.
Hade kollat upp transsportören noga innan vi vågade åka upp till henne. Var en del tårar, kramar och pussar innan jag och mamma började resan hem igen, med tom transsport. Min älskade ponny var inte längre min och skulle resa över havet, till ett annat land. Hon såldes nämligen till Finland. Och kan säga att jag är jätte glad till att hon såldes dit, för hon har det jätte bra och det fungerar super med henne och hennes nya ryttare Eetu.
Sista bilden på Cekeste på våran gårdsplanen. Och ni ser flätan på bilden? Den har hon fortfarande kvar i mannen än idag!
 
Två dagar efter det bara, den åttonde åkte vi och hämtade Pamora. Många kramar till den familjen. Helt underbara människor som vi är väldigt glada att vi känner och har fått följas åt under ponnytiden. Vi kände som sagt familjen sedan innan. Jag trodde jag levde på moln. Jag fick skriva under papprena och äga min alldeles egna drömhäst! Men fick även sagt till mig att Pamora inte var den hästen jag provred. Varför det blev så vet jag inte. Om det var att hon fått mer ork och kondis kan vara en orsak.  Jag tackar denna familjen än idag att de hörde av sig till mig och frågade om jag fortfarande ville köpa henne. Så stort tack och många kramar till er!
Resan hem med Pamora gick bra och hon verkade trivas väldigt fort i stallet.
 
Dagen efter vi hämtat Pamora var det dop av min systerson. Ett av de få barnen jag inte ogillar och som jag till och med kan hålla. För den som inte vet detta har jag någon sorts skräck/fobi för små barn. Tycker bara de är jobbiga och skrikiga. Att säga att dem är söta är tvärtemot vad jag tycker. Jag tycker de flesta är dräggliga, snoriga och allmänt blä! Att jag inte ska bli mamma står rätt hårt skrivet i mig, men allt kan hända. Men inte inom de närmsta åren vill jag lova!
 
 
Månaden fortsatte, jag fortsatte träna Hampus och Firre och lärde även känna Pamora. Fick rida på Hackamore ett tag på pga sår i mungiporna hon haft sedan försäljnings stallet. Dock var hon väldigt hispig och lite för övertaggad i början. Blev även stressad imellan. Tog det lugnt och lät henne känna mig och miljön lugn och fint.
Tränade på en rakbana med Hampus och Firre för första gången och herregud vad roligt det va!
 
Tävlade Hampus i Gislaved Anderstorp den 11maj. Hoppade Lätt C och Lätt B. Felfri i Lätt C och 2a men var nog egentligen en vinst efter krångel med tiderna. I Lätt Bn blev det ett stopp i fas. 1.
Hampus Lätt B.
 
Den 18e maj var det Grästorp som gällde. Lätt C och Lätt B. Ännu ett steg framåt med ett stopp i Lätt C fas.2 och 0fel i Lätt B och 2a placerad.
 
Den 25e maj åkte vi till Essunga för Nationell tävling med Firre. Hoppade MSV B och våran första MSV A för året. Firre var i toppform vilket resulterade felfritt i båda klasserna och vinst i båda! Våran första seger i MSV A!
 
Och för att avsluta månaden kom det den 27e maj 5 kattungar till världen!
 
Maj var nog min mest hektiska månad med massa saker som hände. De flesta bra och det ända "sämre" var att Celeste åkte, även om det va kul att "äntligen" få sålt henne.

Morsning vägkorsning!

Hej på er! Min natt inatt var helt värdelös... Gick och la mig runt tio på kvällen och försökte somna. Gick upp vid ett och åt en macka och försökte sedan somna igen... Det gick bara inte. Somnade klockan sju i morse och sov till halv åtta. Död i skolan idag? Det var förnamnet...
Var i restaurangen idag och hjälpte till som vanligt. Kom även bra överens med draken idag, höhöhö. Skämt åsido. 
 
Slutade vid kvart i tre och blev då hämtad av min snälla mamma då jag inte hittade min plånbok eller busskort i morse. När vi var det bara att hämta plånboken och sedan åka upp till Bollebygd. Hämtade ut ett paket till pojkvännen och gick sedan en sväng förbi min nya praktikplats och presenterade mig. Känns bra det här måste jag säga.
 
När vi väl kom gick jag och la mig i någon timme och därefter var det mat. Och nu ligger jag i sängen med min dator i knät. Intressant liv jag har? Inte riktigt. 
 
Hästarna får vila idag. Kommer inte kunna rida ordentligt när jag är såhär trött ändå. Så de kan få sig en vila för dagen. Imorgon är det en ny dag och nya möjligheter och då ska här tränas. Pamora har börjat att muskla sig fint över rumpan och ryggen redan vilket känns bra. Har tänkt att börja med ett självmords uppdrag och börja longera henne. Ett tag gick det bra, men sedan  började hon slita sig. Hon är verkligen inte förtjust i att jag har ett longerings spö så brukar få lägga det på backen faktiskt.
 
Nu blir snart jag och pojkvännen hämtade av hans pappa som kommer hem från Österrike och ska hem till honom för en mysig kväll där. Så intessant liv har jag...
Massa ljus, dip och gurka, mumma!

Tränare

Vi allra flesta ryttare att det där med att hitta den rätta tränaren är som att leta i en djungel. Det finns gott om tränare, varav de allra flesta är riktigt duktiga. Men det kanske bara är en handfull som passar just dig. Jag har själv vart i djungeln men har nu hittat den tränaren jag gillar och trivs med.
 
Tänkte skriva lite om de jag tränat för och skapat mig en uppfattning av. Tänker inte rangordna dem därför att jag utgår från mina träningar och hur dem va. Men tänkte skriva om de tränare jag tränat i hoppning för.
 
