Partyt har börjat

Nu har man bytt om till klänning ätit förätten och huggit in på den första cidern! Nu har vi börjat partyt! Eller ja, det är bara jag, Matilda och pojkvännen som är här. Syrran kommer väll tillbaka till tolvslaget!
 
Började dagen med att försova mig till klockan 10. Då var det bara ut i stallet och släppa ut hästarna och mocka. Hann faktiskt med det mesta som skulle göras. Red Pamora idag i paddocken. Bestämde mg för att låta henne få sträcka ut lite så hoppade lite på de hindren som var framme. Slutade med några språng på 135cm i bakkant på oxern. Hoppade väll 120cm på räcket också. Måste få bukt med min sits på hindrena då jag flyger fram jätte mycket efter hindrena.
 
Matilda fotade passet på Pamora så räkna med lite bilder från det. Därefter bytte jag om och jag tog en del bilder på mig och Firre och därefter på Firre och Misty också. Vill ju ha några fina bilder när Firre ska säljas och även på Firre och sin mamma. Kanske inte kommer få några fler fina bilder på dem ihop. 
 
Bjuder på två bilder på mig och Firre från idag! 
Ny favorit bild <3

Shopping

Här kommer lite bilder på det jag köpte i Borås häromdagen!
Tröja från Gina tricot Stickad
En tröja från Cubus. Sjukt snygg på!
Klänning från Nelly. Äntligen en klänning i lagom längd!
Kingsland strumpor och ett par nya tyglar från My one
Och ett halsband från gina tricot. Har länge velat ha ett sånt här stilrent och snyggt halsband faktiskt.
 
Köpte även ett läppglans i lite mer hudfärgad nyans.
 

Planer för dagen!

Idag har jag en hel del att hinna med, ska gärna vara klar med en del till klockan 12 då Matilda kommer. Dokc behöver jag ju inte göra allt innan då hon ska vara med på några. Skriver en lista på allt som ska göras, och de skriver jag mest för att jag själv ska ha koll på det jag ska göra och vad jag har gjort. Därför kommer det med lite saker som ni kanske inte förstår, eller som inte brukar stå med.
 
Här är en lista på allt som ska göras innan 12.00:
  • Ge hästarna frukost
  • Mocka hela stallet, fylla på nytt vatten, sopa osv. 
  • Mäta upp hö så långt det går(har ju begränsat med höpåsar)
  • Ställa in täckehängaren i spiltan
  • Snabb städa sadelkammaren så att det blir bättre med plats
  • Packa upp allt från SM som jag inte har gjort
  • Gå igenom den stora täckeshögen och lägga ner det i lådorna de ligger på.
  • Snabbt städa igenom foderboden
  • Lägga betfor i blöt
  • Borsta och fixa Pamora, Firre och Misty.
  • Ev. rida Pamora
Och här är en lista på det som ska göras efter klockan 12, när Matilda har kommit:
  • Hästarna ska få middag
  • Handla mat för dagen/kvällen osv.
  • Fota Firre och Misty med Matilda
  • Rida Firre (görs i samband med fotningen).
  • Gå ut och gå en längre sväng med hundarna
  • Förbereda i stallet inför kvällen
  • Ta in hästarna runt fem-sex, byta täcken och fixa dem för kvällen + ge dem lite extra hö att tugga på
Sedan är det nog lugnt och njuta av kvällen som kommer. vi ska ju äta gott och fira in det nya året på allra bästa sätt! Så jaa, blir att gå upp tidigt idag! Och nu kanske ni förstår att detta är ett tidsinställt och att jag förhoppningsvis redan har börjat med att beta av listan!
Bild på Freja!
 

Soffpotatis...

Gud vad jag känner mig som en riktig soffpotatis idag! Har ju inpricip inte gjort något vettigt över huvud taget!
Började med att jag var vaken till ca 2-3 på natten, IGEN. Beslutade att eftersom jag dygnat en dag var det ingen idé att gå och lägga mig då jag hade sovit till ca 12-13 på dagen, vilket jag inte kände att jag hade tid med. Så tänkte stanna uppe hela natten igen och se på film, vilket jag gjorde. Runt halv 7 gick jag upp och åt en macka och gick ut och gav hästarna frukost. Då var jag så trött att jag höll på att somna stående så gick och la mig igen. Ställde klockan på 12 och tänkte att senare än så ska jag inte sova. Tror ni jag lyckades? Nej. Sov till tre på dagen. Då känner man att man har sovit bort hela dagen faktiskt.
 
När jag väl kom upp var de ut i stallet och mockade och tog in hästarna och så fick de en sen middag. Lät båda hästarna vila idag då jag vart så trött och då slutar det oftast med att jag rider mycket sämre och får ett dåligt tålamod. Så det var bättre att de fick vila idag faktiskt. 
 
Har plockat undan på rummet, bytt sängkläder, fixat gästrummet och plockat undan på toaletten. Och nu ganska nyligen har vi precis ätit.
 
Så idag har jag varit en riktig soffpotatis och inte gjort många knyck. Men ska faktiskt gå och duscha och sedan gå och lägga mig och sova. Har en hel del som ska göras idag...
Bild på mig och Najda sommaren 2012. En tävling i Bollebygd där vi vann båden 100cm och 110cm debuten!
 

Svar till kommentar

Vad tycker du om Nygård?
Fick denna frågan på mitt inlägg om vilka tävlingsplatser jag gillar.
När du säger Nygård så tänker jag på där Nygårds ryttaförening arrangerar sin terränghoppning.
 
Det arrangeras på en väldigt liten anläggning, om man nu kan kalla det för de.
Jag har själv tävlat terräng hoppning där två gånger och vart med syrran när hon gjort det en. Har även vart med på en lokal "vanlig" hopp tävling.
 
Nu var det ju ett tag sedan jag var där, ca 6 år sedan, så det kan ju ha ändrats en hel del! Men då tyckte jag att tävlings paddocken var bra, kanske en aning dammig och lite djup på sina ställen. Framhoppningen har varierat vilken tävling de va på. När jag har vart där på terräng hoppning har jag haft oturen att det har regnat en del veckan innan. Framhoppningen till terräng hoppningen har vart på åkern vilket har vart rätt så lerig vilket är ett minus. Banan har ju gått med första hindret på ridbanan och sedan ut på den stora åkern. Där har underlaget vart bra så vitt jag minns.
När det var lokal hopptävling var framhoppningen i deras andra paddock precis bredvid. Där var underlaget också bra men lite dammigt om jag inte minns fel.
 
Enligt mig är det en bra anläggning för träningar, men kanske inte för tävlingar egentligen. Dock arrangerar de alltid trevliga tävlingar.
 
MEN, jag vet ju att Trollhättans sportryttare har arrangerat en tävling på Nygård slotts anläggning också! Så det kan ju även vara den du menade. En anläggning som enligt mig är väldigt fin faktiskt. Framridningen sker i en stor paddock med ett bra underlag. Framhoppningen var i ett ridhus där det var ganska så mörkt och lite halt och djupt underlag om jag inte minns fel. Inte den bästa framhoppningen egentligen. Tävlingsbanan va i ett relativt stort ridhus med bra underlag. Trevlig tävling när jag var där. Har bara vart där en gång på div.2 för några år sedan så en del kan ju ändrats.
 
Det var ingen wow upplevelse där, men ändå en trevlig plats som enligt mig är godkänt att arrangera tävlingar på.
 
Hoppas du blev nöjd med svaret!
Film på mig och Firre från div. 2 2010 på Nygårds slotts anläggning där Trollhättans sportryttare arrangerade tävling.

Februari 2013

Här kommer min sumering av 2013's Februari.
___________________________________________
Min Februari månad kunde nog inte börja värre.
Starrtade månaden med att jag drog på mig en influensa som inte ville släppa. Hade det i några veckor innan det ville släppa.
 
Celeste åkte till sitt då tänkta nya hem. Dock kom hon senare på året tillbaka till mig av olika anledningar.
Men det värsta var att Nadja blev sparkad så illa i hagen att hon var tvungen att få somna in den 7 Februari.
Kopierar texten jag skrev om det, då jag inte orkar skriva om allt. Detta skrev jag jag den 10e februari 2013:

"I Torsdags åkte vi akut in till kliniken med Nadja som var blockhalt vänster bak. Vi misstänkte att det var en sena som blivit skadad. De rengjorde såret och hittade en benbit i det osv. De röntgade hennes ben och det visade sig att hon hade sprickor i griffelbenet. Skulle hon blivit sparkad längre ner skulle man kunna operera bort en bit av det och sedan stänga. Då skulle hon kanske kunna användas för lättare ridning igen. Men nu hade vi inte turen på våran sida utan hon blev sparkad högt upp och griffelbenet var splittrat i ca 3 delar pluss massa splitter vid såret. Med andra ord var det en öppen fraktur.

De kunde ge det ett försök med att operera det, dock skulle det innebära ett halvt år vila i box, någon vecka på Slöinge och massa återbesök. Såret skulle få förbli öppet under denna tiden för att regelbundet gå in och rengöra i benet. Och hon skulle i bästa fall kunna användas som promenadhäst med risk att för alltid vara lite halt. Dessa slutsatser innan de ens tittat på senorna. Dock utgick de från att senorna var bra i den rapporten. Kostnaden skulle hamna i absolut bästa fall på en väldigt hög summa som man som privat person inte är helt glad att få lägga ut. Självklart spelar ju försäkringar in i rollen, dock va Nadja 22 år detta året och fallet såg mycket kritiskt ut för henne.

