Ridövningar?

Fick ett tips om att skriva om bra ridövningar vilket jag tycker skulle vara roligt. Det skulle även ge mig själv lite motivation till att prova och utvärdera lite övningar. Hade det varit kul att läsa om? Jag kommer siåfall skriva om mest hopp- och markarbetesövningar då det är mestadels jag tränar. Brukar inte träna så mycket ren dressyr faktiskt. Dels för att jag själv tycker de ee dö trist och även för att mina hästar brukar bli uttråkade av samma sak hela tiden. Slänger gärna in en bom eller flera så man kan göra något annat också. Dock blir det mycket utan bommar med Pamora då hon som sagt inte är ett fan av det.
 
Tänkte skriva om en ridövning här med en gång. Om ni vill hitta bra övningar vill jag tipsa om Hippson! De har många bra övningar för både hoppning, markarbete och dressyr. Man kan även själv välja vilken svårighetsgrad man vill ha på det.
 
Börjar med att tipsa om en övning jag själv tränat på för Emma Emanuelsson när jag tränade för henne.
 
Övningen ser ut såhär: Bom - hinder- bom - hinder- bom - hinder.
En bra övning för att få hästen uppmärksam och träna på tekniken. När jag själv tränade på denna hade vi dock ingen bom framför serien. Man kan höja en del på denna övningen, men obeservera att du kan behöva länga avståndet då. Denna övningen kan även ge ett stärkt självförtroende när avstånden är så exakta och hästen känner att den bara kan rulla igenom. Tänk på att avstånden i serien beror på hur stor hästen är, om den är kort eller lång galopperad och även hur stort ridhus/paddock du har. Har du en kort ridbana att träna på så kan svängen in i serien bli kort och då kanske du får ha lite kortare avstånd. Även höjden på hindren spelar stor roll i avstånden.
 
Det vanliga avståndet för stor häst här i är 3meter mellan första bomman och första hindret, 3,5meter efter hindret till bommen imellan och ca 3,0-3,2meter mellan bommen mitt i och till nästa hinder.
Osäker på hur många meter det ska vara för just dig och din häst/ponny? Jag rekomenderar att er att gå in på Hippsons lathund för hoppning som ni kan hitta HÄR och spara ner den till eran telefon så att det är lätt att få upp när ni håller på att bygger era övningar.
 
Tänk på att gymnastikhoppning är ansträngande för hästen, pausa ofta och rid inte igenom serien för många gånger. Denna övning är en gymnastikövning som hästarna blir rätt trötta efter!

Det finns heller inget självändamål med höga hinder. Håll det hellre lite lågt så att hästen har roligt och slipper bli nervös. Dessutom sliter det mindre på senor och leder med lägre hinderhöjder. Den här serien går att bygga på med ytterligare bommar och hinder, tänk bara på att det blir jobbigare för hästen ju fler språng serien innehåller. OBS! Skulle du ha en överförsiktig häst kan det vara klokt att skippa bommarna mellan hindren. Risken är annars att den blir nervös av alla ”pinnar” på marken och stressar upp sig i onödan. 

Rid an på första hindret i en mycket lugn och balanserad men ändå energisk galopp. Kommer du bara rätt in på hindret handlar resten av serien mest om att vara följsam och hålla linjen. Hindren kommer i ett, så det finns ingen tid till att sitta och reglera en massa i tyglarna. Tänk dock på att du kan få hålla om med mycket underskänkel då en del hästar backar av väldigt mycket när de ser alla bommar och hinder. Framförallt de yngre hästarna.

Börja alltid lågt i denna övningen så att du kan känna in så avstånden stämmer och att hästen får det lätt att förstå hur övningen fungerar. Du kan börja på 50-60cm första gångerna så hästen bara får rulla igenom det lätt.

Ett annant tips är att när du kommer rätt in så hästen kan jobba igenom serien själv, att du tränar på din egen sits. Att du sitter mitt över hästen, ger lagom med eftergift, tittar rakt fram och inte följer med för mycket eller för lite över språnget!

Tänk på att hästen måste ha sådan frihet för huvud och hals att den kan se bommar och hinder samt balansera sig ordentligt i den här övningen. Men du behöver inte släppa och ge den hela tygeln, men tillräckligt så den får sträcka ut nosen.
Sluta gärna med en lite enklare serie, till exempel genom att plocka bort bommar och hinder så att det bara är något hinder kvar. Genom att avsluta lätt för hästen så får det den att avsluta med en positiv upplevelse och känna sig bra. Det är alltid bra att avsluta ett pass där hästen känner att den är riktigt bra och att passet var lätt som en plätt.

För den unga hästen börja lågt och ev i trav första gången, bygg på hinder för hinder. För den riktigt unga hästen är detta ingen bra övning. Den bör kunna hoppa enkelhinder med bjudning, och hinder i följd. Ta det därför alltid mycket försiktigt med unga hästar och pressa dem absolut inte! De ska uppleva hoppningen som enkel och rolig.
 
Var detta en bra övning att tipsa om? Ge lite tips till mig vad för typ av övningar ni vill läsa om.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0