Den jag har som min tränare just nu är Tobias Grönberg. Han bor i Skåne och håller många träningar runt om i landet. Han är även en föredetta fälttälvans person. De allra flesta som tränar för honom är väldigt nöjda och återkommer mer än gärna för att träna för honom. Jag själv är ett exempel. Enda sedan första träningen har jag vart fast beslutsam omatt det är honom jag vill träna för så mycket jag kan. Men vad är det då som gör att just han passar mig och mina hästar som tränare? Anledningen är många. Jag tycker alltid att han har bra övningar, ser på hela ekipaget och anpassar sig bra därefter och försöker inte stöpa alla i samma form som många tränare kan göra. Det känns även som han vet hur jag som person fungerar som ryttare. 
 
De jag mest får höra på hans träningar är fram, lugn, stressa inte, mjuk och bra. Han är alltid bra på att ge varje ekipage beröm och är hela tiden med under hela träningspasset. Många tränare låter en rida sin bana, kanske någon kommentar därimellan och sedan får du all kritik efteråt. Tobbe är med hela tiden och ibland känns det som han rider lika mycket som en själv, fast på marken. Han är alltid uppmärksam på hur just den hästen han tittar på är och hur den fungerar. Och av någon anledning går alltid de hästar jag suttit på som bäst när jag tränar för honom. Om det är för hans upplägg eller om jag skärper mig mer när jag tränar för honom kan jag inte svara på. Men denna tränaren passar mig riktigt bra och jag har bara gott att säga om Tobbe. För han är den bästa tränaren för mig att träna för.
 
 
Jag har även tränat för en hel del andra. Tänkte skriva lite om dem och hur jag upplevt det att träna för dem.
 
Vi börjar med den tränaren jag tränat mest för och som jag satte hela min grund hos. Lena Berggren Wenderyd. En utbildat B-tränare som även är stildomare bland annat. Mycket fokus på basic och ryttarens sits och ridning. En riktigt bra tränare om man ska börja träna eller bara vill påminna sig själv om en del saker. Lena har många bra övningar och instruerar väldigt bra. Jag slutade träna där för några år sedan för att jag kände att jag ville prova att träna för någon ny och att jag kände att jag stannat lite i utvecklingen. Men Lena är en tränare jag kan rekomendera till de allra flesta då man tränar på mycket av det viktiga sakerna hos henne.
 
Emma Emanuelsson är också en tränare jag tränat en del för. Tränade mest med de lite mer orutinerade ponnyerna för henne, t.ex. Delilah och Dinski (två D-ponnyer som var lite efter i utbildningen). Emma passade mig som ryttare väldigt bra som tränare och jag tycker att Emma är riktigt duktig. Var bland annat hon som nog hjälpt mig mest med att få pli på min sits. Behöver nog träna lite för henne igen så jag får tillbaka den sitsen jag hade, hehe!
Emma hade alltid grymma övningar som man verkligen fick ut saker ifrån. Även bra framridning och en hel del aha-upplevelser. Det jag kanske tyckte kunde vara negativt var att det höjdes en del på träningarna. Missförstå mig inte, jag gillar att hoppa högt, men ibland kanske det hade räckt med lite lägre.
Men Emma är en grym tränare som jag kan rekomendera och som jag gärna hade börjat träna för igen på sidan av Tobbe, då han är den som jag klickat bäst med.
 
Lennart Lindelöw har jag endast tränat för en gång med Firre. Även han tycker jag är en bra tränare som fokuserar mycket på ridningen och en hel del basic. Har även hört från de som tränar mer för honom att han är grym. Jag vet inte var det var dock, men klickade inte riktigt med honom. Han är en bra tränare, absolut och jag hade inget att klaga på när jag tränade för honom, men något klickade inte helt enkelt.
 
Viktoria Carlebäck har jag tränat för två gånger om jag inte minns fel. Tränade för henne uppe på Bollebygds ridklubb och var mer instältt på terräng träning. En undernar person! Så positiv! En underbar tränare som jag njöt av att träna för! Riktigt roliga övningar var det och fick mycket hjälp på det ena och det andra. Dock var det ett tag sedan jag tränade för henne så kommer inte ihåg så mycket-
 
Har även tränat för Svante Johansson en gång, men kommer tyvärr inte ihåg så mycket då det var ett bra tag sedan. Men minns att jag var mycket nöjd med träningen. Har även tränat för Eamon Hickey en gång och var även nöjd med honom.
 
De är väl de tränarna jag tränat för som jag kommer ihåg just nu. Men det är just Tobbe jag klickat med mest och vars upplägg passar mig och mina hästar bäst. Men han kommer ju inte så ofta till Östadkulle och en del gånger passar de tyvärr inte i planeringen. Så om jag skulle träna för någon på sidan av så funderar jag faktiskt på att prova att träna för Ulf Liljedorf då han tränar på Bollebygds ridklubb och jag bor ju trots allt i Bollebygd. Men vi får se helt enkelt.
 
Och vet ni? Jag har faktiskt tränat dressyr riktigt flitigt för några år sedan, för Annika Kroon. Hon bor i utkanten av Bollebygd i en liten ort som kallas Töllsjö. En helt underbar tränare, som jag och syrran faktiskt tänkt att börja träna för igen då det alltid är bra med dressyren hur tråkig den än är.
 
Är det någon av dessa tränare ni tränat för? Och vad tyckte ni om dem?  Dela gärna med er!

Stark häst?