Även om jag inte ägde Nadja i mer än 9 månader kände jag henne så väl att det inte skulle gå att ha henne i box ända till sommaren då hon bokstavligt hade rivit stallet. Sedan anser jag att om en häst inte kan leva ett liv som en normal häst utan gå och ha ont i resten av livet, förtjänar den bättre med att somna in. Nu var Nadja 22år och har haft ett helt underbart liv fram tills nu. Hon förtjänade bättre än att gå hemma och ha ont. Så därför fick älskade Nadja somna in i Torsdags.."

Detta tog ganska så hårt på mig, även om det inte märktes allt för tydligt. Jag höll det inom mig. Detta var den andra hästen som jag har fått låta somna in i min ägo inom loppet av 6 års tid.

Några bilder på fina Nadja från 2012.

Samma vecka provreds Firre. Det gick jätte bra på provridningen.

Vi startade även våran första tävling för året i Vetlanda v.7. Åkte ner på Fredagen och hoppade bara Fredag och Lördag. Hoppade Lätt A och MSV B båda dagarna. Vi var lite rinrostiga men Firre var ändå så fin och fräsch! I första Lätt An fick vi ett ner i fas. 2 då jag missbedömde ett avstånd. I MSV Bn på Fredagen var vi nolla i fas. 1 och jag la en helt omöjlig sväng in i en kombination. Han hoppade A hindret men hade inte en chans på B hindret så där stannade han och jag "rullade" av kan man säga. Vi var nog båda lika förvånade över att jag stod på backen helt plötsligt.

På Lördagen var vi dubbelnolla i Lätt An men utanför placering.  Slog även i ett stort hinderstöd i en sväng så rev hela hindret och jag fick ett blå/gult knä... Duktigt. I MSV Bn gjorde vi en riktigt klockren runda, enda fram till sista hindret där jag satsade vinna eller försvinna. Det blev ett stopp och då tappade vi fokus så rev det även när vi kom om. Men så nöjd jag var med honom! Han var så fin!

Foto: Theresia Sandahl

Den 24e Februari åkte jag till Alingsås ryttarsällskap för att tävla Celeste. Blev bestämt att jag skulle hoppa henne i klubbens elitlag under våren så ville ha en tävling innan dess för att kolla så alla knapparna satt, och det gjorde dem! I Lätt Bn var vi egentligen dubbelnolla, men missade första hindret i omhoppningen vilket gjorde att jag var utesluten i omhoppningen, haha. Första och sista gången jag gör om det misstaget iallafall. Men vi tog revanch i Lätt An iallafall där vi även där var dubbelnolla och vann klassen med totalt 45 D-ponnyer.

 

Mycket mer än så hände inte i Februari


Favorit tävlings platser

Har ni också några tävlingsplatser som står lite högre än de andra på listan av vart man vill åka?
Det har jag många av. Jag har nu tävlat i ca sju år och hunnit vara på många tävlingsplatser. Det är många man känner att "hit vill jag inte åka igen" och även många man känner att "hit vill jag verkligen åka igen. Sedan finns de ju de där mellantingen som man inte tycker något speciellt om.
 
Jag föredrar tävlingsplatser där det är gott om plats! Det ska inte vara att allt är ihop knött med paddock/ridhus, parkering, framridning osv. Jag gillar de lite större tävlingplatserna där man kan känna att man kan andas och kunna gå undan lite och inte vara mitt i smeten med allting.
 
Jag har inget speciellt underlag som jag är förälskad i. Jag vill bara veta att det sköts ordentligt och att det preppas så gott det går. Att rida på t.ex. fibersand som inte är ordentligt vattnat eller vält, är rena mardrömmen för mig. Underlaget spelar självklart stor roll, men jag väljer inte tävlingar efter underlag.
 
En annan sak som jag kollar av på tävlingsplatser är hur bra funktionärerna sköter sig. Är det noll koll så är det inte jätte frestande att åka tillbaka. Självklart gör alla fel någon gång och att det blir fel är inte hela världen, om det inte blir jätte fel! Men när det är brist på komunikation på hela tävlingsplatsen börjar man faktiskt undra.
Celeste och jag i Herrljunga våren 2013. Våran sista start ihop blev en vinst i Lätt B.
 
Jag har en hel del tävlingsplatser som jag gillar riktigt skarpt och väljer hellre de tävlingsplatserna före någon annan även om de ligger längre bort. Jag vill att man ska ha gott om plats att rida fram, kunna hoppa fram utan att vara rädd att krocka med någon så fort man svänger eller rider an ett hinder. Något utav de värsta jag vart med om var på en stor häst tävling där de hade en väldigt liten volt i ena sidan av ridhuset man fick skritta och trava fram på. Det fanns inga andra möjligheter att rida fram, och det var noll koll på framhoppningen. Och som att inte det var nog, de hade fibersand som inte alls var skött som den skulle och det var jätte tungt. Så man hade alltså ca 6-7 ekipage på sig att galoppera och hoppa fram på. 
 
De platserna jag föredrar att åka på inomhus:
  • Grevagårdens ryttarförening - fibersand som underlag i tre maneger. Ett mindre man kan rida fram i, ett rätt så stort att hoppa fram i och ett stor där tävlingarna går. ALLTID har det vart perfekt preppat och bra mottagande från funktionärer med koll. Stor anläggning där det finns gott om möjligheter till att göra och värma upp precis som du vill. Vill du värma din häst ute? Det går jätte bra då det finns gott om plats för det.
  • Borås fältrittklubb - De har tre relativt stora maneger. En stor för framridning, en mindre för framhoppning och en stor för tävlingarna. Här är det näst intill också alltid bra underlag och det är väll bara på framhoppningen de kan bli lite väl halt imellan åt. 
  • Ljungy ridklubb - Ett ställe som jag älskar att åka till på meeting. Stor paddock att rida fram i, ett normal stort ridhus att hoppa fram i och en bra bana att hoppa på. Mina hästar har alltid gått bra i Ljungby och jag tar gärna varje chans jag kan till att åka dit och tävla, även om det ligger en bit ifrån. 
  • Billdals ridklubb - Stor och fin framhoppning och en stor och fin bana. Alltid väl preparerat underlag. Framridning kan du göra i en stor paddock och även på en volt vid sidan av framhoppningsbanan.
  • Kungsbacka ridklubb - Tre maneger har dem vilket är suveränt. Ett stort för framridning, ljust och bra underlag. Ett mindre för framhoppning som tyvärr kan vara lite mörkt och ibland halt. Och en stor och bra bana där tävlingarna går. I 9 av 10 fall har de haft bra underlag på banan.Firre och jag i Borås, inomhus SM 2012
De platser jag föredrar att åka på utomhus:
  • Ale-Jennylunds ridklubb - En mindre paddock att rida fram i, en stor paddock att hoppa fram i och en väldigt stor bana att tävla på. Alltid trevligt att åka dit. Enda minuset är att det kan ryka en del på sommaren och kan vara lite djupt på sina stället på framhoppningen och banan. Men det brukar dem preppa till så gott det går.
  • Åstorportens ryttarförening - Har endast vart på denna tävlingsplatsen en gång. Vilket kanon ställe säger jag bara! Framridning finns det mer än en  bana att rida på, en stor framhoppning med bra underlag. Finns även en lite åker där du kan testa några språng på gräset. Det negativa är att det lutar en del. Och så har de en jätte stor gräsbana med kanon underlag! 
  • Åby travbana - Har tävlat här en gång. De har ju byggt en stor bana i mitten av travbana. Framridning gör du på travbanan, eller en liten volt en bit ifrån. Framhoppningen i en stor paddock och tävlingarna på en rätt så stor bana. Underlaget är fibersand och det sköts väldigt bra! Känns väldigt profisionellt när de är tävlingar här.
  • Essunga ridklubb - Brukar vara Trollhättans ryttarförening som arrangerar på Essungas anläggning. En bra paddock att rida fram i, ett stort ridhus att hoppa fram och så har de även en liten bana där du kan prova att ta några språng på gräset innan start. Sedan har de en stor gräsbana med bra underlag.
  • Herrljunga ridklubb - Har alltid vart en stor favorit hos mig! Deras bana är stor och väldigt bra gräsunderlag. Kan regna en hel del veckorna innan, men det är ändå inte halt på banan. Kanon bana helt enkelt. Framridning sker i en gruspaddock och framhoppning på en gräsbana.
Firre och jag på Åbys anläggning.
 
Kommer inte på så många fler just nu. Finns en hel del som är bra klubbar, men just dessa uttrycker sig lite mer som gör att jag gärna åker dit och tävlar. Om jag skulle få lista upp dem i topp tre är det nog Grevagården först, därefter Ljungby och därefter Åby faktiskt. Dessa tre ligger inom ett relativt bra avstånd och har väldigt bra anläggningar.
 
Har ni några favorit ställen? Isåfall vilka? Skulle vara kul att höra faktiskt!

Nyår planerat!

Nu har jag bestämt mig hur mitt nyår kommer att bli! Struntar i att dra ut någonstans och stannar hemma helt enkelt!
 
Firar in det nya året med syrran och min vän Matilda och kanske även ev. pojkvännen. Får se lite hur han gör.
Vi kommer käka god mat, kanske blir någon cider, champange till tolvslaget och håller koll på hästarna. 
Båda hundarna var ju här förra nyåret och ingen av dem brydde sig om smällarna eller raketerna. Men blir att gå ut en längre sväng på förmiddagen med dem så dem är nöjda och lugna på kvällen. 
 