Någon mer än jag som suttit på flera olika starka hästar? Jag har suttit på en del. Den första riktigt starka hästen jag satt på var en av mina förra D-ponnyer, Gloria. 146,6cm hög, lång som ett tåg och stark som pansarvagn. Och att rida ut i skogen var som bäddat för att hon skulle sticka. Jag på 152cm och 56kg, 12år gammal på det... Kommer ihåg en gång när hon stack. Jag hade ett rakt pelham och låg ner över baken på henne och sågade allt vad jag hade... Tror ni hon brydde sig? Inte det minsta. Att släppa den ena tygeln och bara ta i den andra funkade inte heller och inte att ge och ta. Hon sprang i flera kilometer utan att stoppa. Och när det "äntligen" kom en vägbom på ca 110cm framför oss tänkte jag att äntligen får jag stopp, dock lär jag flyga all världens väg. Den hoppade hon så glatt och sprang vidare. Lyckades till slut få henne lite på tvären vid en gård och få henne att nästan springa in i väggen. Då först stannade hon och jag hoppade av och fick leda henne hem.
 
På banan var hon stark och pigg och försökte jag ta ner henne något i tempo sket hon i hindrena och drog med sig dem. Tills en dag, då jag lät henne springa och använde energin till att hon skulle hoppa. Då minsann hoppade hon gick till slut även att svänga.
 
Mim förra storhäst Nadja var även hon stark som en oxe. Samma sak där, när jag lät henne galoppera blev hon helt plötsligt mjuk i munnen. Och även samma med Pamora som även hon är stark som ett as.
 
Tränade för Tobbe med Nadja och något av de första han sa till mig var att försöka göra så lite som möjligt faktiskt. Jag skulle mer eller mindre strunta i att hon var stark och rida framåt. Och då lossade det mesta.
 
Jag har de flesta gångerna fokuserat mer på att hästen är stark än att rida framåt och ju mer man tar, ju starkare blir dem. När man rider framåt och fokuserar mer på det brukar det ofta släppa och de börjar mjukna allt eftersom.
 
Att varje gång hästen blir stark styra in i väggen/staketet eller göra en volt fungerar inte alltid i längden. Och att hänga sig i tyglarna brukar inte heller vara till någon fördel. Att istället fortsätta rida framåt kan däremot vara nyckeln till mycket. Nu säger jag inte att det hjälper på alla, men på många för det faktiskt det.
Film från en Tobbe träning med min pigga och starka Nadja, 21 år ung...

God natt!

Nu ska jag duscha och sedan sova så god natt till er alla! 

Ridövningar?

Fick ett tips om att skriva om bra ridövningar vilket jag tycker skulle vara roligt. Det skulle även ge mig själv lite motivation till att prova och utvärdera lite övningar. Hade det varit kul att läsa om? Jag kommer siåfall skriva om mest hopp- och markarbetesövningar då det är mestadels jag tränar. Brukar inte träna så mycket ren dressyr faktiskt. Dels för att jag själv tycker de ee dö trist och även för att mina hästar brukar bli uttråkade av samma sak hela tiden. Slänger gärna in en bom eller flera så man kan göra något annat också. Dock blir det mycket utan bommar med Pamora då hon som sagt inte är ett fan av det.
 
Tänkte skriva om en ridövning här med en gång. Om ni vill hitta bra övningar vill jag tipsa om Hippson! De har många bra övningar för både hoppning, markarbete och dressyr. Man kan även själv välja vilken svårighetsgrad man vill ha på det.
 
Börjar med att tipsa om en övning jag själv tränat på för Emma Emanuelsson när jag tränade för henne.
 
Övningen ser ut såhär: Bom - hinder- bom - hinder- bom - hinder.
En bra övning för att få hästen uppmärksam och träna på tekniken. När jag själv tränade på denna hade vi dock ingen bom framför serien. Man kan höja en del på denna övningen, men obeservera att du kan behöva länga avståndet då. Denna övningen kan även ge ett stärkt självförtroende när avstånden är så exakta och hästen känner att den bara kan rulla igenom. Tänk på att avstånden i serien beror på hur stor hästen är, om den är kort eller lång galopperad och även hur stort ridhus/paddock du har. Har du en kort ridbana att träna på så kan svängen in i serien bli kort och då kanske du får ha lite kortare avstånd. Även höjden på hindren spelar stor roll i avstånden.
 
Det vanliga avståndet för stor häst här i är 3meter mellan första bomman och första hindret, 3,5meter efter hindret till bommen imellan och ca 3,0-3,2meter mellan bommen mitt i och till nästa hinder.
Osäker på hur många meter det ska vara för just dig och din häst/ponny? Jag rekomenderar att er att gå in på Hippsons lathund för hoppning som ni kan hitta HÄR och spara ner den till eran telefon så att det är lätt att få upp när ni håller på att bygger era övningar.
 
Tänk på att gymnastikhoppning är ansträngande för hästen, pausa ofta och rid inte igenom serien för många gånger. Denna övning är en gymnastikövning som hästarna blir rätt trötta efter!

Det finns heller inget självändamål med höga hinder. Håll det hellre lite lågt så att hästen har roligt och slipper bli nervös. Dessutom sliter det mindre på senor och leder med lägre hinderhöjder. Den här serien går att bygga på med ytterligare bommar och hinder, tänk bara på att det blir jobbigare för hästen ju fler språng serien innehåller. OBS! Skulle du ha en överförsiktig häst kan det vara klokt att skippa bommarna mellan hindren. Risken är annars att den blir nervös av alla ”pinnar” på marken och stressar upp sig i onödan. 

Rid an på första hindret i en mycket lugn och balanserad men ändå energisk galopp. Kommer du bara rätt in på hindret handlar resten av serien mest om att vara följsam och hålla linjen. Hindren kommer i ett, så det finns ingen tid till att sitta och reglera en massa i tyglarna. Tänk dock på att du kan få hålla om med mycket underskänkel då en del hästar backar av väldigt mycket när de ser alla bommar och hinder. Framförallt de yngre hästarna.

Börja alltid lågt i denna övningen så att du kan känna in så avstånden stämmer och att hästen får det lätt att förstå hur övningen fungerar. Du kan börja på 50-60cm första gångerna så hästen bara får rulla igenom det lätt.

Ett annant tips är att när du kommer rätt in så hästen kan jobba igenom serien själv, att du tränar på din egen sits. Att du sitter mitt över hästen, ger lagom med eftergift, tittar rakt fram och inte följer med för mycket eller för lite över språnget!

Tänk på att hästen måste ha sådan frihet för huvud och hals att den kan se bommar och hinder samt balansera sig ordentligt i den här övningen. Men du behöver inte släppa och ge den hela tygeln, men tillräckligt så den får sträcka ut nosen.
Sluta gärna med en lite enklare serie, till exempel genom att plocka bort bommar och hinder så att det bara är något hinder kvar. Genom att avsluta lätt för hästen så får det den att avsluta med en positiv upplevelse och känna sig bra. Det är alltid bra att avsluta ett pass där hästen känner att den är riktigt bra och att passet var lätt som en plätt.

För den unga hästen börja lågt och ev i trav första gången, bygg på hinder för hinder. För den riktigt unga hästen är detta ingen bra övning. Den bör kunna hoppa enkelhinder med bjudning, och hinder i följd. Ta det därför alltid mycket försiktigt med unga hästar och pressa dem absolut inte! De ska uppleva hoppningen som enkel och rolig.
 
Var detta en bra övning att tipsa om? Ge lite tips till mig vad för typ av övningar ni vill läsa om.

Eftermiddag

Hej på er! Somnade vid halv 8 igår kväll och lyckade sova till klockan 12 idag, Lyckat... Vaknade första gången före åtta egentligen men av någon anledning gick jag inte upp, hmm.... Imorgon börjar skolan igen, bara att gå upp i tid och se till att vara där inne i en lämplig tid. Har ju ingen aning om vilken tid jag börjar, eller var jag ska göra den dagen.  Bra att man får information osv.
 
Pamora är riden i paddocken. Hon fick ett markbarbete med lite bommar och studs vilket gick kanon. Hon var jätte fin och mjuk ibörjan med blev lite trött i slutet och orkade inte riktigt jobba ordentligt det sista. Men nöjd med damen. Hon blir bara bättre och bättre i både kondis och muskler.
 
Firre är inte riden ännu. Däremot är det mockat och de käkar just nu middag. Själv väntar jag på middag så jag sedan kan gå ut och rida Firre. Därefter blir det duscha, kolla igenom alla mina saker så de finns till imorgon och sedan blir det nog sova faktiskt.
Längtar ju inte efter böckerna faktiskt...

Blev inte som jag tänkt mig

Dagen blev inte riktigt som jag tänkt mig. 
Firre reds ut en bra sväng, var ute i ca en timme och en kvart. Lät han galoppera av sig uppför en lång backe i lite lägre form och i friskt tempo. Inte full gas, men lite friskare tempo. Han var riktigt pigg och glad vilket känns väldigt skönt. Ända negativa med ridturen var att det småregnade hela tiden.
 
Skulle därefter rida Pamora efter att jag värmt mina ben lite till en kopp chocklad men så blev det inte riktigt. Ena hästen i stallet visade symptom till kolik så var snabbt att börja gå med henne och se till att hon fick röra på sig. Turades om lite med syrran. När det lugnat sig fick de andra hästarna middag.
 
Så har fortfarande mockning och ridning utav Pamora kvar. Antingen blir det en kort sväng ut eller ett pass i paddocken. Funderar på att övertala min syster att rida henne så jag får se henne från backen lite. Även se hur hon sköter sig under en annan ryttare. Det är väldigt nyttigt att göra det ibland.
 
Strax blir det middag även för min del och tänker därefter sticka ut i stallet och fixa mitt. Sedan blir det duscha och sedan sova skulle jag tro.
 

Tips på inlägg!

Någon som har lite tips på olika inlägg som jag kan skriva? Kommentera med massa tips! Är i behov av det just nu!
 

Good morning

God morgon! Vilket underbart vackert tråkigt och dystert väder vi har idag! Vädret här i Bollebygd är molningt och ser ut som att himmlen ska öppna sig vilket sekund som helst faktiskt. Får hoppas att det håller sig till i eftermiddag bara.
 
Inatt har jag varit uppe hela natten för att ställa tillbaka dygnet. Har suttit uppe och spelat hela kvällen och runt halv åtta gick jag ut och gav hästarna frukost. De fick ju mat lite senare igår så gör inget att de fick frukost lite senare. 
Båda hästarna reds igår och båda var fina. Pamora tog det lite tid innan hon släppte igenom ordentligt men sedan gick hon riktigt fint. Bommarna på marken var väldigt överskattade idag. Hon blev precis som hon ibland blir, stressad och vet inte vart hon satte fötterna. Så la de åt sidan och får ta det någon annan dag istället. Tog några små spring och tränade på att få henne att vänta och vara uppmärksam på vart jag ville efter. Inga höjde utan små hinder endast. Nöjd med henne.
 