Hästarna ska även dem ridas på förmiddagen, mycket hjärngympa tror jag det blir. Firre har alltid varit lugn på nyår och har inte brytt sig nämnvärt av raketerna. Pamora vet jag ju inte hur hon reagerar så tar det säkra före det osäkra. Dock har hon inte reagerat när grannarna har tjuvstartat med smällandet. Däremot syrrans häst verkar bli lite hisspig så vi får se. Får hålle ett extra öga på dem helt enkelt och skämma bort dem med äpplen och morötter.
 
Tycker det ska bli riktigt roligt faktiskt. Blir god mat, massa godis och allmänt flummigt, precis som de brukar när jag och Matilda är i farten, höhö!
 
 

Hemma!

Nu är man hemma igen! Eller ja, har vart det en stund. Blev en lite köpt i Borås idag ändå. Dock inga skor som var tanken men hann aldrig in i någon skobutik.
 
Fick köpt ett par tyglar på My one och ett par Kingsland strumpor. Är ju helt beroende av mina som det tyvärr har blivit massa hål i. Så blev ett par nya sånna. Tyvärr var deras skumremmar slut så får åka förbi Hööks någon dag. Hoppas bara de har i brunt, hehe! I-lands problem!
 
Blev även lite annat smått och gott till mig själv, bland annat två jätte snygga tröjor och en klänning. Jag som aldrig går i klänning... Även ett halsband och läppglans. Tänkte lägga upp bilder på dem senare. Är helt kär i de nya tröjorna, mumma!!!
 
Brukar faktiskt inte shoppa till mig själv särskilt ofta. Bara den senaste månaden som det blivit Ullared och Borås. Kan gå flera månader utan att jag köper några kläder till mig själv. Men så är det när man håller på med den här sporten. Man skämmer hellre bort hästen än sig själv. Är det någon som känner igen sig? Höhö!
Smakprov på en av tröjorna! Mumma! Den är silver, inte glittrig som det ser ut på bilden!
 
Stallet var klart innan 12 för min del. Har dygnat inatt då vi var vakna vid tre och hade jag gått och lagt mig hade jag sovit till ett-två på dagen vilket inte känns så värt faktiskt. Nämligen så att jag och pojkvännen lagt oss vid tre på natten de senaste nätterna och sovit bort dagarna. Men nu ska jag ställa allt till rätta och lägga mig i tid och gå upp i tid!
 
Gick ut i stallet vid tjugo i åtta och gav dem frukost. Tog därefter in massa hö i foderboden och mätte upp mat ända till frukosten imorgon. Därefter mockade jag medan hästarna åt. När de ätit upp passade jag på raka Pamora. Gick sådär då skären inte tog riktigt så blev inte jätte snyggt. Halvklippte henne bara, ingen ide att helraka nu tycker jag. Rakade henne för att hon svettas så mycket på halsen.
 
Firre blev skrittad idag ute en sväng. Han var pigg och glad kan man säga. Pamora jobbade jag lätt i paddocken. Dock kändes hon stel idag och inte riktigt så pigg som vanligt. Gissar på att de är träningsvärk från igår så tog det lugnt och red lite i alla gångarter och jobbade henne, mestadels i traven faktiskt. Känns inte snällt att man ska kräva för mycket av henne om hon skulle ha träningsvärk.

Shopping lista!

Jag och syrran ska ju som sagt dra in till Borås och handla lite på mellandags rean.
Har ju inte sjöar att ösa pengar ur, men har några få punkter som SKA inhandlas idag. Sedan lär det väll alltid komma till lite saker som det alltid brukar göra!
 
  • Ett par nya tyglar då jag är ett par kort till Pamoras pelham då de ena jag hade följde med en av hästarna som såldes.
  • En skumrem till Pamoras pelham då stängerna åker in i munnen på henne när hon tuggar.
  • Ett par skor som är lite mer vattentåliga och varma
  • Katt halsband till katterna
Sedan lär de kanske följa med någon tröja eller något annat onödigt.
Tyglarna och skumremmen köper jag nog hos My one och kanske även katt halsbanden. skorna får jag se. Ska bli kul att bara chilla runt i stan för en gångs skull. Brukar alltid bli så när man åker in att det ska göras så fort som möjligt så man kan komma hem så fort som möjligt, men både jag och syrran är riktigt sugna på att shoppa idag!
Grodbild från bangången på SM i Borås 2012! Blir ju nästan sugen på att bli brunett igen... Är ju blond igen!
 
 

Gårdagens ridpass:

Red båda hästarna igår i paddocken och jobbade med ganska så lika saker.
Red Firre först och jobbade mycket med tempväxlingar och längd på galoppsprång. Han var ganska så spänd i början och tittade på mycket i omgivningen. Vet inte om det beror att någon av grannarna kan ha avfyrat någon raket så här före nyår, eller för att pappa var bredvid paddocken och bankade på transsporten.
Till slut blev han iallafall fin och lyssnade. Jobbade inte så mycket med formen idag utav mer gas och broms. Till min hjälp använde jag mig först av fyra bommar, med avstånden 3m-10m-3m. Varierade mellan 3-4 galoppsprång där de var 10meter. Tre galoppsprång gick kanon och det var bara att rulla på. Fyra galoppsprång var lite svårare och framförallt i vänster varv. Men efter några gånger gick det fin fint.
Hoppade därefter fram lite på en åtta över ett litet hinder på medelinjen. Varierade mellan att rida på volt och byta galopp över, vilket han alltid gjort suveränt och gjorde även denna gången.
Avslutade med två räcken med 10 meter imellan och varierade mellan två och tre galoppsprång. Att få in tre var lite kämpigt till en början. och två blev lite långt. Men när vi fick koll på galoppen var han riktigt fin här med och lyfte fint på benen. Hindrena var väldigt låga idag.
 
Pamora fick göra samma sak och måste säga att GUD vad fin hon var idag. Inte en enda spark eller stegring. För er som kanske inte vet det så har Pamora en del humör och när hon inte alltid känner för att jobba kommer hon på egna knep för att inte gå fram. Men idag lyssnade hon riktigt fint både fram och tillbaka. På bommarna varierade jag mellan två och tre galoppsprång. Detta gjorde hon klockrent varje gång, dock trampade hon på bommarna ett par gånger.
 
Hindret på medellinjen gick också bra. Dock skjuter hon mig ur sadeln redan på 70cm så blev lite missförstånd om vilket håll vi skulle efter imellanåt. 
 
Hindrena med 10meter imellan gick riktigt fint det med. Provade att försöka klämma in 3 galoppsprång i början när det låg på 70cm och det gick väll sådär. Hon hoppar alldeles för stort in för att gå på tre korta så blev mer två och ett halvt. Höjde hindrena lite sedan till va 80-90cm och rullade på 2 galoppsprång och tränade lite mer på att hon fick backa av själv och lyfta på benen vilket hon gjorde klockrent varje gång! 
 
 
Så summa av kardemumma: Båda hästarna var riktigt fina, men lite extra nöjd med Pamora faktiskt. Känns verkligen som vi börjar hitta varandra nu. Firre kan jag liksom utan och innan nu så har inte så mycket att träna på egentligen då vi inte har något planerat mer än att han ska säljas.

Dagens planer:

Såhär ser dagens planer ut:
  • Klockan ställd på 8
  • Hästarna ska få frukost, det ska mockas och göras allt i stallet
  • Firre och Pamora ska ridas
  • Jag och syrran ska till Borås och shoppa
  • Ska plocka undan på rummet som ser ut som en soptipp igen
  • Gå ut och gå med Freja på en promenad
  • Och det vanliga vid namn toabesök, äta osv.
Tror ni jag kom upp klockan 8? 
 

Sket väder!

Fy tusan vilket sket väder de här i Bollebygd. Regnar snöblandat och det bara öser ner! Paddocken ligger under ett täcke av vatten och grannarna har redan börjat skjuta raketer... Har ju ingen aning om hur Pamora regerar med smällare, men får hoppas att hon är lugn. Båda hästarna fick vila idag pga regnet och nu sitter jag inne i mitt rum och ska spela lite med pojkvännen!
 

Dumma app!!!

Just nu är jag rätt sur på blogg.se's jäkla app som aldrig funkar! Får krupp på den!
Hur som helst sov jag lite för länge idag och steg upp runt tolv.
 
Pamora är redan riden. Red ett ganska ordentligt pass i paddocken med bommar och lite hinder och en serie. Började med två stycken travserier med två bommar i varje på långsidan. Tränade på att hålla samma takt imellan då Pamora lätt drar på. Sedan är hon inte ALLS förtjust i bommarbete. Ibland blir hon helt genomstressad och fattar inte vad hon ska göra. Men idag gick det bra. Tränade även på att rida rakt hela tiden då hon svajade lite i början och drog sig åt höger. 
 
Började passet med att ha hela tre tyglar i handen! Rider ju med två tyglar på pelhamet och så tog jag på gramanen i travarbetet. Det var lite jobbigt att hålla koll på, men till slut lyckades jag. När jag tyckte att vi gjorde travbommarna bra gick vi över till galopp och lutsade runt på fyrkanten ett tag så Pamora fick sträcka ut. Därefter tog jag av gramanen och började hoppa ett hinder på medellinjen. Detta gjorde hon bra och tycker att hon blivit lite mer försiktig av sig och hoppar mer väl nu än när hon först kom till mig. Räcket låg la på ca 70cm vilket inte är någon höjd men ville få henne att lyssna i svängen och vart jag ville efter hindret.
 