Firre var också fin. Jobbade med gramanen och tempoväxlingar. Han lyssnade fint och bjöd bra framåt och jobbade på bra med baken. Hoppade även lite små hinder med honom och la honom lite nära för att han skulle hoppa upp sig vilket han gjorde galant. Tränade även på att bibehålla samma tempo och takt före och efter. Inga höjder på hindren för honom heller utan mer lydnads träning kan man säga.
 
Just nu väntar jag på att hästarna ska äta upp sin frukost innan jag ska släppa ut det ena gänget, rida Firre och därefter mocka. Blir ut i skogen och klättra med båda pållarna idag. Ska se om syrran vaknar till liv och följer med ut på en ordentlig lång tur med stor hästarna. Rundan jag har i tanke tar ca 2timmar om inte mer eftersom det blir mycket skritt på dem. Så på med täcken och regntäta och varma kläder blir det så man inte börjar frysa ute i skogen, hade ju inte vart så roligt.
Idag ska jag lägga mig väldigt tidigt, får se hur tidigt, men kanske lägger mig redan vi sex-sju ikväll så jag får sova ut ordentligt och samtidigt kunna komma upp i en lagom tid imorgon. Tror även det är en bra tid att lägga mig då jag brukar vara som tröttast mellan fem och sju. Därefter går jag in i någont läge som att jag vaknar på nytt och kan inte somna förens vid ett, oavsett hur länge jag varit vaken.

Seg dag, seg vecka

Och återigen lyckades jag stänga av klockan i morse och somnade om. Vaknade nu vid halv fyra. HALV FYRA!!!! Nu är det verkligen dags att lägga av med det här, för fortsätter det att min kropp måste sova 12-15 timmar för att jag ska vara normalt pigg dagen efter måste jag kolla om det är något fel på min kropp. Jag vill inte sova så länge, vill inte lägga mig för sent osv, men ändå gör jag det.
 
Hästarna ska idag ridas ordentligt i paddocken. Blir lite övningar med bommar och små hinder. Ska se hur Pamora reagerar på bommarna. Hon har faktiskt börjat att sköta sig det senaste med det och accepterar det mer och mer vilket känns väldigt bra. Får se om det sitter i.
 

God... Zzzz... Natt...Zzzz

Blev inget ridet idag. Efter maten var jag så trött att jag höll på att somna vid matbordet och somnade såfort jag ens satte mig på sängen för att byta om... Måste verkligen ändra på min dygnsrytm nu. Börjar ju skolan igen på Onsdag.
 
Och något jag fortfarande inte fattar... Om jag verkligen ligger i sista terminen och verkligen anstränger mig kommer jag att lyckas läsa in resten av restaurang kursen på detta halvåret. Det betyder att jag kommer kunna stå på flaket och skrika "FÖR JAG HAR TAGIT STUDENTEN, FY FAN VAD JAG ÄR BRA"! Även om jag inte lyckas med att läsa in allt denna terminen som är kvar, kommer jag ta studenten med alla andra och ev. läsa ett halvt år extra helt enkelt. Men vill bara bli kvar med skolan nu! Fattar inte att det äntligen är min tur att ta studenten! Känns sådär pirrigt i hela kroppen som när man var liten och exalterad över något! Fy tusan vad jag kommer njuta av min student! Inte ens Borås vanliga väder kommer få förstöra det. Och för den som inte vet vad jag menar, det regnar nästan varje dag om året i Borås...
 
Just det ja! Min studenmössa kommer ju nu i vår också! GAH! Som jag längtar! Beställde en AS snygg mössa faktiskt! Lite dyrare, men va fan! Man tar bara studenten en gång. Sedan är denna mössan SÅ mig! Älskar ju massa detaljer vilket det finns gott om på denna. Vänta ni bara, ni kommer nog bli avensjuka, höhöhö!
 
Men nu ska jag sova, gå upp i hyffsad tid imorgon och verkligen lägga benen på ryggen och få klart allt så fort som möjligt. Vill verkligen ta tag i mitt liv just nu. Kan inte sova bort dagarna som jag gjort det senaste! 
 
Så god natt på er alla där ute och hoppas ni år en god natts sömn och att jag själv kan somna nu... 
 

Hemma från My dog!

Hej på er! Nu är jag hemma från My dog i Göteborg. Tittade mestadels på när huskysarna ställdes ut och frågade även om lite tips och så när jag själv ska ställa Freja. Fick en hel del kloka ord faktiskt. Dock kändes det som jag redan var på god väg med det mesta.
Träffade även Frejas bror där och oj vad dem skiljer ifrån varandra storleksmässigt. Men han var riktigt grann! 
 
Köpte endast en sak på My dog, stallboken 2014. Och en cola då. Men inte mer än så, och tur var väll att jag inte hann titta för mycket på mässan, för då hade jag varit luspank. 
 
Åkte vid åtta i morse och jag kan säga att jag är redigt trött. Ska slänga i mig lite mat och gå ut i stallet senare tänkte jag. Longering för Firre står på schemat och markarbete med Pamora. Känner verkligen att vi börjar hitta varandra mer nu. Hittat känslan när hon jobbar på bakifrån och jobbar med ryggen vilket känns väldigt bra.
 
Så tjingeling badring!
 

April 2013

April månad 2013. Jaa vad ska man säga om den? Höjdpunkten: Göteborg Horse show!
Började månaden som vanligt. Skola, praktik och ridning.
 