Till slut avslutade vi med en serie där det först var räcke-studs-räcke-två bommar=två galoppsprång-räcke-studs-räcke. Började med att ha olika höjd på räckena vilket inte gick någon vidare då hon drog mycket åt höger och slog i ganska mycket. Men till slut gjorde hon det hyffsat. Längde lite i studsen och kortade vid bommarna samt höjde räckena lite så att det blev lite mer att jobba med. Första gången rev hon, tror hon blev lite förvånad att det var högre. Därefter hoppade hon igenom serien utan några som helst problem. Hon bara rullade igenom och tänkte sig för och var kvick i benen.
 
Riktigt nöjd med passet och Pamora som jag även konstaterade behöver en ordentlig rakning! Imorgon blir det ett lugnare pass med henne.
 
Nu måste jag dra, ska åka till mina morföräldrar och äta lite mat, blir frukost för min del. Så vi hörs senare!

Kvälls inlägg!

Nu är det kväll och jag har landat i min säng med datorn i famnen, ungefär som alla andra kvällar. Till mitt sällskap har jag min goa, håriga och fluffiga hund Freja som ligger på sin kudde på golvet och tuggar ben.
 
Sitter och funderar lite över allt och inget just nu. Vad ska man hitta på att göra på nyår då? Ska man dra ut med vänner på en fest och dra klackarna i taket, eller ska man dra på en fest med killen? Eller ska man vara hemma, fira in det nya året med familjen, ta hand om djuren under tolvslaget? Jaa, har en hel del att se över dessa dagarna. Ska kolla lite var vännerna ska göra, se om de finns några goa fester i närheten eller vad som händer. Vill väldigt gärna dra ut och dra klackarna i taket och bara festa loss, men känner samtidigt bara för att vara hemma och mysa och ta hand om allt här hemma, och kunna starta året utan bakfylla och sätta igång med allt vad det innebär.
 
För mig är det absolut inget måste att festa på nyår, har faktiskt tagit det lugnt de senaste gångerna och känner inget behov att supa mig redlös. Håller mig hellre mer nykter så man kommer ihåg allt, med risk att låta tråkig då.
 
Min syn på de här med att dricka skiljer sig nog inte så mycket från vad andra tycker. Jag har inget emot att själv dricka, festa eller dra på krogen. Men jag känner inget behov efter det. Kan vara kul att dra ut ibland, men brukar hålla mig ganska så bra. Att vara bakis dagen efter är inget kul vilket dem flesta vet och jag håller mig hellre lite nyktrare än att bli bakis faktiskt. Jag kan ha kul utan alkohol vilket jag tycker är bra.
Drink på krogen för någon vecka sedan!
 
Jag själv smakade på alkohol i ganska tidig ålder men har aldrig druckit mig själv riktigt full. När jag vart som fullast var på en mindre fest i Varberg för något år sedan. Men även om jag smakade på alkohol tidigt har jag inte vart ute och festat mycket. Känner inte att jag har haft tid när det vart mycket tävlingar osv. Och att åka på tävling dagen efter och kanske vara bakis? Nee, då kan man stanna hemma från tävlingen. När man tävlar ska man ge 110% fokus och man ska fe sig själv och hästen de bästa förutsättningarna som går att kunna prestera på topp. Hur snällt är det mot hästen att du mår dåligt och inte rider helt hundra och sätter den i skiten. För rider du inte bra får hästen hjälpa dig mera och det kan sluta bra, men kan även sluta katastrof. Så nee, att festa och dricka mycket kvällen innan en tävling anser jag är respektlöst mot hästen och den som betalar(I mitt fall har det ju vart mina päron som ställt upp tills nu).
 
Så jag är inte emot att dricka alkohol, dock tycker jag att man ska respektera sina föräldrar(om man inte är över 18) och även respektera sig själv och inte dricka för mycket. vad är det för vits med att dricka för mycket, och framförallt för tidigt? Okej att man festar och dricker tidigt, men gör det med måtta anser jag! Ungdomar får göra som de själva vill, men jag anser att man får skylla sig själv om man hamnar i klistret. Drick på lagom nivå, om man vill dricka. Man behöver aldrig göra det om man inte vill, och vill man, gör det för guds skull med måtta! Trött på att höra på folk överallt om hur de skäms när de druckit för mycket och massa skit. 
 
Det bästa med mina föräldrar är att de aldrig blivit arga när de vet att jag druckit. Självklart smög man lite med det när man var mindre, men jag har aldrig vart orolig att de ska bli förbannade. De anser att jag får lära mig själv hur mycket jag ska dricka och att jag får skylla mig själv över konsekvenserna, dock hade de aldrig tvekat en sekund att hjälpa mig om jag hade ringt dem mitt i natten och bett dem hämta mig. 
 
Samma sak med rökning och snusning. Jag har provat att göra båda. I början tyckte jag att snusning och rökning var jätte äckligt. Men nu tycker jag bara att de rökning som är det. Tycker att det både luktar och smakar illa. Snusningen däremot... Vad ska man säga mer än att jag faktiskt har snusat i lite mer än ett halvår... Inte det bästa valet, men jag skäms inte. Däremot kanske jag inte är så öppen med det. Framförallt inte på tävlingar, då jag gärna håller det mer diskret. Men jag snusar, och jag är än så länge inte fast. Det känns skönt att jag lika gärna kan bestämma mig för att jag vill sluta precis när jag vill innan det går för långt. Och jag vet egentligen inte varför jag gör det, men sluta vill jag inte heller. Skumt det där!
 
Dock anser jag inte att man ska börja med något av det i för tidig ålder. Var själv som sagt emot det väldigt när jag var mindre och hur mycket folk än tyckte att jag skulle prova att röka i högstadiet så sa jag alltid nej. Det är inte min grej att röka. Jag har provat på det när jag själv tagit initativet till det för att se hur det är. Rökning fastnade jag inte för över huvudtaget och egentligen inte till snusningen första gångerna heller. 
Om det är något jag själv tycker är jätte fjolligt och barnsligt är att se "de coola" gängen i högstadiet röka och som tror att de är värsta gangstersarna... Men hallå? Vad är det för coolt med att förgifta dig själv? jag tycker inte det är det minsta coolt, och det är heller inte därför som jag snusar. 
 
Hade tänkt skriva ett vanligt inlägg såhär på kvällskvisten men slutade med att det blev om min syn på alkohol och tobak, haha! Men nu vet ni lite mer om mig som person och hur jag ser på saker och ting.
 

God jul!

Hann aldrig att uppdatera här igår, så får hälsa er god jul och trevlig fortsättning nu istället!
Började dagen hemma igår, åt gröt och öppnade julklappar och drog sedan vidare till pojkvännen vid ett. Dock fick jag bli hämtad igen vid tre och hem och leta efter min hund som lyckats rymma. Grannen kom ner med henne efter ca en timme. Så hon var borta i ca 4 timmar totalt. Blöt, smutsig och väldigt nöjd hund som kom hem.
 
Så när hon kommit hem igen åkte jag till pojkvännen föör andra gången och firade jul hos honom. 
 
Idag åkte jag hem vid ett, ut och red Pamora med syrran och hennes häst i skogen och klättrade. Så fort vi kom hem red jag Firre ett kort pass i paddocken. 
Båda hästarna var fina och glada så är nöjd med dem.
 
Nu måste ja gå och äta så hörs vi senare.
 

Gå in och titta!

Jag har förmånen att känna en väldigt bra fotograf. Hon är en av de absolut härligaste människorna jag känner och jag skulle kunna leva ihop med henne resten av mitt liv, bokstavlig talat! Hon är en helt underbar vän som jag vet att även om vi inte snackar eller SMSar 24/7 så finns hon alltid där för en. Ett stort pluss i kanten är att hon även att gillar att fota hästar och ponnyhoppningar. Så hon har väldigt ofta åkt med mig under de senaste åren och fotat på de tävlingar jag åker på. Det är heller inte helt omöjligt att hon har ett par fina bilder på dig om du vart på samma tävlingar som jag.
 
Vem pratar jag om då? Matilda Sjöberg såklart! En crazy person, kanske åt det lugnare håller då, med underbar humor och personlighet! Och ett stort pluss är att hon är GRYM på att fotografera! Hon har faktiskt tagit de allra flesta bilderna som läggs upp här, och på facebook. Och andra brukar använda hennes bilder också, även mycket på hastnet.
 
Tycker ni ska gå in på hennes blogg och tjata att hon sak uppdatera mera och kolla på hennes riktigt fina bilder!
Klicka HÄR för att komma till hennes blogg!
Här är bara ett urval av alla fina bilder som hon har tagit! Se och njut! 
 
Bara ett urval av alla bilder. Hon har faktiskt tagit över 1000 st foton på mig, så kan ju omöjligt visa alla. Sedan är väldigt många på en väldigt oseriös Sofie som dampar loss... Mindre vackert om jag får säga de själv!
 

Mål 2014

Många säger att det är viktigt att ha mål med det man gör. Jag satte upp mål inför 2013 som jag HELT glömt av! Det senaste halv året har jag inte haft några direkta mål eller så utan mest bara gjort. Men inför 2014 ska jag sätta ordentliga och genomtänka mål som jag även ska försöka uppfylla så gott jag kan.
 
Här är de målen jag skrev inför 2013. De som är överstrukna klarade jag inte, de som har fet stil är de mål jag la till under året och de som har en bock efter sig klarade jag.

Delar upp dem per häst:

Firre:

Kortsiktiga: 

  •  Bygga upp honom mer över vintern så han är musklad och fin inför våren 
  •  Få honom att lyssna mer, t.ex. sidvärs övningar och tempoväxlingar 
  •  Rida ut i skogen mer så det blir mer variation  
  •  Göra honom fit for fight till tävlings säsongen  

Långsiktiga:

  •  Fortsätta hålla honom pigg och glad och lika positiv han är till allt  
  •  Vinna en MSV B  
  •  Fler nollor i MSV A  
  •  Placera oss i MSV A  
  • .Bygga upp förtroende för varandra inför utomhus SM  Brast tyvärr sista veckorna innan SM för oss
  • .Njuta av tiden jag har kvar med honom
  • Göra det bästa med honom varje gång, inte lämna något åt slumpen och ge honom rätt förutsättningar till att fortsätta vara den kanon ponnyn som han faktiskt är.  √ Dock kan man inte säga att jag alltid gjort det då jag red mycket för vinna eller försvinna och därav lämnade något åt slumpen genom att satsa för mycket.
  • Vinna consulation på SM(mål jag satte under SMet)  √
 
Celeste:

Kortsiktiga:

  •  Bygga upp henne långsamt med muskler och kondition 
  •  Rida ut mycket för att hon ska hålla sig pigg och glad   
  • .Bara ha så roligt som möjligt  

Långsiktiga:

  •  Ta allt som det kommer  
  •  Inte tävla för tävlandets skull utan tävla för att vi tycker det är kul  
  •  Inte gå in för att vinna eller ta placering utan ta det för vad det är  √(Delvis, gick faktiskt in för att vinna någon av klasserna)
  •  Inte pressa henne, hoppar de klasser vi trivs med och vi kan ha roligt på  

Nadja: Tyvärr hann jag aldrig ens börja med målen då hon tyvärr fick somna in i Februari.

Kortsiktiga:

  •  Sätta igång henne långsamt så hon håller
  •  Rida mer dressyr så jag får mer koll på henne
  •  Ha roligt när jag rider henne
  •  Bygga upp rygg och rumpmuskler framförallt

Långsiktiga:

  •  Hålla henne lika positiv till arbetet som hon är
  •  Hålla henne så fräsch som möjligt, hon blir ju trots allt 22 år
  •  Göra stabila rundor på 120cm
  •  Kvala 130cm (2 nollor i 120cm kvar)

Mig som ryttare:

Kortsiktiga/Långsiktiga:

  •  Bygga upp min fysik mer.
  •  Inte ta allting på blodigt allvar varje gång 
  •  Låta mig själv misslyckas  
  •  Få en stadigare sits över hinder, inte hamna så mycket i bakvikt  √ (Delvis, hamnar lätt efter fortfarande)
  •  Sluta fippla med avstånd utan våga rida på mer framåt och lita på mig och hästen som ekipage 
  •  Kunna rida en runda utan att satsa fullt ut varje gång utan ta någon lugn runda imellan åt  
  •  Vara mer effektiv  
  •  Lägga mer fokus på dressyren
 
En hel del mål uppnådde jag, men även några jag inte gjorde det, och några jag uppnådde delvis. Men nu är det nya tag som gäller! Här är målen för 2014!
 
Mig som ryttare:
  • Lägga mer fokus på dressyren
  • Rida ut mer så det blir mer variation
  • Ta åt mig mycket mer av det som sägs på träningar, suga in kunskap från de som kan
  • Lägga 110% på hästarna
  • Skaffa bättre fysik
  • Bättra på min sits
  • Våga rida framåt på avstånd och lita på hästen jag sitter på
  • Inte svänga ifrån hindrena för att vi kommer lite fel(Självklart tillåtet om vi kommer HEL fel!)
  • Vara mer nogrann i skötseln av hästarna
  • Kunna rida fina och lugna rundor
Pamora:
Kortsiktiga:
  • Bygga upp hennes rygg och rumpa
  • Träna upp konditionen
  • Träna mycket lydnad så hon lyssnar bättre på mig
Långsiktiga:
  • Hålla henne pigg, glad och fräsch
  • Komma upp på 120cm
  • Göra bra rundor på 120cm
  • Nolla 120cm
  • Kvala 130cm
  • KANSKE starta 130cm om allt känns bra och att Pamora är fräsch
  • Behålla henne musklad och fräsch
  • Få henne lydigare
  • Hitta knapparna ännu mera på henne
  • Bli ett team MED henne
 
Firre:
Har inga direkta mål med Firre då han ju är till salu och man vet aldrig när han kan åka. Men om han skulle vara kvar och jag ev. skulle behöva tävla honom i avd. B för att visa upp honom:
  • Hålla honom pigg, glad, fräsch och positiv
  • Rida ut mycket så han får mycket variation
  • Rida bra och gärna noll rundor
  • Behålla honom musklad och fin
  • Ta vara på all tid jag har kvar med honom
  • Se till att han kommer till rätt ryttare och hem
Personliga mål:
  • Gå ner i vikt
  • Bli smalare
  • Skaffa bättre fysik och muskler
  • Lägga upp ett par växlar inom allt
  • Sköta skolan
  • Ta studenten
  • Skaffa ett jobb
  • Träna med Freja och ställa ut henne
  • Behålla mig sund och frisk
  • Sköta om mig själv
  • Lära mig att tygla mitt humör bättre.
Detta är mina mål under 2014. Kommer säkert läggas till en hel del mål under året, men det ser jag bara fram emot. Så 2014, BRING IT ON!
 

God morgon!

God morgon! Just nu ligger jag kvar i sängen, men är iallafall vaken. Ska snart gå upp och käka frukost innan jag och mamma ska åka till Borås och köpa de sista julklapparna. Ska hitta något bra till pojkvännen hade jag tänkt, men vet knappt vad. Har lite idéer men ingen aning för övrigt. Så blir att komma på något medan jag är i Borås. Dock brukar det ju tyvärr vara så att man hittar mest saker till tjejer i Knalleland. Ska hitta något till mamma också tänkte jag.Har inte köpt något till henne än nämligen.
 
Nu ska jag ta på mig kläder, kissa hunden, slänga i mig något att äta och så skulle vi försöka åka runt 10. Får väll se hur det går.
 

Mitt 2013 - Januari

2013 har vart ett riktigt skit år för det mesta med sina guldstunder.
Tänkte dela upp mitt 2013 i tolv delar där jag skriver månad för månad om allt. Vi börjar med Januari:
________________________________________
Började året bra. Hästarna tränades upp inför kommande säsong och allt var frid och fröjd.
Skolan gick bra. På den "tiden" gick jag ju florist och fick en ny praktik plats i Knalleland i Borås.
 
Hästarna var pigga och fräscha och gick kanon. Bara Nadja som gick på halv fart då hon hade slängt av sig några skor så fick vänta på att hovslagaren skulle få tid att sko henne.
 
Började året med att vara på My Dog mässan i Göteborg för första gången vilket jag tyckte var roligt. Ska även göra detta 2014 igen. 
 
Jag och Freja började att gå på valpkurser vilket gick kanon, och lärde mig verkligen mer om hur man tränar med en hund.
 
 Celeste var i fin form och koncetrerade mig mest på att hålla henne fräsch och glad. Hade även en fotodag med min kära vän Matilda. Bjuder på lite bilder från det längre ner i inlägget.
 
Firre var mycket pigg och fräsch och jag fick mig ett par avåkare under hela månaden. Lite så att jag får skylla mig själv då jag har en tendens till att trigga honom ibland. Tränade för Tobbe i slutet av Januari med Firre vilket gick kanon! 
 
Mycket mer än så hände inte under Januari månad. 
Hittade däremot mina nyårslöften som jag gjorde. Kan ju redovisa dem för er. De med fet stil klarade jag, de överstrukna klarade jag inte...
  • Ta mig i kragen och inte skjuta upp saker som ska göras utan göra dem så fort som möjligt.
  • Inte äta godis eller chip under vardagarna utan endast på helger i SMÅ mängder till en början och från och med april inget alls. Dip till frukt/grönsaker är okej att äta.
  • Gå ut och gå MINST 1,5 timme i veckan. Detta fördelat på hela veckan.
  • Gå ner 10 kg i vikt.
 

Vad duktig jag känner mig, haha! Det som inte är överstruket är för att jag har lyckats delvis med det, men inte helt. Det andra höll några månader, men inte längre än så.
 
Februari månad kommer upp snart.
 
Åkte även av denna gången på Celeste. Dock ser det ut på bilden att jag hänger i tygeln vilket jag inte gör. Åkte pladaskt ner i backen!

Blää

Vart hemma i någon timme nu. Maten var jätte god och allt var frid och fröjd men vid halv 5 började jag må illa. Drack vatten för att se om det släppte men det gjorde det inte. På vägen hem kändes det som jag skulle kräkas hela tiden och när vi väl kom hem snurrade allting.Kändes som jag höll på att svimma, kräkas, ramla omkull. Allt på samma gång. Bara skakade och vinglade. Så gick och la mig på rummet med släckta lampor.Usch vad illa jag mådde! Inte nog med det, svettades och frös samtidigt när jag hade lagt mig också. Vill verkligen inte blir sjuk, och allra minst magsjuk faktiskt!
 
Men nu har det släppt. Men ligger kvar i sängen, ska kolla på lite filmer och sedan sova. Jag och mamma ska åka in till Borås för att köpa sista julklapparna och jag ska hitta något till pojkvännen. Får se om vi åker hem till honom imorgon också, men det återstår att se.
 