Första helgen i April åkte vi ner till Ljungby med Firre och Celeste. Hoppade Lätt A och MSV B med båda.
I Lätt An blev det 0/4fel för Firre. Rev första i fas. 2 då vi kom för nära. Han var jätte pigg och sög på vartenda hinder. Nästan lite övertaggad. Celeste var dubbelnolla och vi kom 7a. 
I MSV Bn var båda superfina! Satsade inte så mycket med någon utan ville ha bra rundor. Firre var felfri till sista kombinationen där vi petade A-hindret pga för dålig galopp. Men vilken runda! Stadig, lugn och helt kanon! Celeste rev jag första hindret med och fick några avsprång som var lite väl långt ifrån egentligen. Men endast 4 fel och hon hoppade mig ur sadeln! Minns att jag var superglad över att hon var så fräsch och villig trots att de va 120cm. Hade ju inte tänkt starta någon MSV på henne 2013 men det blev det och OJ vad fin hon va!
Film från MSV Bn.
 
Dagen efter Ljungby åkte jag och mamma en tripp till Tidaholm och jag provred 6st stor hästar. Fastnade för två stycken och tog lite tid att bestämma mig. Även att diskutera hemma om hur jag skulle betala osv. Vilken stor häst tror ni jag fastnade för? Pamora såklart! Men när jag väl ringde för att säga att jag ville köpa henne, var hon såld en timme innan... 
 
Praktiken gick bra och även skolan. Inget speciellt hände. Celeste låg ute på annons för att säljas och fick mer SMS kompisar som ville låna henne över sommaren typ. Inget för mig faktiskt. Ville sälja henne så jag kunde köpa en stor häst. 
 
Andra tävlingen den månaden var den 21 april i Billdal. Hade med mig Hampus och Celeste dit. Tror att det var GP-ponnyn kval samtidigt. I Lätt Cn lyckade jag göra exakt samma sak med båda hästarna, hur lyckas man? Var felfri i fas.1 och fick ett stopp i fas.2 med båda efter dåliga svängar till en oxer. Klantarsel kallades jag den dagen! Lätt Bn gick dock väldigt olika för dem. Hampus stannade ut sig på 3e hindret. En oxer som han inte ville gå nära helst. Celeste däremot var jätte fin och vi dubbelnollade. Som pluss i kanten blev vi även 2a placerad. 
Minns även att jag sa till en ryttare att ta det lugnt med sin häst då hon betedde sig oacceptabelt mot den påväg ut från banan. Fick inga glada blickar av henne efteråt och käftade emot gjorde hon med. Men så gör man inte mot sin häst, hur dåligt de än gick. Punkt!
Hampus Lätt C.
Celeste i Lätt B över oxern jag och Hampus vägrade ut oss på.
 
Veckan efter Billdal var det Göteborg horse show. Många hästmänniskors favorit vecka! Hade någon vecka innan precis lyckats fixa in mig som funktionär i lotterigruppen. Syrran jobbade i stallgruppen så det var inga problem med att komma in. Sökte ledigt från skolan och jobbade varje dag, hela dagarna. Snacka om att man va trött efter. Men måste säga att jag var väldigt duktig på att sälja lotter. Sålde ju som bare den! Och om man blev lite shoppingsugen? Oh shit vad mycket det fanns och vad mycket man ville ha! Minns dock inte riktigt vad jag köpte men det var nog en del som hängde med hem vill jag lova!
Fick även veta vem det var som hade köpt Pamora.
 
Blev även uppringd av en från Finland mitt under mitt "jobbpass" som såg Celestes annons och fastnade för den. Hon var en förmedlare åt en finsk familj. Pratade en del med henne, sedan med mamma när jag var hemma och sedan fick även dem prata. Och vet ni vad? Celeste blev såld, till FINLAND!!! Det var ju inte vad jag hade räknat med. Hon sa att de litade på mina ord och ville köpa henne osedd. Jag trodde inte mina öron och var först rädd att detta var något lurendrejeri. Men fick referenser på henne och allt verkade bra. Så det blev bestämt, hon skulle få åka färgan över till Finland och lämna Sverige.
 
Veckan efter GHS kom en ännu en chock... Skolan skulle stänga ner min linje, och vi fick inte gå klart 3an där. Vi blev erbjudna att börja på en annan skola, Almås som var en kommunal skola. Men efter att ha hälsat på skolan bestämde jag mig för att jag inte ville gå där. Så det var bara att hälsa på andra skolor och se mina möjligheter.
Hälsade bland annat på hon Sveriges ridgymnasium i Kungsbacka men det skulle bli en del pendel och kostnader. 
Till slut blev det klart var jag skulle gå. Jag var kvar på min skola och bytte linje, till resaurang. Skulle gå det ett år och sedan få ta studenten som det var tänkt.
 
Det var mitt April det.
 

Mars 2013

Mars månad började näst intill direkt med att eliten väst drog igång. Första omgången gick i Kungsbacka och på höjden Lätt A. Jag hade med mig Celeste dit. Första klassen gick bra, trots att jag var otroligt omotiverad och red väldigt dåligt. Men vi var felfria i fas.1 och beslutade mig för att utgå i fas.2. 
I lagklassen red jag i ett undertempo så hon var i och kände i bommarna och rev tyvärr det fjärde sista på banan. Men väldigt nöjd var jag med henne ändå!
Månaden fortsatte, Firre blev besiktigad men markerade fram då han lyckat vricka sig i paddocken när han sprang och det fortfarande var is i den. Men gick igenom två veckor senare utan problem. Därför sa veterinären att de inte kunde vara något då han gick igenom utan några som helst problem på så kort tid efter.
 
I skolan fortsatte jag att praktisera och veckan innan Alingsås spenderade vi två dagar på Åhaga och fixade lite arrangemang då de skulle ha något där just då. Fick dekorera en rallybana som små ungar kunde köra runt. 
 
Den 22e mars blev jag och min pojkvän även förlovade.
 