Ska leta upp någon bra serie att titta på. Har precis kollat klart på Gossip girl, som va AS bra! Funderar på att se första säsongen igen bara för att jag gillade karaktärerna där. Men vi får se helt enkelt. Väntar även frenetiskt på att nästa avsnitt av Vampire diaries ska komma ut. Är ju helt uppslukad, haha! Men ska leta efter någon ny bra serie. Sex and the city har jag ju redan sett så den blir det inte... Men vi får se.
 
Har inte ridit hästarna idag eftersom jag mådde så illa, men de tar inte skada av lite ledigt. Imorgon kör vi på som vanligt och hoppas att det bara va för mycket mat eller snappsen som gjorde mig illa mående förut.
 

God middag!

God middag på er! Klockan är nu i skrivandets stund tio i tolv och jag får snabbt slänga in ett inlägg här.
Ska snart åka till min bror och hans fru för att fira jul med dem, morföräldrarna och kusinerna. Ska bli roligt.
Blir att äta i massor och gå och kissa hundarna imellan. Även prata och skratta med alla som är där, som vanligt.
 
Pamora och Firre får vila idag, ställde aldrig klockan så jag kom upp och red dem på morgonen. Kanske hinner rida dem när vi kommer hem, men det tror jag inte.
 
Imorgon ska jag åka in till Borås och leta efter julklapp till pojkvännen. Någon som har något tips på julklapp till en kille som inte går i piké, skjorta utan går i baggy jeans, stora tröjor osv... Har ju jätte svårt att komma på en julklapp till honom. Jaja, får väll se imorgon om jag hittar något. 
 
Nu måste jag dra, ska försöka tjöta lite så jag får övningsköra, hehe! Är änna på tiden nu!
 

spontan utgång

Blir en väldigt spontan utgång såhär på kvälls kvisten. Ska dock inte vara ute länge då man ska iväg imorgon och fira jul. Men blir att dra in till Borås med pojkvännen och träffa några där.
 
Firre skötte sig super på provridningen idag. Gick verkligen kanon och är väldigt nöjd med både Firre och ryttaren. Pamora får vila även idag och börjar ridas antingen imorgon eller på Måndag igen. Får väll se om syrran nappar på idén om att ta på hästarna tomteluvor osv på Tisdag! Hade ju det som en tradition att vi gick upp 6 på morgonen och red hästarna i snön med jul utrustning. Tyvärr bröts den traditionen.
 
Men nu får jag ta och dra på mig ett par kläder, sminka mig och göra mig klar. Har precis duschat så får väll lägga på ett kol.
 

Minnen <3

Några filmer på rundor med hästarna och ponnyerna som betyder lite extra för mig.
Våran förmodligen bästa MSV A(120cm) Fightades tillsammans hela vägen och jag red för en gångs skull som jag skulle! Ponnyn är GRYM!
Firres och min förmodligen sista start tillsammans <3 Consulation på SM som vi vann!
Jag och Pamora 115cm i Göteborg. Kommer ihåg att jag och syrran inte förstod någonting varken på framhoppningen eller på banan. Hon var hur fin som helst så jag var helt mållös. Den bästa rundan vi gjort hittils med hästlängder!
Jag och Celeste i Ljungby. Vår sista MSV B(120cm). Hon var så grymt fin och hoppade jätte fint. Glad, pigg och fräsch var hon också! En runda som jag var mållös efter trots det öndiga petet på ettan!
Omhoppning i Globenkvalet i Kalmar 2012. Hindrena ligger på 120-125cm. Han hoppar ju som en gud och här fightas vi tillsammans in i det sista!
Prins Carl-Philips pris i Globen 2012. Behöver jag ens säga mer? Vilken upplevelse
Jag och Nadja. Tittar mest på 120cm från denna. Hon var gudomligt fin, vår andra 120cm och nolla. Pluss i kanten, vi blev 6e placerad också!
Mitt och Firres första SM, 2012. Behöver jag ens säga mer här?  Sjukt att vi ens tagit oss hit.
Min och Firres andra MSV A(120cm) och vår nolla till SM!
Min och Nadjas första tävling!
Min oh Firres första vinst i LA och våran andra MSV B(110cm) som vi nollade!
Mitt och Firres första meeting, även debut i MSV B(110cm) som vi nollade!
Kommer ihåg att efter denna tävlingen vågade jag ge mig själv beröm. Kommer ihåg hur jag sa högt, fan va bra jag red! Visst finns det små missar, men tror ingen var gladare där den dagen än jag. Vi kvalade MSV B och nollade våran första LA+5cm!
 
Blev en del filmer, och flera finns. Men det skulle nog bli lite för många. Har väldigt många filmer som verkligen betyder mycket för mig. Dels för resultaten, men även mycket för känslan vi hade och att vi lyckades ta oss dit. Utan de hästarna jag suttit på hade jag aldrig vart här idag. De som jag ska tacka mest för att jag är där jag är, är Gloria(tyvärr ingen film på), Celeste, Firre, Nadja, Delilah och Dinski. Har lärt mig något från varje ponny/häst som jag har nytta av. Pamora kommer jag även lära mig mycket av.

Ryser!

Det finns många sånna här filmer på youtube om equestrian. Några mindre bra gjorda, men även en del jag ryser av! Kolla på dessa!
 
Här är ett urval av några bra som får mig att rysa! Folk som inte tror att detta är en sport, bör tänka om. eller ännu bättre, sätta sig på en häst och försöka hoppa ett 140cm hinder så får vi se hur rädda dem ee... Eller prova på hur länge de kan stå i jockey sits på en galopphäst.
 
 

Färdig för dagen!

Nu är man färdig för dagen! Hästarna är nattade och Firre är riden. Han fick sig ett pass i paddocken utan gramanen och jobbade bara runt lite med lite olika saker som övergångar, tempoväxlingar, volter osv. Mest checka av att han lyssnade framåt och tillbaka.
 
Imorgon kommer en av hästarna att åka till sin nya ägare. Inte någon av mina dock. Ska även ha en provridning på Firre. Mer än så skriver jag inte. 
 
För er som har missat det så är Firre till salu. Han har egentligen vart det hela året och har även redan varit redo att säljas till en. Men av lite olika anledningar blev det inte av. Firre ligger nu ute på annons på hastnet. Vi är oerhört måna om vart han hamnar och kommer inte släppa honom till vem som helst. Det ska klicka mellan Firre och dem och även mellan oss och köparna. Och vi vill få garanti att han kommer få det bra. 
 
Firre är ju trots allt våran ögonsten och vi hade aldrig förlåtit oss själva om han såldes till fel människor. Man har ju hört många skräckhistorier detta året, och det är nästan så man inte vågar sälja. Men vi kommer gå på magkänsla.
Priset i annonsen är ett pris vi satt bara för att visa ungerfärligt vad han ligger och för att vi diskuterar det enbart med seriöst intresserade av honom. För det angår ingen annan än oss själva och köparna vad han säljs för.
 
För att komma till Firres annons, tryck HÄR!
 

Jullov!

Nu har även jag äntligen jullov! Lyckades försova mig så extremt idag så jag inte ens behövde åka in till avslutningen, haha! Slå den ni! Inget att vara stolt över dock...
 
Men passade på att göra saker som skulle göras. Nämligen släppa ut hästarna som fick frukost inne pga regnet. Därefter mockade jag hela stallet samt gav hästarna middag, tog in allt spån i foderboden och mätte upp höet till imorgon så långt det gick. Har även pratat med mamma och skrivit foderstat på alla hästarna efter det nya höet.Vi har ju nu köpt hem 300kg balar med hösilage istället för 50kg balar. Har fått hem så de räcker till våren så nu slipper vi åka 1-2 gånger i månaden och hämta vilket känns skönt. 
 
Så stallet är helt klart, hästarna är ute och är glada. Har även byggt upp lite hinder i paddocken för imorgon, ska nämligen ha en provridning här. Så bättre att lägga upp allt idag så det är klart och går snabbt och smidigt imorgon. 
 
Firre ska jobbas i paddocken idag, bara på marken dock. Får se om gramanen åker på idag eller om jag jobbar utan den. Lutar mer åt att inte ha den. Pamora ska ta det lugnt även idag pga vaccinationen igår. Sedan blir det fullt ös inför 2014. Vi ska vara lika farliga på banan som jag och Firre vart! Skämt åsido då jag nog mer kommer satsa uppåt i klasserna än att vinna på de lägre. Men vi får se hur fräsch Pamora är. Hon blir ju trots allt 17 nästa år och vi har en hel del att jobba med. Ska bli riktigt kul att kunna utvecklas med henne och satsa uppåt. Hon är ju en riktig diamant tycker jag. Säger ifrån när det blir fel, bjussar inte på sig särskilt mycket, men när man får till det... SHIT vilka fina språng man kan få. Har ju hoppat något enstaka hinder 130cm och det är ju så jag flyger! Flög ju nästan i Göteborg när vi hoppade 115cm haha! 
 
Nee, men det ska bli riktigt kul 2014 faktiskt. Hoppas det blir ett mycket bättre år än 2013!
Celeste, min förra D-ponny. Våran sista start tillsammans blev en vinst i Lätt B i Herrljunga! Kommer ihåg hur alla känslorna släppte efter sista hindret och jag bara grät, grät när jag red ut från banan, under prisutdelningen, ärovarvet och efter det. Det stod det klart att hon skulle åka bara ett tag efter och lämna landet och det var verkligen klart att hon då var såld. Världens underbaraste ponny!
 

Mätt och trött...

Hej på er! Nu är man hemma och är mätt och belåten.Julbordet i restaurangen gick bra och slutade bara 5 minuter senare än vanligt, runt fem över tre. Kom hem runt fyra-halv fem snåret. Och nu har man även fått i sig lite mat i magen. Blev sushi faktiskt. 
 
Nu är det bara en dag kvar i skolan innan det blir jullov! Gud vad skönt! Det där med att gå upp fem imorse gick ju ingen vidare... Men imorgon behöver jag inte vara i skolan förens nio, vilket sovmorgon säger jag bara! Men tyvärr blir det inte så. Hade faktiskt tänkt att passa på att rida Firre på morgonen och kanske även mocka lite. Vem vet, jag kanske är så hurtig av mig att jag går ut en sväng med hunden med.
 
Pamora har blivit vaccinerad idag och ska därför ta det lugnt. Kom inte så långt igår då det var bäcksvart och min pannlampa hjälpte inte så mycket. Så blev bara en väldigt kort tur med skritt och lite trav. Firre gick sig en longering/tömkörning. han jobbade på bra och brallade även loss lite i början. 
 
Idag ska han få jobba med mig på ryggen är det tänkt. Ska lägga fram lite bommar kanske och göra lite cavaletti. Därefter blir det att gå ut med Freja på en promenad. Känns faktiskt rätt skönt att gå ut med Freja då man kan gå i lite raskare takt då hon gärna gör det, plugga in musik i öronen och bara gå. Det enda som tar stopp är ju när Freja gör sina behov eller hittar något intressant att lukta på.
 
Men nu ska jag ge mig en spark i röva, och resa på mig och gå ut i stallet. Hästarna står ju inne redan så det är ju rätt skönt.
 

1 dag kvar!

En dag kvar i fångenskap! Med andra ord skolan. Skulle börjat sju idag men kom såklart försent som vanligt då jag försov mig, igen. Min lärare är inte nådigt glad på mig på mornarna, hehe!
Dock har jag märkt att det fungerar inte för mig när jag ska upp tidigt för skolan... Något säger bara: Nej, sova mer då. Men ska jag upp till tävlingar eller annat brukar jag  kunna studsa upp som ingenting. Så ska nu ställa klockan på 5 på morgonen (eller 6 på lovet) gå upp, ut med hunden på promenad, ge hästarna frukost och mocka. Om jag har skolan så tänker jag gå upp, ge hästarna frukost, ut och gå, duscha och åka till skolan. Frukost brukar jag ju äta i skolan och brukar inte kunna äta på morgonen.
 
Imorgon börjar jag klockan 8 faktiskt. Vet inte om de är för att de vill undvika att jag kommer försent, eller för att jag förmodligen kommer vara i skolan längre imorgon. Ska nämligen vara julbord för gästerna så kommer vara full rulle hela dagen. Ska faktiskt bli kul tycker jag.
 
Hästarna fick varsitt lugnare pass igår och tog även några språng på ett lågt räcke för att känna på dem. Firre är som en tiger, tänker själv och tycker det är allmänt roligt. Ville bara känna lite på några språng då han inte är hoppad sen SM.
Pamora fick sig också några språng för att låta henne göra något annat än att gå volter och på fykanten och sura. Hon tyckte det var latjo lajban och var jätte glad och frustade glatt när vi skrittade av. Provade även lite olika sitsar över hindret för att se när det är jag åker fram efter sprången och även vilka lägen som gör det. Tror det beror mest att jag rätar mig för fort och att hon hoppar så stort.
 
Idag blir det nog paddocken igen tyvärr. Mörkt ute och regnar och blåser, men funderar på att trotsa vädret med någon av dem. Lämpligen Pamora så hon får komma bort från paddocken lite.Klättra kanske.
 
Hann aldrig städa eller gå ut med hunden igår då det blev sent i stallet då jag och syrran missförstod varandra om att det var klart. Men men. Nu ska jag ut och mocka, rida och göra "mitt" och sen får faktiskt hunden komma före städningen. Min lilla sockergris! 

Mörkt och kallt.

Usch vad man inte är sugen på den här årstiden. Man åker hemifrån när de är mörkt och kommer hem när det är mörkt. Och kallt och regnigt är det också. Fy säger jag bara, skönt när det blir lov så man kan gå upp på morgonen, släppa ut hästarna och ge dem mat, mocka och allt när det är mörkt och rida när det börjar ljusna! Det bästa hade vart om det låg ca 30-50cm snö också! DET är ett perfekt jul lov för mig! Massa snö, ca 0-2 minusgrader och strålande sol (eller stjänrklar himmel med fullmåne är också mysigt.
 
Hästarna fick faktiskt vila igår. Regnade och blåste på som tusan så det var bara ut och mocka. Vill inte riktigt riskera något i mörker med storm ute, även om jag hade gjort det för några år sedan. Nu är man lite äldre och klokare.
 
Men idag ska de få luftsa runt lite i paddocken båda två. Kräver inte så mycket av dem men ska jobba dem lite i alla gångarter. De är ju inte 110% igång än, så de får ta det lite lugnt. Firre är ju relativt bra igång så han gör det inget om han jobbar på lite extra, men Pamora är inte riktigt så igång så blir fortfarande korta pass, men intensiva så hon får jobba upp musklerna.
 
Ska även julstäda lite i huset samt gå ut med hunden. Hurtig jag känner mig nu, får hoppas att jag håller mina ord. Ska tydligen hjälpa till med maten också... Hmm, hur ska jag få ihop detta? Jaja det löser väll sig.
Fiire och jag i Åby 2012 MSV B. Våran andra vinst i MSV B.

Hemma!

Är nu hemma från skolan. Gjorde först ett prov som kändes bra och var därefter inne irestaurangen. Har även pratat med min lärare om hur resten av min skolgång ser ut. Har inga fler prov denna terminen och ska ut på praktik så fort som möjligt nästa år vilket känns kanon! Börjar äntligen bli lite taggad till skolan, haha. Lite sent kanske när det bara är 4 dagar kvar denna terminen, dock bara 3 egentligen för den sista är det bara pyssel och mys typ.
 
Nu ska jag byta om och gå ut och trotsa väder och ljus. På med reflexer och regntät jacka så ska vi ut på uteritt. Känner mig även väldigt motiverad till hästarna igen vilket känns väldigt bra. Har inte haft den bästa motivationen till dem de senaste veckorna då det vart mycket med bland annat skolan. Men nu kör vi igång och jag och Pamora kommer vara farliga på banan nästa år, kan jag ju hoppas på iallafall!
 
Försökt lägga upp inlägg via blogg.se appen men den vill inte... Lite surt, men jaja. Nu ska jag ut och rida och bli ett så kallat blötdjur, jippie!
 

Väst eller inte?

När jag började tävla behövde man inte använda säkerhetsväst på varken ponny eller häst oavsett kategori eller ålder. På den tiden uppfattade jag dem som att det inte var så många olyckor, även om det hände. Men jag kanske hade turen att inte vara på de tävlingarna där de hände olyckor. 2008(tror jag det var) infördes regeln att man måste bära väst året ut man fyller 18, oavsett kategori. Detta tyckte jag då var en onödig regel men är idag väldigt glad att den regeln infördes. Har sett många otäcka avsittningar, omkullridningar där folk fått åka ambulans.
 
Det värsta jag sett var i Ljungby när en D-ponny i MSV A hoppade av för stort på en trippelbarr och börja leta mark mitt i hindret, trasslade in sig i bommarna och störtade rätt ner. När den reste sig hoppade den på tre ben och höll frambenet rakt ut och kunde inte sätta ner det. Hela läktaren var helt skärrade, tror till och med några började gråta. Som tur var såg det värre ut än var de var verkar det som då samma ponny var där i år igen och vann en klass till och med. 
 
Jag tycker att säkerhetsväst är JÄTTE bra att bära och att om man ska ha det så länge det inte påverkar ens ridning. Jag själv däremot föredrar faktiskt att rida utan, och de senaste åren har jag inte ens använt väst på träningar utan endast på tävlingar.Detta för att jag blir väldigt stel och hård i min ridning och kan inte slappna av på samma sätt. Den bekvämaste västen jag provat är Racesafe västarna, de med flera plattor.
 
Men för mig påverkar västen negativt. När jag väl ramlat av ordentligt så har jag vart glad att jag har den då jag nog hade haft en bruten rygg vid det här laget annars. Så sent som i slutet av sommaren stannade Pamora i en kombination här hemma och jag flög rätt igenom ett räcke med ryggen före och landade någon meter efter hindret. Då var jag jäkligt glad att min mamma sagt åt mig att inte hoppa Pamora utan väst.
Firre däremot känns det bara som västen är ivägen på. Jag känner mig stor och klumpig på honom annars och är inte alls lika avslappnad med den som utan. Rider jag utan känns det som jag klarar vad som helst, men med låser jag mig bara.
 
Sitter jag upp på en yngre häst eller en okänd häst jag vet kan få för sig att skicka av en brukar jag faktiskt slänga på mig västen, för att minimera riskerna. Men på mina egna rider jag alltid(förutom på tävling) utan väst.
 