Andra omgången av eliten gick lördagen den 23e mars och gick i Alingsås. Hoppade Lätt A och Lätt A+5cm lagklass, även denna omgången med Celeste. I Lätt An var vi felfria och tog en 2a placering. Och i lagklassen fick vi 8 fel. Fick även låna en kompis kavaj till lagklassen då jag glömt min egen hemma. I förklassen fick jag ha min jacka på mig med väst över, hemskt sexigt!
När vi åkte hem från Alingsås svängde vi även förbi Östadkulle och tog med Misty hem. Det var dags för henne att bli pansionär.
Senare på kvällen packade vi det sista och åkte upp till Sälen en vecka. Där spenderade vi dagarna med att gå ut med Freja på spåren, åka skidor, gick på bio och hälsade på hundspann. Fick även åka och hälsa på en hel del hundar som användes för att dra som inte var ute just då. Så åkte till ett par hundgårdar och fick träffa dem.
 
På vägen hem från Sälen blev jag uppringd av en bekant som undrade om jag snabbt kunde hoppa in och tävla hans ponny på Sveland cup i Billdal dagen efter. Ryttaren som skulle hoppade honom hade blivit sjuk. Eftersom jag hade tävlat denna ponnyn förut, år 2011 på DM där vi tog brons så blev jag tillfrågad. Tror han hade försökt få tag i några andra ryttare innan mig.
 
Så den sista mars hoppade jag Hampus i Billdal. I Lätt Cn tog vi det lugnt och jag kände mest på knapparna då han inte var som när jag red honom 2011. Vi var dubbelnolla men en bit utanför placering. I Lätt Bn hittade jag honom mer och han var positiv. Dubbelnolla igen och 2a placerad. Blev då tillfrågad om jag ville hjälpa till att tävla honom tills han blev såld.
 
Så var min mars månad.
 

Otur?

Jag har hoppat totalt tre stycken SM i mitt liv. Alla tre har jag hoppat med Firre.
Vårat första SM hoppade vi i Borås som arrangerade inomhus SM. Vi kvalade till SM på endast två stycken MSV A och det gick väldigt bra också då vi slutade en utanför placering.
 
Vårat andra SM, och första utomhus var i Årsta runsten. Gick ingen vidare och jag gillade personligen inte banan där. Tycker den va lite för mycket upp och ner.
 
Mitt tredje SM gjorde vi Grevagården i November. Det gick ju inte heller någon vidare. Har lyckats ramla av på både utomhus och inomhus SM detta året. Skillat om ni frågar mig. Jag slapp iallafall bada i vattengraven, så det är alltid något positivt...
 
Såg att nästa års utomhus SM ska gå i Vetlanda. Jag som verkligen ville att Vetlanda skulle ha utomhus SM förra året. Skulle verkligen vilja hoppa ett SM där då det är väldigt fint. Men tyvärr... Mina ponnyår är slut. Kunde inte Vetlanda haft förra året? Surt! Men jaja, får väll se till att de har SM för stor häst och komma dit istället. Nu hur många år det nu ska ta att komma dit då. 
 
Men tycker det är lite typiskt att de ska ha det detta året när jag önskade det till förra året...

Det glada humöret fortsätter...

Har fortfarande inte hittat plånkan... Börjar bli lite orolig just nu. Vart kan jag ha lagt den? Den kan ju vara vart som helst, och jag behöver den verkligen till helgen...
 
Och vet ni något ännu bättre? Eftersom jag måste lägga undan 345kr varje månad till mitt abbonemang som jag betalar den sista varje månad, så har jag endast 466kr kvar denna månaden att överleva på... Och det ryker ju va 200kr i inträde på My dog typ direkt... Lite surt faktiskt. Men men... Får leva snålt resten av månaden, inget godis eller överflödigt... Jag som kände mig rik när studiebidraget kom, men det rök ju lika fort på abbonemang och mat till nyår känner jag... 
 
Och JA, jag är riktigt bitter. Jaja, ska gå och leta lite till efter den fördömda plånka. 
Hälsningar en bitter 18 åring...
Tur jag har mina älsklingar som piggar upp en!
 

Spårlöst borta...

Blir galen på mig själv! Jag är verkligen expert på att lägga saker på ställen jag inte hittar dem senare... Och nu hittar inte ens min mamma den! Förstår ni paniken!?! Vad är det då som är borta som är så viktigt? Mitt godis! Skämt åsido, det är min plånbok som är borta! Måste ju ha den innan helgen! GAH! Blir så trött på mig själv! Är ju inte första gången jag lägger något där jag inte hittar det...
 
Blir att städa igenom vartenda vrå i mitt rum, rota igenom hela bilen, vända ut och in på huset och så fömodligen ett helt hav av svordomar... Precis som det brukar vara. Så hittar man den där man minst anar det eller på ett "men jaaaaa...." ställe. 
 
Måste skaffa ett par GPSer till mina viktiga saker, typ busskort, telefon, plånbok, hunden, min hjärna... Tur att huvudet sitter fast...
 
Bilder lånade av google

"Planerade" tävlingar 2014

Jag och min syster har bestämt oss för att försöka åka på tävlingar tillsammans nästa år och planerar tillsammans så vi kan åka med varandra. Det kommer nämligen förmodligen bli så att min syster kommer få köra till tävlingarna och därför kommer vi försöka åka på samma tävlingar.
 