Nästa år och framöver kommer jag inte behöva bära säkerhetsväst pga regeln längre då jag fyller 19år. Men kommer jag sluta använda väst för det? Tror faktiskt att jag kommer det. Och det beror inte på samma sak som för många andra, att det är snyggare utan väst, utan för att jag rider så mycket sämre med den än utan.Många gånger jag flygit av är för att jag inte kunnat rida som jag gör utan väst utan kännt mig hindrad av den.
 
Men samtidigt känns det väldigt idiotiskt att rida utan den, varför offra så mycket för att rida utan? Kanske borde jag rida med den mer så jag lär mig att rida med den? Eller skaffa en sån där uppblåsbar med gaspatroner som utlöses när man flyger av. 
 
Så om jag kommer använda väst framöver är oklart, tränar ju ändå utan och då går det bra. Men allt återstår att se. Tror dock att jag kommer skippa den på tävlingarna.
Prakt exemplar på en stund jag skulle använt mig utav en väst... Hampus 2011 tror jag det var. Åkte av med råge och fick en rejäl hjärnskakning.
 
Plankan... Satt kvar faktiskt!
Jag åker av Pamora.
 

bild på de jag köpt




Hemma igen!

Nu är jag äntligen hemma igen. Var nära att vi fick bensin stopp i mörkret på väg hem. Men precis när bilen gick på de allra sista ångerna dök det upp en mack. Röta säger jag bara! Så vi klarade oss hela vägen hem också!
 
Hittade en hel del där nere på Gekås, men som vanligt så styr ju plånboken hur mycket man kan ta med sig hem. Har pengar kvar men vill inte bränna alla bara sådär. Har lite julklappar kvar att handla, köpte faktiskt bara en där nere, till min brors dotter. Jag är ju faktiskt faster till en helt bedårande liten bebis(eller ja, hon närmar sig 1 år faktiskt). Jag gillar vanligtvis inte barn över huvudtaget, men min brors dotter kan jag inte säga nej till. 
 
Hittade två par byxor som satt som en smäck! Så var inte tal om någonting annat än att jag köpte dem. Hittade ett par RIKTIGT snygga jeans, och passade och allt. Men tyvärr var de sydda väldigt lågt och var liksom lite dålig passform så hade nästan svår att röra mig i dem. Synd, för de va riktigt snygga. 
Men köpte iallafall två snygga och ybersköna byxor. Blev även en del annat. Bland annat en parfym, Britney spears midnight. Har haft den förut men tyvärr låg min flaska i min väska som förmodligen blev stulen i Göteborg under en tävling... Köpte även en super snygg klocka. Har länge velat ha en klocka men inte hittat någon snygg inom en rimlig prisklass. Är ju lite kräsen så när jag väl hittar en snygg klocka kostar den flera tusen. Men hittade nu en supersnygg klocka som sagt.
 
Blev även lite underkläder, godis (som det alltid blir på Gekås), 10 pack hundben till hunden, ett PC spel som jag kommer nörda sönder nu i vinter, lite nagellack, en rulle tråd och en chips påse. Det var väll det jag handlade idag. 
Bästa köpet var byxorna, därefter klockan och parfymen! 
 

Klar i stallet!

Nu är man klar i stallet. Firre reds som sagt ut i skogen. Väldigt pigg och glad var han, sprudlade av energi. Tog en liten galopp också vilket han tyckte var hur kul som helst, så när jag saktade av började han först studsa och ville fortsätta. När vi började närma oss hemåt igen och skrittade frustade han i vartannat steg med spetsade öron. Känslan man får när man känner att hästen man sitter på är nöjd, glad och fräsch, går knappt att beskriva, finns nog inte mycket som slåg det.
 
Pamora fick gå i paddocken idag igen. Lite tröttsamt tror jag hon tyckte de var för hon var lite grinig. Hade även en provridning här så ett litet hinder stog framme så skuttade ett par gången på 70cm bara för att göra något annat än att jobba. Då blev hon på mycket bättre humör och var även nöjd hon. 
 
Nu ska jag bara duscha mig med parfym så ska jag, syrran och pojkvännen faktistk dra till Ullared och Gekås! Ska handla mestadels till mig själv, men kanske någon julklapp till familjen också. Även om vi sagt att det inte ska bli några julklappar i år så vill jag ändå ge något till mamma och pappa som ställt upp så mycket detta året. Skadar ju aldrig att visa att man bryr sig om dem.
 
Så nu stänger jag ner datorn och fixaar mig lite snabbt! Härligt när man kan ta det lugnt då man vet att stallet är klart och att det bara är nattning av hästarna ikväll som står på listan. Ska även passa på att gå ut och gå med min lilla hund som fullkomligt älskar det. Bjuder på en go låt medan jag ändå skriver.
 

ute och rider

Tänkte egentligen gå upp runt halv 9 och rida idag men kom upp halv 10 istället. Gick ut direkt till stallet och mockade lite. Syrran hade redan mockat imorse men de hade skitit igeb så mockade upp det.

Nu sitter jag på Firre på en mysig ridtur i skogen. Sedan blir det att rida Pamora.


Hemma

Nu är jag äntligen hemma efter en kass dag i skolan. Ibland blir man inte ens förvånad över hur en del människor funkar och beter sig. Kan säga att man stampar inte på mig, för jag stampar tillbaka. Men denna gången har jag valt att svälja. Irriterad och rätt så arg så känns det verkligen skönt att det är helg, äntligen.
 
Nu ska jag fixa lite saker via datorn lite snabbt, innan jag ska ut och mocka och rida. Båda ska få ännu ett mjukgörande pass. Lär bli en del sånna här pass framöver då paddocken fortfarand är mjukt och att jag har en vecka kvar i skolan vilket medför att jag kommer inte ut i stallet innan det är mörk. Men snart är det äntligen lov och då tänker jag inte ägna EN ENDA tanke på skolan vill jag lova! Ska bara njuta av lov och vintern och allt roligt det innebär. Men jag har ett litet "löfte" om att jag inte ska sova bort mitt lov iallafall. Hellre gå upp tidigt, rida när solen går upp och ha resten av dagen att göra vad jag vill. 
 
FY SATAN vad jag längtar till lovet! Känner att jag fått så mycket mer inspiration till att gå upp på morgonen och har en massa roligt att göra. Att komma igång inför nästa år med hästarna känns också bra, första riktiga året på häst, få tävla utan väst, inga fler ponny tävlingar (ett minus såklart) osv. Finns MASSA roligt med nästa år, men även en del trista tyvärr. Men 2014 kommer nog vara ett mycket bättre år än 2013 iallafall!
Mys igår för min del, pluggade, åt lite gurka med dipp och levande ljus. MYSFAKTOR på hög nivå!
 

på g.

God morgon! Sitter i bilen på väg in till skolan för att plugga och göra prov. Handlar om servering. inte helt säker på kapitlet eller vad som kommer på provet men det går nog bra.

Pamora och Firre blev som sagt ridana i paddocken igår och båda var återigen väldigt fina.

Pamora "stoade" sig lite i början och låtsades vara arg på min skänkel så fort jag använde den. Men när de gick över var hon fin och jobbade på. Dock blev hon trött ganska fort. Jobbade med övergångar och volter med henne.

Firre var lika fin som igår. Tränade mestadels på övergångar och tempoväxlingar. Jobbade även på att rakställa han innanför spåret på långsidorna i galopp. Han visste inte riktigt vad jag ville och var lite lat så han studsade lite, bytte galopp, sköt ut vaken eller huvudet. Men efter några gånger gjorde han det jätte fint.

Nu får jag gå, hörs väll senare!


Back!

Nu är jag nog helt tillbaka! 
Började dagen med skolan, som det brukar. Väl hemma väntade jag på att syrran skulle komma hem så åkte vi och köpte spån. Därefter var det bara in med allt spån, och även hösilaget som legat i transsporten ett bra tag. Var ju en hel pall att ta in, och otympliga är dem också. Suck. 
Sedan var det mocka stallet och ta in hästarna så nu står dem inne. 
 
Ska precis ut och rida Pamora och Firre. Red dem första gången igår efter lite vila. Fick mig ett ryck när jag och mamma var ute och mockade på kvällen. Var väldigt sena ut i stallet igår så när vi var klara ca 21.20 fick jag bara för mig att jag skulle rida. Så de fick komma in och börja på kvällsmaten medan jag red dem en och en. Båda var väldigt fina och mjuka. Jobbade lätt i alla gångarter. Ett mer intensivt pass på kort tid då de som sagt har vilat. 
Pamora var lite stoig i början och ville inte riktigt jobba men sedan lossnade hon riktigt fint. Firre var fin hela passet. Jobbade honom med gramanen vilket gick bra. Han brukar ibland bli lite kort och mer uppåt än framåt i galoppen men var fin framåt och jobbade riktigt fint.
 
Idag blir ett liknande pass med volter och övergångar med lösgörande. Var riktigt härligt att känna att dem var så fräscha.
Pamora i ett av sina sto ryck, så söt är hon <3
 

Den LEVER!

Äntligen lever datorn igen!!! Vet inte hur min pojkvän gjorde, men nu lever den igen, eller iallafall för stunden! Jätte skönt om ni frågar mig!
Har fört över alla viktiga filer osv till en extern hårddisk så att om den här datorn typ kraschar eller säger upp sig igen så har man det sparat iallafall. Men nu måste jag sova, kommer nog kunna blogga imorgon någon gång!

Fortfarande ingen dator...

har fortfarande ingen dator så kan tyvärr inte uppdarera så bra då de ee väldigt drygt att skriva på telefonen! så vi rår se nör de blur mer uppdatering här.

RSS 2.0