Om jag och Pamora kommer igång som det är tänkt så ska vi förhoppningsvis starta 120cm i vår. Här kommer en upp punktad lista på de tävlingar som är planerade.
  • V.3 Billdals RK Pay n jump - Tänkte hoppa Pamora på 100&110cm om det går bra, annars 100cm två gånger.
  • V.5 Alingsås RS - En lokal hoppning på lördagen och en regional på söndagen. Tänkte faktiskt hoppa på lördagen och hoppa 105&110cm för att mjukstarta lite. Sedan kanske det beror lite på hur de gick på Pay n Jumpen och då kanske jag bara hoppar 110cm
  • V.6 Jönköpings FRK - Vet inte riktigt om vi ska åka hit. Ska kolla vilka klasser som dyker upp och om det är värt att åka dit. Vet att det är väldigt fint ridhus där med bra underlag. Vem vet, kanske debuterar 120cm om allt går bra för oss.
  • V.8 Falbygdens HSF- Står att de ska ha 95,100,110&115cm där och tänkte isåfall hoppa 110&115cm. Tror min syster vill hoppa 95&100cm så blir en lång dag isåfall
  • V.9 Tidaholms HK - Vet ej om jag tänker åka hit, beror hur jag tävlar innan. Isåfall skulle det bara bli 110cm jag hoppar men jag tror att jag bara följer med min syster dit när hon  hoppar.
  • V.10 Marks RK eller Varbergs ridklubb - Har inte riktigt bestämt mig än. Det beror ju lite på hur tidigare tävlingar gå. Min syster vill till Mark men jag vill hellre till Varberg och hoppa 120cm. Så det beror helt på.
Hur ser det ut för er? Har ni börjat planera för detta året ännu? Jag själv har inte löst licensen än så ska nog fixa detta snarast.
 
 

Hästarna skodda

Nu är hästarna skodda och fina om hovarna. Är väldigt nöjd med den nya hovslagaren vi haft de senaste gångerna. Hon är väldigt nogrann och förklarar så man förstår vad hon hon gör och varför. Tycker faktiskt att de ee intressant om hur man kan se och känna vinklingarna på hovarna.
 
Ska alldeles strax åka och köpa krafft foder hos foderhandlaren och sedan blir det att mocka upp några högar i boxarna. Syrran hade redan mockat innan hovslagaren kom, men de har hunnit skita efter det så ska snabbt mocka upp det. Idag blir det markarbete för hela slanten. Träna mycket på att få Pamora och jobba under sig och jobba rätt så hon bygger upp mycket rumpa och rygg. 
 
Firre ska jag jobba med gramanen så han får gå i lägre form. Han höjer gärna huvudet i galoppen och eftersom jag är lite stor på honom får jag motsatt effekt om jag försöker ha en buren hand... Firre brukar jobbas med graman då det är ett bra sätt för honom att jobba rätt. Jag är faktiskt väldigt mycket för gramanen då jag anser att det är bättre att lära hästen rätt med hjälp av en sån istället för att traggla i ca 1timme och hästen kanske jobbar rätt i 10min av dem. Jag jobbar dem ju även utan den men jag anser inte att det är fel att använda sig utav gramanen. Punkt om den diskussionen.
 
På Lördag blir det att åka till My Dog i Göteborg och kolla på när huskysarna ställs ut. Tänkte kanske gå fram och fråga dem lite frågor och tips om hur man stället en husky. Om jag nu vågar, höhö! Är faktiskt lite blyg av mig för helt nya människor, även om det aldrig märks. Är ju en riktig liten blyger imellanåt.
 
Men nu får jag dra mig, ha dé sålänge!
 

God eftermiddag!

Hoppas att ni har börjat detta året på ett bra sätt. Mitt började väll bra och dåligt, beror hur man ser det. Sov nämligen ut till klockan ett idag,
 
Ska snart ut och rida tänkte jag, ska bara föra över en massa bilder och filmklipp från Matilda. Hon har ju faktiskt fotat över 1000 foton på mig och över 100 videoklipp... Hmmm, snacka om att jag kommer att komma ihåg min ponnytid! Får hoppas att den lilla muppen följer med på stor häst, även om hon inte tycker att det är det roligaste att fota. Men ska nog kunna muta med henne på några tävlingar ändå, hehe!
 
Detta året har jag faktiskt bestämt mig att jag ska gå upp i tid på dagarna(och det började ju bra idag, höhöhö). Men ska verkligen ligga i för att uppnå mina mål detta året och ge allt. Ska även försöka ta mitt körkort så fort som möjligt. Måste ju kunna köra mig själv vart jag vill istället för att be om skjuts! 
 
Detta året kommer jag att ha en hel del att göra inom mitt liv. Bland annat studenten, körkort, jobb, övergång till stor häst på rikitgt, försäljning utav Firre m.m.
Jaa en hel del att göra med andra ord. 
 
Så jag kan väll börja året med att köra igång året med en gång! Hoppas inte detta året går lika fort som 2013 gjorde.
 

Gott nytt år!

Gott nytt år till er! Hoppas ni får ett underbart år med allt vad det innebär!
Själv önskar jag mindre skador, bättre framgångar, mindre hjärnspöken och ett riktigt roligt år! Nu kör vi all in detta året!
För mig har jag ju några steg i livet som ska göras. Ska jobba mig igenom sista terminen av skolan och ge allt för att kunna stå där den 13e Juni och skrika "för jag har tagit studenten, fy fan vad jag är bra" och inte behöva komma in till skolan på hösten för att läsa klart!
 
Ska söka efter en del jobb över sommaren och även efter det och komma igång med vuxenlivet. Ska försöka mig på att åka på någon resa under året också!
Kommer nog även få säga hej då till Firre när han väl blir såld, och tacka honom för alla dessa år med allt vad det inneburit. 
 
Så 2014, BRING IT ON, I'm ready!

RSS 2.0